• Business

    Στο Ταμείο Ανάκαμψης επενδύσεις 600 εκατομμυρίων για νέα ξενοδοχεία

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΕΤΕ & βασικός μέτοχος της Electra Hotels & Resorts, Γιάννης Ρέτσος

    Ο βασικός μέτοχος της Electra Hotels & Resorts, Γιάννης Ρέτσος


    Με τους επαγγελματίες του τουρισμού να έχουν πετύχει ταξιδιωτικές εισπράξεις 17,6 δισ. ευρώ το 2022, αλλάζει ηγεσία ο ΣΕΤΕ, ύστερα από την εξαετή θητεία του Γιάννη Ρέτσου.

    Τη σκυτάλη παρέλαβε ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, Γιάννης Παράσχης, ταυτόχρονα με την 31η γενική συνέλευση του Συνδέσμου, εν μέσω μίας συγκυρίας που φέρεται να ευνοεί τον ελληνικού τουρισμό, ύστερα από τα περσινά ρεκόρ: σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, που παρουσίασε χθες ο απερχόμενος πρόεδρος, το 2022, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών παγκοσμίως μειώθηκαν κατά 37% σε σχέση με το 2019, ωστόσο η επίδοση της Ελλάδας ήταν σημαντικά καλύτερη, καθώς η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά 11,2% έναντι του 2019 και διαμορφώθηκε στα 27,8 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 31,3 εκατ. ταξιδιωτών το 2019.

    Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν μείωση κατά 3% σε σύγκριση με το 2019 και διαμορφώθηκαν στα 17,6 δισ. ευρώ, έναντι 18,2 δισ. ευρώ το 2019, ενώ αναφορικά με τους προορισμούς και σε σχέση με το 2019, καταγράφηκε σημαντική αύξηση των αεροπορικών αφίξεων σε Κρήτη, Δωδεκάνησα, Ιόνιο και Κυκλάδες, προορισμούς «ήλιου και θάλασσας».

    Όπως υπενθύμισε κατά την ομιλία του ο κ. Ρέτσος – που δραστηριοποιείται στα κοινά του τουρισμού από το 1999, έχοντας διατελέσει πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής-Αργοσαρωνικού και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) – το 2022 ο ΣΕΤΕ επιδίωξε προώθηση του Εθνικού Σχεδίου για τον Τουρισμό 2030, ήρθε σε επαφή με την τοπική αυτοδιοίκηση και προάσπισε συμφέροντα του τομέα από στρεβλώσεις που δημιουργούνται, όπως οι αρρύθμιστες βραχυχρόνιες μισθώσεις, ή κρίσιμα ζητήματα που προκύπτουν όπως το θέμα των εργασιακών.

    «Η Ελλάδα αποτελεί την πέμπτη ισχυρότερη τουριστική δύναμη παγκοσμίως. Αυτή είναι μια μεγάλη επιτυχία για ένα κράτος 10 εκατομμυρίων κατοίκων. Άποψή μου είναι, πως πρέπει πάντα στόχος μας να είναι η διατήρηση μας στην ελίτ του παγκόσμιου τουρισμού. Χρειάζονται ανοιχτά αντανακλαστικά και όχι εφησυχασμός, εξωστρέφεια και στενή αλληλεπίδραση του τουρισμού με την κοινωνία και τους άλλους οικονομικούς κλάδους», είπε ο απερχόμενος πρόεδρος, τονίζοντας πως «ο ΣΕΤΕ ιδρύθηκε για να γίνει μεγάλος και ισχυρός, όχι για να εξελιχθεί σε ένα κλειστό κλαμπ συγκεκριμένων συμφερόντων».

    Κατά την πρώτη ομιλία του ως νέος πρόεδρος του ΣΕΤΕ, ο Γιάννης Παράσχης τόνισε ότι «είναι ενδεικτική  η  μέχρι στιγμής πορεία των αεροπορικών αφίξεων εξωτερικού οι οποίες, με βάση τα στοιχεία τόσο του ΙΝΣΕΤΕ για την περιφέρεια όσο και τα δικά μας για το αεροδρόμιο της Αθήνας παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 11% σε σχέση με το 2019.

    Η αυξημένη ζήτηση λοιπόν για ταξίδι, η δυναμική ανάπτυξη του μεγαλύτερου αριθμού των παραδοσιακών αγορών, καθώς και η εμφάνιση νέων, δυναμικών κατηγοριών ταξιδιωτών αποτελούν σημαντικές ενδείξεις για τη θετική πορεία του τουρισμού κατά τη χρονιά που διανύουμε».

    Δε δίστασε να αναφέρει πως “τη συνολικότερη εικόνα δεν συνθέτουν μόνο ευοίωνες ενδείξεις. Το ευρύτερο διεθνές περιβάλλον εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από μακροοικονομικά και γεωπολιτικά ζητήματα που επηρεάζουν την τουριστική αγορά. Υπάρχουν ακόμη αγορές που είναι κλειστές (όπως Ρωσία, Ουκρανία, Λευκορωσία), αγορές που βρίσκονται σε διαδικασία αργής ανάκαμψης (όπως η Κίνα), ενώ η χρηματοοικονομική αστάθεια και τα προβλήματα των τραπεζών σε μεγάλες οικονομίες, οι μεγάλες ελλείψεις  προσωπικού στην αγορά εργασίας διεθνώς, τα ενεργειακά ζητήματα, και η παράλληλη αύξηση των επιπέδων του πληθωρισμού και των επιτοκίων αποτελούν «γκρίζα σύννεφα στον ορίζοντα».

    Τα  δεδομένα ωστόσο που έχουμε μέχρι στιγμής στη διάθεσή μας, τόσο από πλευράς προ-κρατήσεων όσο και από πλευράς αεροπορικών θέσεων για τις περισσότερες περιοχές της χώρας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι, εκτός απρόσμενου αρνητικού απροόπτου, οι 31 εκατομμύρια αφίξεις και τα 18,2 δισεκατομμύρια ευρώ έσοδα του 2019  θα ξεπεραστούν φέτος”, είπε ο νέος πρόεδρος.

    Ως κεντρική προτεραιότητα του κλάδου έθεσε η υπηρεσιακή υπουργός Τουρισμού, Ιωάννα Δρέττα, τη βιώσιμη ανάπτυξη. «Από εδώ και πέρα, θα πρέπει να αποτελέσει κεντρική προτεραιότητα: Το πως θα επανατοποθετήσουμε το προϊόν μας, γύρω από τη βιωσιμότητα και πως θα προσφέρουμε με βάση τις αρχές της αειφορίας στην οικονομία και την κοινωνία». Όπως είπε η υπουργός, από το 2010 ως το 2019, δηλαδή τη δεκαετία πριν από την πανδημία, ο τουρισμός κατέγραψε 135 δισ. ευρώ έσοδα, ενώ ήρθαν 250 εκατ. άνθρωποι.

    Η στήριξη του τουρισμού από Eurobank, Aegean και ΟΤΕ

    Θετικές φαίνονται οι προοπτικές και για τη χρηματοδότηση μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με όσα είπε κατά το χαιρετισμό του ο Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, ήδη από τον χώρο του τουρισμού έχουν συμβασιοποιηθεί έργα 600 εκατομμύριων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, που αφορούν σε νέες τουριστικές μονάδες. «Ως τράπεζα θέλουμε να συνεχίσουμε να έχουμε την έντονα στρατηγική σχέση με τον ελληνικό τουρισμό, με ένα χαρτοφυλάκιο δανείων που πλησιάζει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ», είπε ο CEO της τράπεζας, προσθέτοντας από τις συμβάσεις των 600 εκατ. του RRF, το 1/3 έχει υπογραφεί μέσω της Eurobank.

    «Υπάρχουν και σημαντικά εργαλεία για τις μικρότερες επιχειρήσεις του κλάδου. Πρόσφατα, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ανακοίνωσε δύο σημαντικά εργαλεία που αφορούν σε επενδύσεις για την πράσινη μετάβαση επιχειρήσεων και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, προσφέρουν το 40% του δανείου άτοκο, καθώς κι επιδότηση για το υπόλοιπο του δανείου», κατέληξε.

    «Tρία χρόνια μετά το 2020 είμαστε ισχυρότεροι και μεγαλύτεροι από ό,τι τότε. Το μήνυμα της ενίσχυσης της κύριας υποδομής της χώρας, που είναι το ανθρώπινο δυναμικό, η ενίσχυση της προστιθέμενης αξίας στη χώρα, που εξαρτάται επίσης από το ανθρώπινο δυναμικό και από το είδος των επενδύσεων και τη βιώσιμη ανάπτυξη, η Aegean το έχει καταλάβει καλά. Και η βασική της επιλογή, πέρα από τα αεροπλάνα, είναι να ξεκινήσει την αναβίωση ενός πολύ μεγάλου έργου που ποτέ δε λειτούργησε ορθά, της δημιουργίας ενός οικοσυστήματος εκπαίδευσης και συντήρησης αεροσκαφών στην παλιά τεχνική βάση της Ολυμπιακής, που θα δώσει προστιθέμενη αξία στην αερομεταφορά», ανέφερε από την πλευρά του ο Ευτύχης Βασιλάκης, επικεφαλής της Aegean.

    Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, χαιρετισμό απηύθυνε ο Γρηγόρης Χριστόπουλος, Chief Commercial Officer Business Segment του OTE, μιλώντας για τον σχεδιασμό του ομίλου σε συνάρτηση με τον τουρισμό. Με βάση στοιχεία που παρέθεσε, το 60% των αναβαθμίσεων του δικτύου αφορά περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος και το 40% των σταθμών βάσης του δικτύου βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές, παρόλο που εκεί δεν υπάρχουν μεγάλα αστικά κέντρα και ο μόνιμος πληθυσμός είναι πολύ μικρός. Το δίκτυο 5G του ΟΤΕ έχει πληθυσμιακή κάλυψη πάνω από 80% και μέχρι τέλος του 2023 θα έχει καλύψει το 90% του πληθυσμού της χώρας.

    Το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΤΕ

    Τις εργασίες της γενικής συνέλευσης ακολούθησε η εκλογή του νέου δ.σ. του ΣΕΤΕ:

    Πρόεδρος: Παράσχης Ιωάννης, ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

    Α’ Αντιπρόεδρος: Τάσιος Γρηγόρης, πρόεδρος ΠΟΞ

    Αντιπρόεδροι: Τοκούζης Παναγιώτης, πρόεδρος ΣΕΤΚΕ, Τσιλίδης Λύσανδρος, μέλος δ.σ. ΗΑΤΤΑ, Βασιλάκης Ευτύχιος, AEGEAN-OLYMPIC AIR, Καλλίνικος Καλλίνικος, GOLDAIR HANDLING ΑΕ, Σμπώκου Αγάπη, ΓΚΟΛΦ ΡΕΖΙΝΤΕΝΣΙΣ Α.Ε.

    Αντιπρόεδρος Οικονομικών: Γιαννούλης Εμμανουήλ, ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Α.Ε.

    Γενικός Γραμματέας: Βερνίκος Γιώργος, VERNICOS YACHTS

    Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας: Κοκοτός Φώτιος-Ιωσήφ, ΕΛΟΥΝΤΑ Α.Ε.

    Μέλη: Αλεξόπουλος Κωνσταντίνος, DTL KASTRI IKE, Βενετόπουλος Φίλιππος, VARIETY CRUISES, Βούλγαρης Χαράλαμπος, KONTOKALI BAY RESORT & SPA, Ζήκος Κωνσταντίνος, HOTEL BRAIN A.E., Θεοφανοπούλου Μαρία, GREEK TRAVEL PAGES, Κωνσταντακόπουλος Αχιλλέας, TEMEΣ A.E., Κωνσταντινίδης Αθηναγόρας, ΑΙΘΡΙΟΝ ΠΑΛΑΣ Α.Ε., Κυβερνήτης Γιώργος, Κ. ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΑΞΙΔΙΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑ Α.Ε., Λασκαρίδη Χλόη, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΛΑΜΨΑ A.E., Μαρούλης Άρης, ΑΦΟΙ ΜΑΡΟΥΛΗ Α.Ε., Μήτσης Σταύρος, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ MITSIS COMPANY A.E., Σακέλλης Μιχάλης, μέλος δ.σ. ΣΕΕΝ, Στυλιανόπουλος Ανδρέας, NAVIGATOR TRAVEL

    Αριστίνδην μέλη: Καραβίας Φωκίων, Διευθύνων Σύμβουλος EUROBANK, Μαρίνης Άρης, πρόεδρος ΓΕΠΟΕΤ.

    Διαβάστε επίσης:

    Στις αγορές της Κίνας ο Πειραιάς – Συμφωνία ΕΒΕΠ-CIIE

    Γιόσουα Μπέντζιο: Χαμένος και ανήσυχος δηλώνει ο «νονός» της Τεχνητής Νοημοσύνης

    ──────────────────



    ΣΧΟΛΙΑ