• Business

    Ορέστης Τσακαλώτος: Νέες Business στην Κύπρο για την Qualco

    • NewsRoom
    Ορέστης Τσακαλώτος. Επικεφαλής Qualco

    Ορέστης Τσακαλώτος. Επικεφαλής Qualco


    Η Qualco μετά απο συζητήσεις μηνών συμφώνησε με την Κυπριακή AstrοBank να εξαγοράσει το 74,9% της νεοσύστατης Trusset Asset Management Limited.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση, η εταιρία θα διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων («ΜΕΧ») και Περιουσιακών Στοιχείων («ΑΠΣ») της AstroBank. Η AstroBank θα ελέγχει το 25,1% της Εταιρίας. 

    Στο πλαίσιο της αγοράς των εργασιών της AstroBank, η εταιρία θα προσλάβει 37 μέλη του προσωπικού της Τράπεζας οι οποίοι μέχρι σήμερα διαχειρίζονταν το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, βάσει της νομοθεσίας αναφορικά με τη Διατήρηση και Διασφάλιση των Δικαιωμάτων των Εργοδοτουμένων κατά τη Μεταβίβαση Επιχειρήσεων (TUPE). 

    Επιπρόσθετα, η Εταιρία θα προχωρήσει στην αγορά από την AstroBank όλων των σχετικών αδειών Τεχνολογίας Πληροφοριών, διαδικασιών, προϊόντων αλλά και της συλλογικής εμπειρογνωμοσύνης της AstroBank αναφορικά με τη διαχείριση των ΜΕΧ και ΑΠΣ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα χαρτοφυλάκια αυτά εξακολουθούν να υπολογίζονται στον ισολογισμό της Τράπεζας.

    Η συμφωνία αυτή, η οποία ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο της στρατηγικής της AstroBank με στόχο τη μείωση των ΜΕΧ σύμφωνα με τις κανονιστικές απαιτήσεις, αναμένεται να βελτιώσει το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας κατά περίπου ένα τοις εκατό, και υπόκειται σε ορισμένες προϋποθέσεις, όπως μεταξύ άλλων, την έγκριση της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού της Κύπρου.

    Η Κοινοπραξία αναμένεται να συνδυάσει την τοπική γνώση και εμπειρογνωμοσύνη της AstroBank με τις σημαντικές διεθνείς δυνατότητες, βέλτιστες πρακτικές αλλά και το λογισμικό ανάκτησης ληξιπρόθεσμων οφειλών (Debt Recovery) της Qualco, προκειμένου να καταστεί σημαντικός παίκτης στην κυπριακή αγορά.

    Από την ίδρυσή της πριν 20 χρόνια, η Qualco Group, με κεντρικά γραφεία στην Αθήνα και γραφεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Κύπρο και τη Βραζιλία, εξυπηρετεί περισσότερους από 70 πελάτες σε 15 χώρες. Έχει εδραιωθεί ως ο κορυφαίος διαχειριστής μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων στην Ελλάδα, με τα Υπό Διαχείριση Περιουσιακά Στοιχεία της να υπερβαίνουν τα € 10δις. Επιπλέον, διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία δανείων ύψους €2,2δις και χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων συνολικής αξίας €70δις. 

    Στο ΗΒ, η Qualco διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία κορυφαίων χρηματοοικονομικών οργανισμών, με τη συνολική αξία τους να ξεπερνά τα €10δισ.

    Ο Ορέστης Τσακαλώτος

    Σε δηλώσεις του ο κ. Ορέστης Τσακαλώτος, πρόεδρος της Qualco εξήγησε οτι : «Στόχος μας είναι να μεταφέρουμε και να χρησιμοποιήσουμε τις υφιστάμενες γνώσεις, δυνατότητες και συστήματα στην Κυπριακή αγορά διαχείρισης δανείων, μέσω της Trusset Asset Management Limited, η οποία θα θέσει τα θεμέλια για την διεύρυνση του τομέα διαχείρισης δανείων της εταιρίας μας. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που θα έχουμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε με την AstroBank για την ολοκλήρωση αυτού του στόχου».

    Η AstroBank Limited είναι μια κυπριακή τράπεζα εποπτευόμενη από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

    Η τράπεζα δραστηριοποιείται από το 2008 ως 100% θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς, μετά την απόκτηση των εργασιών της Arab Bank Κύπρου και τις εργασίες της Euroinvestment & Finance Plc. 

    Το Δεκέμβριο του 2016, το ιδιοκτησιακού καθεστώς της Τράπεζας τροποποιήθηκε, μέσω της αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας από μια ομάδα διεθνών επενδυτών. Στις 30 Μαρτίου 2017, η Τράπεζα προχώρησε στην αλλαγή του ονόματός της από Τράπεζα Πειραιώς (Κύπρου) Λτδ σε AstroBank Limited. 

    Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2019, οι οικονομικές καταστάσεις της Τράπεζας (κατόπιν Λογιστικού Ελέγχου) παρουσίασαν Καταθέσεις €2.1δις, Καθαρά Δάνεια €1δις,  Ίδια Κεφάλαια €186εκ και απόδοση ιδίων κεφαλαίων που ξεπερνά το 10%. 

    Επιπλέον, τον Νοέμβριο του 2019, η AstroBank Ltd και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. ανακοίνωσαν τη υπογραφή συμφωνίας αγοράς μετοχών και περιουσιακών στοιχείων, για την απόκτηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (Κύπρου) από την AstroBank, η οποία και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2ο Τρίμηνο του 2020.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Κωνσταντίνος Λοϊζίδης, πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της AstroBank ανέφερε, «είμαστε ενθουσιασμένοι για την εφαρμογή από την Qualco της διεθνούς αναγνωρισμένης εμπειρογνωμοσύνης της στην Ανάκτηση Ληξιπρόθεσμων Οφειλών στα χαρτοφυλάκια Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων («ΜΕΧ») και Ακίνητων Περιουσιακών Στοιχείων («ΑΠΣ») μας. Την ίδια ώρα, προσβλέπουμε στην στενή συνεργασία μας με την Qualco με στόχο να διευρύνουμε τις δραστηριότητες της εταιρίας αυτής στην Κύπρο».

    Η NatWest Markets ήταν ο αποκλειστικός οικονομικός σύμβουλος της AstroBank ενώ οι δικηγόροι Akin Gump Strauss Hauer & Feld και Κούσιος Κορφιώτης Παπαχαραλάμπους ΔΕΠΕ, ανέλαβαν καθήκοντα διεθνή και εγχώριου εξωτερικού νομικού συμβούλου αντίστοιχα. Παράλληλα, οι Γεωργιάδης & Πελίδης Δ.Ε.Π.Ε. και Allen and Overy LLP διορίστηκαν ως νομικοί σύμβουλοι της Qualco Holdco Limited και των χρηματοδοτών της.



    ΣΧΟΛΙΑ