• Οικονομία

    Ορυμαγδός αιτήσεων από συνταξιούχους για τα αναδρομικά-Μαζικές προσφυγές στα δικαστήρια

    • NewsRoom


    Σε ένα απέραντο δικαστήριο κινδυνεύει να μετατραπεί το Ασφαλιστικό σύστημα με χιλιάδες συνταξιούχους να προσφεύγουν στα δικαστήρια διεκδικώντας αναδρομικά, δώρα και συντάξεις. Οι συνταξιούχοι προχωρούν τις τελευταίες ημέρες σε μαζικές διεκδικήσεις αναδρομικών ποσών συντάξεων και σε μπαράζ αιτήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία καθώς οι δικαστικές αποφάσεις που βγαίνουν από τα δικαστήρια ακολουθούν την απόφαση του Ιουνίου του 2015 και κρίνουν τις περικοπές των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, που επιβλήθηκαν το 2012 καθώς και την κατάργηση των δώρων, αντισυνταγματικές.

    Την ίδια ώρα η κυβέρνηση επιχειρεί να ανακόψει το κύμα μαζικών προσφυγών φοβούμενη την δημοσιονομική βόμβα που αν εκραγεί θα συντρίψει συθέμελα το Ασφαλιστικό σύστημα και τα όποια πλεονάσματα.  Μάλιστα ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος έσπευσε να προτρέψει τους συνταξιούχους να μην προχωρούν σε προσφυγές για την επιστροφή αναδρομικών αλλά να υποβάλλουν μόνο αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ που άνοιξε από χθες.

    Ωστόσο στην ηλεκτρονική αίτηση στον ΕΦΚΑ δεν υπάρχει η δυνατότητα για διεκδίκηση αναδρομικών και δώρων, αλλά αναφορά σε μη εφαρμογή των μειώσεων.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του φορέα, η εν λόγω αίτηση θα απευθύνεται προς τις περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ή τους τομείς επικουρικής ασφάλισης του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), από όπου λαμβάνει ο συνταξιούχος την κύρια/επικουρική σύνταξη και αποσκοπεί πρωτίστως στη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων και στην αποφυγή σώρευσης αιτήσεων στις αρμόδιες υπηρεσίες πληρωμών συντάξεων.

    Δικαιούχοι επιστροφών είναι θεωρητικά το σύνολο των συνταξιούχων, γι’ αυτό και αναδύεται πλέον το φάσμα του δημοσιονομικού εκτροχιασμού αφού αν υπολογιστεί επιστροφή αναδρομικών έως 25.000 ευρώ ανά άτομο οι συνολικές διεκδικήσεις μπορεί να φτάσουν στο αστρονομικό ποσό των 9 δισ. ευρώ. 

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αυτές είναι οι αιτήσεις για την επιστροφή αναδρομικών, δώρων και συντάξεων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα ρύθμιση οφειλών για χρέη προς το Δημόσιο-Οι προϋποθέσεις

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πότε και πόσο κόβονται οι συντάξεις όσων εξακολουθούν να εργάζονται



    ΣΧΟΛΙΑ