• Business

    Γ. Περιστέρης: Η νέα εταιρεία για οπτικές ίνες – Το έργο των 870 εκατ. ευρώ

    Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ)

    Γιώργος Περιστέρης, CEO ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ


    Στην ίδρυση νέας εταιρείας προχώρησε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή του Γιώργου Περιστέρη μαζί με την Grid Telecom, με στόχο τα έργα ICT και την τοποθέτηση οπτικών ινών σε όλη τη χώρα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η νεοσύστατη εταιρεία, η οποία θα ονομάζεται ΤΕΡΝΑ Fiber, δημιουργήθηκε κυρίως για να επικεντρωθεί στο μεγάλο έργο του Ultra Fast Broadband που έχει οριστεί ανάδοχος μαζί με την Grid Telecom του ΑΔΜΗΕ, συνολικής αξίας 870 εκατ. ευρώ. Ανάδοχοι του ΣΔΙΤ έχουν οριστεί ο ΟΤΕ και η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή-Grid Telecom, έχοντας αναλάβει ο καθένας να τρέξει συγκεκριμένα… κομμάτια του έργου.

    Όπως αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος, η ΤΕΡΝΑ Fiber θα επικεντρωθεί σε πρώτη φάση στην περάτωση του έργου UFBB, ωστόσο δεν αποκλείεται να κυνηγήσει μελλοντικά περισσότερα έργα οπτικών ινών και ICT.

    Το μετοχικό κεφάλαιο της ΤΕΡΝΑ Fiber ορίζεται στο ποσό των 100.000 ευρώ, διαιρούμενο σε 100.000 ονομαστικές μετοχές αξίας 1 ευρώ η κάθε μία. Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα καταβάλει το 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου, ήτοι 50.100 ευρώ ενώ η Grid Telecom το υπόλοιπο 49,9%, δηλαδή 49.900 ευρώ. Ωστόσο σύμφωνα με το καταστατικό, οι ιδρυτές της εταιρείας δηλώνουν ότι το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο θα αυξηθεί με το ποσό των 12.638.305 ευρώ, μέσω καταβολή μετρητών από τους ιδρυτές, αναλογικά προς το ποσοστό συμμετοχής εκάστου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.

    Στη νέα εταιρεία συστάθηκε μάλιστα και Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από τους Γιώργο Αγραφιώτη, αναπληρωτή CEO της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, τον Αλέξανδρο Καρυωτάκη, επικεφαλής του Τμήματος Παραχωρήσεων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αλλά και τον Γιώργο Ψυρρή, Διευθυντή της Grid Telecom. Επίσης το ΔΣ συμπληρώνεται από τους Ηλία Παϊζάνη, Ιωάννη Τσιοτινό, Φραντζή Σιγάλα και Χαράλαμπο Κοτσόκολο.

    Στην τελική ευθεία οι υπογραφές για το UFBB

    Βασικό σκοπός της εταιρείας είναι η εκτέλεση της Σύμβασης Σύμπραξης του έργου «Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας – ULTRA FAST BROADBAND μέσω ΣΔΙΤ».

    Σύμφωνα με πληροφορίες τα δικαιολογητικά της ΤΕΡΝΑ βρίσκονται στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ του ΟΤΕ έχουν περάσει από αυτό, με τις υπογραφές να αναμένεται να πέσουν σε περίπου ένα μήνα.

    Το ΣΔΙΤ αναμένεται να καλύψει με οπτικές ίνες περισσότερα από 810.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με τους δύο αναδόχους (ΟΤΕ – κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ-Grid Telecom) να τηρούν στάση αναμονής μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες και να κληθούν για να βάλουν τις τελικές υπογραφές. Οι νέες συνδέσεις Fiber to the Home θα είναι τουλάχιστον 100 Mbps, οι οποίες όμως μπορούν άμεσα να αναβαθμιστούν και σε 1 Gbps.

    Το έργο θα υλοποιηθεί κυρίως σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές που δεν έχουν συμπεριληφθεί στα σχέδια των ιδιωτικών επενδύσεων. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο πλαίσιο του έργου θα καλυφθούν, μεταξύ άλλων, και 2.950 απομακρυσμένοι οικισμοί.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι ενδιαφέρον για το εν λόγω έργο είχαν εκφράσει μεταξύ άλλων οι Nova, Vodafone, ΔΕΗ αλλά και η Mytilineos.

    Τα πεδία που έχουν αναλάβει οι ανάδοχοι

    Στόχος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με το έργο του Ultra Fast Broadband είναι να κατασκευαστούν πάνω από 800.000 γραμμές σύνδεσης, με ταχύτητες οι οποίες για αρχή θα πιάνουν τουλάχιστον 100 Mbps, με δυνατότητα ωστόσο να αναβαθμιστούν και να πιάσουν τα 1Gbps, σε περιοχές της χώρας που δεν έχουν εμπορικό ενδιαφέρον.

    Το έργο του UFBB έχει χωριστεί σε 7 LOTs από τα οποία 3 έχει αναλάβει ο ΟΤΕ ενώ τα υπόλοιπα η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – Grid Telecom, πλέον ΤΕΡΝΑ Fiber.

    Η ΤΕΡΝΑ Fiber έχει οριστεί ανάδοχος για τα LOTs 2,4,5 και 6 που αφορούν:

    Lot 2: Περίπου 137.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 11 Περιφερειακές Ενότητες (Πέλλας, Πιερίας, Καστοριάς, Φλώρινας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Λάρισας, Μαγνησίας, Σποράδων, Κέρκυρας).

    – Lot 4: Περίπου 110.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 9 Περιφερειακές Ενότητες (Χαλκιδικής, Θάσου, Καβάλας, Σερρών, Λέσβου, Ικαρίας, Λήμνου, Σάμου, Χίου).

    – Lot 5: Περίπου 127.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 9 Περιφερειακές Ενότητες (Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Ιθάκης, Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας).

    – Lot 6: Περίπου 117.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 8 Περιφερειακές Ενότητες (Κοζάνης, Γρεβενών, Άρτας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Ημαθίας, Αργολίδας, Λακωνίας).

    Ο ΟΤΕ έχει οριστεί προσωρινός ανάδοχος για τα LOTs 1,3 και 7 που αφορούν:

    Lot 1: Περίπου 124.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 9 Περιφερειακές Ενότητες (Ροδόπης, Δράμας, Έβρου, Ξάνθης, Ζακύνθου, Ηλείας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Μεσσηνίας).

    – Lot 3: Περίπου 122.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 13 Περιφερειακές Ενότητες (Εύβοιας, Σύρου, Άνδρου, Θήρας, Κέας – Κύθνου, Μήλου, Μυκόνου, Νάξου, Πάρου Τήνου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων).

    – Lot 7: Περίπου 101.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 14 Περιφερειακές Ενότητες (Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Κ.Τ. Αθηνών, Β.Τ. Αθηνών, Δ.Τ. Αθηνών, Ν.Τ. Αθηνών, Αν. Αττικής, Δ. Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, Καλύμνου, Καρπάθου, Κω, Ρόδου, Λασιθίου).

    Διαβάστε επίσης:

    ΟΤΕ-Nova-Vodafone: Επενδύσεις σε οπτικές ίνες και η «νέα» πηγή εσόδων

    ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Ξεκίνησε η Μεταβατική Διαχείριση Απορριμμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας



    ΣΧΟΛΙΑ