• Business

    ΟΤΕ-Vodafone: Το στοίχημα για το 2024 σε οπτικές ίνες και δίκτυα 5G

    Μιχάλης Τσαμάζ, CEO του ΟΤΕ - Χάρης Μπρουμίδης, CEO της Vodafone

    Μιχάλης Τσαμάζ, CEO του ΟΤΕ – Χάρης Μπρουμίδης, CEO της Vodafone


    Έτος-κλειδί αναμένεται να αποτελέσει το 2024 για τους τηλεπικοικωνιακούς παρόχους, οι οποίοι τρέχουν επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ για τα δίκτυα οπτικών ινών και 5G, που στόχο έχουν την μετάβαση της χώρας στις γρήγορες ταχύτητες ίντερνετ αλλά και στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

    Το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως στον ΟΤΕ, καθώς το νέο έτος φέρνει αλλαγές στην ηγεσία, καθώς μετά από 13 ολόκληρα χρόνια, ο Μιχάλης Τσαμάζ αποχωρεί από το τιμόνι του μεγαλύτερου τηλεπικοινωνιακού παρόχου της χώρας, παραδίδοντας τα «σκήπτρα» στον Κώστα Νεμπή, ο οποίος θα αναλάβει τον Ιούλιο.

    Στόχος είναι να οδηγήσει τον ΟΤΕ στη νέα εποχή, ακολουθώντας το επενδυτικό πλάνο, ενώ αναμένεται να φέρει νέες ιδέες, ώστε να παραμείνει ο όμιλος σε θέση οδηγού στην αγορά, υπερισχύοντας έναντι του ανταγωνισμού.

    Η Vodafone από την άλλη, κυνηγάει τη Nova, θέλοντας να προσελκύσει νέους πελάτες συμβολαίων κυρίως σε FTTH, συνάπτοντας σημαντικές συνεργασίες, όπως έγινε πρόσφατα με τα Public.

    Οπτικές ίνες: Προχωρούν οι επενδύσεις όμως… θέλει δουλειά

    Ο Μιχάλης Τσαμάζ, αποχωρεί από την θέση του CEO του ομίλου, τον παραδίδει στον κ. Κώστα Νεμπή ως την κορυφαία εταιρεία τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα, με 881 εκατ. ευρώ τζίρο στο 9μηνο, κορυφαίο πάροχο ψηφιακών υπηρεσιών αλλά και το μεγαλύτερο επενδυτής στις τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα.

    Σημαντική βαρύτητα έχει δοθεί στα δίκτυα οπτικών ινών (Fiber to the Home), με τον ΟΤΕ να τρέχει πρόγραμμα 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, για να επεκταθεί η υποδομή Fiber to the Home σε 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις και το 5G σε όλη τη χώρα.

    Ο ΟΤΕ, έχει φτάσει τα 1,3 εκατ. συνδέσεις έως το τέλος του 2023, ενώ το 80% των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα έχουν πρόσβαση σε ταχύτητες COSMOTE Fiber. Παράλληλα, έχει αναλάβει ένα μέρος  του μεγάλου ΣΔΙΤ UltraFast Broadband, που θα φέρει το FTTH σε πάνω από 350.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε αγροτικές και ημιαστικές περιοχές.

    Η Vodafone από την άλλη, συνεχίζει να υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα 600 εκατ. ευρώ, και το 2023 έχει φτάσει τις 280.000 γραμμές οπτικής ίνας απευθείας στο σπίτι (FTTH) και έχει κατασκευάσει 450.000 γραμμές οπτικής ίνας μέχρι την καμπίνα (FTTC), οι οποίες σταδιακά θα μετατρέπονται σε FTTH, με στόχο την εγκατάσταση 850.000 γραμμών FTTH μέχρι το 2026.

    Ωστόσο η κάλυψη παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, αφού εκτιμήσεις κάνουν λόγω ότι οι ενεργοποιημένες γραμμές FTTH στη χώρα μας αριθμούν περί τις 330 χιλ. σε σύνολο 4,4 εκατ. συνδέσεων, ένα ποσοστό διείσδυσης της τάξης του 7,7%, όταν ο μέσος όρος της ΕΕ βρίσκεται στο 30%.

    5G Stand Alone: Τα δίκτυα της επόμενης ημέρας

    Το επόμενο μεγάλο στοίχημα για το 2024 για τους παρόχους είναι η ενεργοποίηση του 5G SA (stand alone).

    Με το 5G SA, o πυρήνας των υποδομών θα περάσει στην πέμπτη γενιά, εξελίσσοντας σε πλήρως ανεξάρτητα 5G τα υπάρχοντα δίκτυα (μέχρι τώρα είχαν ως «βάση» το 4G), ξεκλειδώνοντας έτσι ακόμα υψηλότερη ταχύτητα download και upload, μηδενική απόκριση (latency), βελτιωμένη κάλυψη σε κλειστούς χώρους και ακόμα μεγαλύτερη αξιοπιστία στις επικοινωνίες.

    Η COSMOTE, έχει ολοκληρώσει την αναβάθμιση των υποδομών δικτύου κινητής 5ης γενιάς σε 5G Stand-Alone (SA), εκτιμώντας ότι η εμπορική λειτουργία του μπορεί να ξεκινήσει από το 2024.

    Η Vodafone δεν έχει φτάσει ακόμα σε αυτό το σημείο, ωστόσο αναμένεται μέσα στο έτος να πραγματοποιήσει πιλοτικές δοκιμές.

    Όσον αφορά την κάλυψη σε δίκτυα 5G, η Cosmote έχει φθάσει στο 90%, με την κάλυψη όμως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να φτάνει ήδη το 97%, και σε ακόμα 68 πόλεις στην Ελλάδα να ξεπερνά το 95%. Η Vodafone βρισκόταν βρίκσεται ήδη στο 78% ενώ πρόκειται να φτάσει στο 88% τον Μάρτιο του 2024.

    Διαβάστε επίσης:

    Μιχάλης Τσαμάζ: Κάνοντας πράξη τα λόγια του – «Ο ηγέτης πρέπει να εμπνέει εμπιστοσύνη»

    Δάφνης (Cosmos Business): Γιατί αγόρασε το ποσοστό από Quest και Vodafone

    ΟΤΕ: Συνεχιζόμενη αύξηση της κερδοφορίας στην Ελλάδα το γ’ τρίμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ