• Business

    Ολοκληρώθηκε το δεύτερο συνέδριο για την Υγεία και την Ευεξία με πρεσβευτές κορυφαίους ακαδημαϊκούς

    • NewsRoom
    κ. Στέφανος Κάλλης, καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Harvard και πρόεδρος του Κέντρου Αριστείας και την Υγεία και Ευεξία

    κ. Στέφανος Κάλλης, καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Harvard και πρόεδρος του Κέντρου Αριστείας και την Υγεία και Ευεξία


    Ο παραδοσιακός τρόπος ζωής ταξίδεψε στα πέρατα της γης, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις και πολλές υποσχέσεις για το άμεσο μέλλον.

    Πρεσβευτές της Κρήτης και του παραδοσιακού τρόπου ζωής του νησιού, που αποτελεί το κύριο «συστατικό» της μακροζωίας, έγιναν και φέτος οι 150 και πλέον συμμετέχοντες στο 2ο διεθνές συνέδριο «Κρητικός Τρόπος Ζωής: Μεσογειακή Παράδοση & Εφαρμογές στη σύγχρονη εποχή».

    Η φετινή διοργάνωση πραγματοποιήθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Αριστείας για την Υγεία και την Ευεξία και τη Grecotel, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ και της Περιφέρειας Κρήτης.

    Agrecofarms products
    Agrecofarms products

    Κορυφαίοι επιστήμονες από 15 διαφορετικές χώρες, βρέθηκαν απ’ όλες τις πλευρές του πλανήτη στο Ρέθυμνο, στις εγκαταστάσεις της Grecotel, της μεγαλύτερης ξενοδοχειακής αλυσίδας.

    Για πέντε ημέρες, καταξιωμένοι ακαδημαϊκοί, προερχόμενοι από τα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου, όπως το Harvard, το Yale και το Johns Hopkins University, μοιράστηκαν τις εντυπώσεις τους και ένωσαν τις γνώσεις και τις σκέψεις τους, στη βάση μιας πολύ όμορφης βιωματικής εμπειρίας.

    Αρκάδι
    Αρκάδι

    Οι σύνεδροι ήρθαν σε επαφή με την κρητική φύση, περιηγούμενοι στο βιολογικό κτήμα Agreco, του προέδρου και ιδρυτή της Grecotel Νίκου Δασκαλαντωνάκη, στο Άδελε. Δοκίμασαν αχνιστό ψωμί, θυμαρίσιο μέλι, ξεναγήθηκαν στο κελάρι με τη συλλογή κρασιών και τυριών, ντόπιων παραγωγών, καθώς και στο ελαιουργείο και το ρακοκάζανο. Έπειτα, απόλαυσαν αντικριστό κρέας και έγιναν «ένα» με τον Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης, στο μεγάλο γλέντι το οποίο στήθηκε.

    Agreco
    Agreco

    Στη διάρκεια της παραμονής τους στην Κρήτη, εκπρόσωποι της παγκόσμιας ακαδημαϊκής ελίτ γνώρισαν από κοντά εμβληματικά τοπόσημα, όπως τη Μονή Αρκαδίου και την Κνωσός, ενώ επισκέφθηκαν οινοποιείο και ελαιώνες, σε Ηράκλειο και Χανιά αντίστοιχα.

    Μάλιστα, αφού μάζεψαν με τα χέρια τους ελιές, «πότισαν» τις αισθήσεις τους με τη μυρωδιά και τη νοστιμιά φρέσκου, αγνού και έξτρα παρθένου ελαιολάδου, το οποίο και συχνά ψάχνουν και διαφημίζουν στις πατρίδες τους.

    Από αριστερά: κ. Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Οικονομικών, κ. Πόπη Καλαϊτζή και ο κ. Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης Κρήτης
    Από αριστερά: κ. Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Οικονομικών, κ. Πόπη Καλαϊτζή και ο κ. Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης Κρήτης

    Η διοργάνωση τείνει να γίνει θεσμός, στο φινάλε κάθε σεζόν, αναδεικνύοντας ένα συνδυασμό γεύσεων, εικόνων και συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νησιού: της φιλοξενίας, του υπέροχου φυσικού τοπίου, των ποιοτικών προϊόντων της κρητικής γης και της γαστρονομίας.

    Οι συμμετοχές, διπλάσιες σε σχέση με πέρσι, πιστοποιούν τη φετινή επιτυχία, αφήνοντας πολλές υποσχέσεις για το 2024.

    Από αριστερά: κ. Στέφανος Κάλλης, καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Harvard και πρόεδρος του Κέντρου Αριστείας και την Υγεία και Ευεξία, κ. Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης, Λειτουργικός Διευθυντής της Grecotel και ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης,
    Από αριστερά: κ. Στέφανος Κάλλης, καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Harvard και πρόεδρος του Κέντρου Αριστείας και την Υγεία και Ευεξία, κ. Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης, Λειτουργικός Διευθυντής της Grecotel και ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης

    Βραβεύσεις

    Οι εργασίες του έκλεισαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, με μία πολύ όμορφη εκδήλωση στο Grecotel Caramel, όπου παρευρέθηκαν φορείς και αρχές του τόπου.

    Στο φουαγιέ του ξενοδοχείου είχαν στηθεί περίπτερα στα οποία διατέθηκαν προς δοκιμή εύγευστα και ιδιαιτέρως ευεργετικά για την υγεία προϊόντα, επιβεβαιώνοντας την υψηλού επιπέδου δουλειά των τοπικών επιχειρήσεων και την αξία των κρητικών υπετροφών.

    Στο περιθώριο του γκαλά, βραβεύτηκαν ο καθηγητής Ιατρικής Χρήστος Λιονής για την προσφορά του στην επιστήμη και την κοινωνία, η δημοσιογράφος Αντιγόνη Ανδρεάκη για τον αγώνα και το θάρρος που επέδειξε στην προσωπική της περιπέτεια και η Ιταλίδα Maria La Gloria, η οποία ήταν μέλος της επιστημονικής ομάδας του Ancel Keys, θεμελιωτή της περίφημης «μελέτης των επτά χωρών».

    Επιπλέον, τη φετινή προσπάθεια στήριξαν και τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο Υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης Μαίρη Λιονή, ο Αντιπεριφερειάρχης – Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης Σταύρος Τζεδάκης, ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης, ο πρόεδρος του ΙΤΕ Νεκτάριος Ταβερναράκης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανώλης Τσακαλάκης.

    «Είμαστε χαρούμενοι που το Ρέθυμνο, για άλλη μία φορά, επιβεβαιώνει την οραματική προσέγγιση σε τέτοια μεγάλα γεγονότα», δήλωσε ο κ. Αυγενάκης, ενώ από την πλευρά του ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε πως «είναι υποχρέωσή μας να αναδείξουμε την κρητική διατροφή».

    Διαβάστε επίσης:

    Nissan: Σχεδιάζει επένδυση πάνω από £1 δισ. στην Βρετανία

    Λουκάς Μπαρμπαρής (Safe Bulkers): Αναδιάρθρωση με επίκεντρο τα θέματα Περιβάλλοντος

    Γεωργαντζής: Η Quest ψάχνει ευκαιρίες στο retail – Κοιτάμε για νέες επενδύσεις

     



    ΣΧΟΛΙΑ