• Business

    OTE-Nova-Vodafone: Έργα ψηφιοποίησης άνω των €800 εκατ. το α’ 5μηνο του 2023

    Μιχάλης Τσαμάζ (ΟΤΕ) - Παναγιώτης Γεωργιόπουλος (Nova) - Χάρης Μπρουμίδης (Vodafone)

    Μιχάλης Τσαμάζ (ΟΤΕ) – Παναγιώτης Γεωργιόπουλος (Nova) – Χάρης Μπρουμίδης (Vodafone)


    Καθώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός του δημοσίου αποτελεί πλέον προτεραιότητα και αναγκαιότητα, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έχουν διεκδικήσει και έχουν αναλάβει τη «μερίδα του λέοντος» των μεγάλων έργων ψηφιοποίησης, τα οποία στην πλειοψηφία τους χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

    ΟΤΕ, Nova και Vodafone έχουν… εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε εταιρείες τεχνολογίας, βρίσκοντας μέσα από τα έργα ψηφιοποίησης του δημοσίου μια νέα πηγή εσόδων, μεγαλώνοντας αυτομάτως και το αποτύπωμά τους στην αγορά. Το ενδιαφέρον των Big 3 σε αυτό τον τομέα παραμένει μεγάλο, καθώς μόνο το πρώτο πεντάμηνο έχουν κατακυρωθεί ως προσωρινοί ανάδοχοι σε έργα ή έχουν βάλει τελικές υπογραφές σε συμβάσεις έργων που ξεπερνούν τα 800 εκατ. ευρώ.

    Πηγές της αγοράς τονίζουν ότι πλέον οι διαγωνισμοί είναι τόσοι πολλοί, που όλοι παίρνουν το… μερίδιο που τους αναλογεί. Αν και το πρώτο εξάμηνο του έτους χαρακτηρίζεται από μια σχετική ηρεμία ως προς την προκήρυξη νέων μεγάλων διαγωνισμών, ωστόσο πολλά είναι τα έργα που έχουν… βρει αναδόχους ή έχουν πέσει οι τελικές υπογραφές μέσα σε αυτό το διάστημα.

    Κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν ότι το εργαλείο του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πολύ σημαντικό και δίνει την ευκαιρία σε όλες τις μεγάλες εταιρείες να συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα, προσπαθώντας ο καθένας να πάρει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα.

    Έργα… κοινού ενδιαφέροντος

    Στους διαγωνισμούς για έργα ψηφιοποίησης που βγάζει κυρίως η Κοινωνία της Πληροφορίας παρατηρείται ένα πολύ συχνό φαινόμενο, το οποίο είναι οι…πολλοί ανάδοχοι.

    Πολλά από αυτά χωρίζονται σε άνω των τριών τμημάτων, με αποτέλεσμα να  κατανέμονται σε πολλές εταιρείες-κοινοπραξίες.

    Έτσι, project όπως η ψηφιοποίηση αρχείων του ΕΣΥ, αξίας 235,6 εκατ. ευρώ ή για την προστασία δεδομένων (12 εκατ. ευρώ), που πρόσφατα βρήκαν αναδόχους, κατέληξαν σε 8 και 12 οικονομικούς φορείς αντίστοιχα, με όλους τους παρόχους να είναι…παρόντες και να παίρνουν συγκεκριμένα κομμάτια.

    Επίσης, ένα ακόμα μεγάλο έργο που έχουν οριστεί ανάδοχοι και οι τρεις είναι η ψηφιοποίηση αρχείων δικαστηρίων, συνολικού προϋπολογισμού 97 εκατ. ευρώ, το οποίο κατακυρώθηκε σε συνολικά 8 οικονομικούς φορείς.

    Τον Μάρτιου του 2023, μετά από περίπου 3 χρόνια αναμονής, μπήκαν από τους τρεις παρόχους οι τελικές υπογραφές στη σύμβαση για το ελεύθερο WiFi, αξίας 18 εκατ. ευρώ.

    Τα μεγάλα έργα ΟΤΕ και Nova

    Πριν από μερικές ημέρες έγινε γνωστό ότι ο ΟΤΕ ανακηρύχθηκε ανάδοχος σε δύο έργα συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ, που αφορά την ψηφιοποίηση αρχείων του υπ. Μετανάστευσης (αξίας 10 εκατ. ευρώ) και του υπ. Ναυτιλίας αξίας (5 εκατ. ευρώ).

    Επίσης στις αρχές του χρόνου κατακυρώθηκε στον ΟΤΕ το μεγάλο project για τα cloud services, συνολικού προϋπολογισμού 117 εκατ. ευρώ, το οποίο είχε βγάλει σε διαγωνισμό η Κοινωνία της Πληροφορίας.

    Παράλληλα ωστόσο, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, μπήκαν οι τελικές υπογραφές σε συμβάσεις για το CRM, αξίας 66 εκατ. ευρώ, του οποίου την υλοποίηση έχει αναλάβει σε κοινοπραξία με την UniSystems του ομίλου Quest αλλά και για το Big Data αξίας 18 εκατ. ευρώ, το οποίο θα τρέξει μαζί με την Real Consulting του Νίκου Βαρδινογιάννη.

    H Nova έχει μπει και εκείνη δυναμικά στα έργα ICT, κάτι που αναμένεται να ενταθεί μετά την δημιουργία της Nova ICT, εταιρείας η οποία επικεντρώνεται στα έργα πληροφορικής του δημοσίου.

    Η Nova έχει χρηστεί μέσα στο εξάμηνο ως προσωρινός ανάδοχος για το έργο αποθήκευσης φυσικών αρχείων του δημόσιου, συνολικής αξίας 40 εκατ. ευρώ, έχει υπογράψει την σύμβαση αντικατάστασης των συμβατικών με ψηφιακά υδρόμετρα στο δίκτυο της ΔΕΥΑ Κορίνθου ύψους 9,6 εκατ. ευρώ, ενώ πήρε και κομμάτι για την τηλεϊατρική, αξίας 6 εκατ. ευρώ.

    Επίσης ήταν η μόνη εταιρεία που κατέθεσε προσφορά σε διαγωνισμό για την ψηφιοποίηση των Γενικών Αρχείων του Κράτους, έργο αξίας 48 εκατ. ευρώ.

    Vodafone: Προχωρά στους διαγωνισμούς ψηφιοποίησης

    Η Vodafone με τη σειρά της, έχει «χτυπήσει» πολλούς διαγωνισμούς ψηφιοποίησης το πρώτο εξάμηνο, ενώ έχει προχωρήσει και στην υπογραφή τελικών συμβάσεων.

    Εκτός των…κοινών έργων, στη Vodafone κατακυρώθηκαν μέσα στο εξάμηνο δύο διαγωνισμοί του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αφορούν στην υλοποίηση έργων ψηφιακού μετασχηματισμού στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα. Ο πρώτος αφορά την προμήθεια, υλοποίηση και συντήρηση των συστημάτων του ΑΔΜΗΕ, που θα τρέξει σε κοινοπραξία με την Netcompany –Intrasoft αξίας 24 εκατ. ευρώ ενώ ο δεύτερος για την παροχή κύριας και εφεδρικής υποδομής καταστροφών ως υπηρεσία, ύψους 3,6 εκατ. ευρώ.

    Επίσης έχει αναλάβει την υλοποίηση έργων άνω των 50 εκατ. ευρώ για την ψηφιοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης, ενώ μαζί με την Osmos Hellas συμφερόντων Πάρη Μουράτογλου, ήταν η μοναδική που κατέθεσε προσφορά για τον διαγωνισμό των «Έξυπνων Γεφυρών» του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, αξίας 157,9 εκατ. ευρώ.

    Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες η ένωση εταιρειών Vodafone-Q&R σύνηψε συμφωνία πλαίσιο για την ψηφιοποίηση αρχείου υποθηκοφυλακείων για το Εθνικό Κτηματολόγιο», συνολικού προϋπολογισμού 48 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Τα έργα τεχνολογίας αξίας €250 εκατ. που βρήκαν αναδόχους το 10ήμερο των εκλογών

    ΟΤΕ-Nova-Vodafone: Επενδύσεις σε οπτικές ίνες και η «νέα» πηγή εσόδων

    Πώς μοιράστηκε το έργο των 12 εκατ. ευρώ για την προστασία δεδομένων

    ──────────────────

    Εκλογές 2023

    Εκλογές 2023: Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

    Οδηγός – Πού και πώς ψηφίζω στις 25 Ιουνίου

    Δείτε live τον χάρτη των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ