• Business

    Ποιος είναι ο Πάρης Μουράτογλου που κάνει business με τον Χάρη Μπρουμίδη

    Πάρης Μουράτογλου (Eren) - Χάρης Μπρουμίδης (Vodafone)

    Πάρης Μουράτογλου (Eren) – Χάρης Μπρουμίδης (Vodafone)


    Μια μεγάλη συνεργασία έκλεισε πριν από λίγο καιρό ανάμεσα στη Vodafone και την Osmos Hellas, για να αναλάβουν από κοινού το έργο των έξυπνων γεφυρών του Τεχνικού Επιμελητηρίου, συνολικής αξίας 158 εκατ. ευρώ.

    Αυτή η συνεργασία δεν είναι σημαντική μόνο για την σπουδαιότητα του έργου, τo οποίο προβλέπει τον εκσυγχρονισμό των γεφυρών σε μεγάλο κομμάτι της χώρας, αλλά επειδή η Osmos Hellas, αν και δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό, είναι θυγατρική εταιρεία του γαλλικού ομίλου Eren, που ανήκει στην οικογένεια του Πάρη Μουράτογλου. Ενός ελληνικής καταγωγής billionaire επιχειρηματία από τη Γαλλία, ο οποίος είναι ιδιαίτερα γνωστός για την ενασχόληση με τον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

    Η κοινοπραξία Vodafone-Osmos, με την εμπειρία που διαθέτουν, κρίνεται από την αγορά ότι είναι οι κατάλληλοι για να τρέξουν το δύσκολο έργο. Οι υποδομές των γεφυρών θα εξοπλιστούν με ειδικά συστήματα μέτρησης της δομικής απόκρισης, αισθητήρες / τεχνολογίας οπτικών ινών που θα μετρούν και θα καταγράφουν τις απαραίτητες πληροφορίες, σε πραγματικό χρόνο με σύγχρονες και αποδεκτές τεχνολογικές μεθόδους.

    Πάρης Μουράτογλου: Τα πρώτα βήματα και τα μεγάλα deals

    Γεννημένος στην Ελλάδα το 1941 με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, ο Πάρης Μουράτογλου είναι από τους πιο γνωστούς επιχειρηματίες στη Γαλλία, αλλά και στη χώρα μας, όπου δραστηριοποιείται εντονότερα τα τελευταία χρόνια.

    Ο πατέρας του ήταν αρχιτέκτονας ο οποίος ζούσε για πολλά χρόνια στην Γαλλία, όμως η κρίση του 1929, τον ανάγκασε να επιστρέψει στα πάτρια εδάφη. Ο Πάρης τελείωσε το δημοτικό στην Αθήνα, ωστόσο για επαγγελματικούς κυρίως λόγους η οικογένειά του επέστρεψε στο Παρίσι, όπου και συνέχισε το σχολείο.

    Αποφοίτησε από το Ecole Polytechnique στην ίδια τάξη με τους Jean-Louis Beffa, Bertrand Collomb και Jean-René Fourtou μετά τις σπουδές του στο Lycée Janson στο Sailly.

    Τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα τα έκανε στην IBM ωστόσο δύο χρόνια αργότερα παραιτήθηκε για να ασχοληθεί με το real estate, ξεκινώντας με την Grand Portes De France, στην οποία συμμετείχε ως εταίρος και CEO. Αργότερα ίδρυσε μικρά υδροηλεκτρικά εργοστάσια, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 1990  επεκτάθηκε στην αιολική και ηλιακή ενέργεια ιδρύοντας το SIIF.

    Το 2000 ίδρυσε την EDF Energies Nouvelles, στην οποία και παρέμεινε επικεφαλής για έντεκα χρόνια. Το 2011 ο γνωστός επιχειρηματίας, Henri Proglio, υπέβαλε προσφορά εξαγοράς για τη θυγατρική EDF Energies Nouvelles. Πλέον δραστηριοποιείται στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μέσω της Eren, ενώ πριν από μερικά χρόνια πέτυχε μεγάλο deal με τον  πετρελαϊκό κολοσσό της Total, η οποία εισήλθε με ποσοστό 23% στην Eren έναντι 237,5 εκατ. ευρώ.

    Η οικογένεια και η αγάπη για τη μουσική

    «Αυτό που με καθοδηγεί στη ζωή είναι η δουλειά και το πάθος» είχε πει σε μια από τις ελάχιστες συνεντεύξεις που έχει παραχωρήσει ο Πάρης Μουράτογλου. Πάθος το οποίο εκφράζεται και μέσα από τη μουσική, καθώς έχει αγάπη για το πιάνο και την κλασσική μουσική.

    Αγαπημένοι του συνθέτες ο Bach, ο Schubert και ο Scriabin. Παίζει πιάνο 45-50 λεπτά κάθε μέρα και τουλάχιστον 3 ώρες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. «Πήρα βραβείο στο Ωδείο και παραλίγο να γίνω μουσικός» έχει παραδεχθεί ο ίδιος.

    Η οικογένεια αποτελεί σημαντικό γρανάζι για τον ίδιο. Έχει δύο γιους οι οποίοι δεν ακολούθησαν τα δικά του επαγγελματικά βήματα. Ωστόσο έχει καταφέρει να τους… βάλει στο δρόμο της μουσικής, καθώς και οι δύο, Φιλίπ και Πατρίκ παίζουν κιθάρα.

    Ο «γκουρού» των προπονητών τένις

    Από τους δύο του γιους, πιο γνωστός είναι ο διεθνούς φήμης προπονητής τένις, Πατρίκ Μουράτογλου. Αν και άρχισε να δουλεύει με τον πατέρα του, στη συνέχεια τον κέρδισε το τένις. Επί σειρά ετών προπονητής της ίσως κορυφαίας αθλήτριας που έχει περάσει από τα κορτς, Σερένα Γουίλιαμς, την οποία το 2012 βοήθησε να εκτοξεύσει τη καριέρα της, αλλά και αυτός που «είδε» το ταλέντο του Στέφανου Τσιτσιπά, μέσα από βίντεο στο YouTube, και τον κάλεσε στην ακαδημία που διατηρεί στη Γαλλία.

    Μεταξύ άλλων, ο Πατρίκ Μουράτογλου έχει διετελέσει προπονητής των Αραβάν Ρεζάι, Αναστασία Παβλιουτσένκοβα, του Βούλγαρου Γκριγκόρ Ντιμιτρόφ, καθώς και του Κύπριου πρωταθλητή Μάρκου Παγδατή.

    H οικογένεια Μουράτογλου, λάτρης της Ελλάδας, έρχεται αρκετά συχνά στη χώρα μας, κυρίως το καλοκαίρι. Με τον Πάρη ωστόσο, όντας άνθρωπος χαμηλού προφίλ και χαμηλών τόνων να… μένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

    Επίσης ο Πάρης Μουράτογλου συνδέεται στενά με τον Νικολά Σαρκοζί και την Κάρλα Μπρούνι, τον Φρανσουά Ολάντ καθώς και τον σημερινό πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

    Οι business στην Ελλάδα

    Η Osmos Hellas, θυγατρική της Eren, έχει μπει σε αρκετά έργα του δημοσίου. Διευθύνων Σύμβουλος της Eren Hellas και επικεφαλής των δραστηριοτήτων της Osmos στην Ελλάδα είναι ο κ. Κοσμάς Φέσσας, στενός συνεργάτης του κ. Μουράτογλου.

    Η εταιρεία δραστηριοποιείται κυρίως σε έργα υποδομής και κατασκευών, όπως η μελέτη της εγκατάστασης του εξοπλισμού παρακολούθησης/καταγραφής, η εγκατάσταση του εξοπλισμού και η παρακολούθηση και ανάλυση των δεδομένων της παρακολούθησης/ καταγραφής.

    Έχει αναλάβει έργα της ΕΡΓΟΣΕ, ενώ πριν τέσσερα περίπου χρόνια συμμετείχε σε διαγωνισμό, αρχικού προϋπολογισμού 4,6 εκατ. ευρώ για την προμήθεια του συστήματος, τον οποίο κέρδισε χωρίς ουσιαστικό ανταγωνιστή.

    Τώρα με την νέα συμμαχία με τη Vodafone, μπαίνει και σε άλλο κομμάτι στις υποδομές, με τις έξυπνες γέφυρες, αξιοποιώντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία της εταιρείας, εκσυγχρονίζοντας ουσιαστικά ένα μεγάλο κομμάτι των γεφυρών της χώρας.

    Διαβάστε επίσης:

    Société Générale: H Fitch θα αναβαθμίσει τις προοπτικές της Ελλάδας σε θετικές

    Λάμψα ξενοδοχειακή: Η επέκταση των σκοπών λειτουργίας και το «άνοιγμα» στην αγορά… πράσινης ενέργειας

    Συνδρομητική τηλεόραση: Στο στόχαστρο των Αρχών η πειρατεία

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ