• Business

    Nissan: Σχεδιάζει επένδυση πάνω από £1 δισ. στην Βρετανία

    • NewsRoom

    Ο CEO της Nissan Makoto Uchida


    Επένδυση 1,12 δισεκατομμυρίων λιρών (1,4 δισ. δολαρίων) ανακοίνωσε σήμερα η Nissan για την κατασκευή ηλεκτρικών εκδόσεων των δύο δημοφιλών μοντέλων της crossover στο εργοστάσιό της στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε μια προσπάθεια να δώσει νέα ώθηση στην αυτοκινητοβιομηχανία της Βρετανίας εν μέσω της μετάβασης στα ηλεκτρικά οχήματα, που υιοθετούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες.

    Ειδικότερα, η τρίτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας ανέφερε ότι τα σχέδιά της για ηλεκτρικές εκδόσεις των Qashqai και Juke – που παράγονται επί του παρόντος στο εργοστάσιο του Σάντερλαντ – θα χρειαστεί να επενδύσει έως και 2 δισεκατομμύρια λίρες, για ένα τρίτο εργοστάσιο μπαταριών στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και έργα υποδομής.

    Ωστόσο, δεν έδωσε πρόσθετες λεπτομέρειες για αυτές τις επενδύσεις, όμως ανέφερε ότι θα ανακοινώσει τις ονομασίες των νέων μοντέλων EV και τους χρόνους κυκλοφορίας της παραγωγής σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

    «Με τις ηλεκτρικές εκδόσεις των βασικών ευρωπαϊκών μοντέλων μας στο δρόμο, ανοίγουμε τον δρόμο για την ανανέωση της Nissan», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Makoto Uchida.

    Σημειώνεται ότι η Nissan κατασκευάζει το ηλεκτρικό της μοντέλο Leaf σε ένα μικρό εργοστάσιο στο Σάντερλαντ εδώ και χρόνια και θα συνεχίσει να το κάνει.

    Ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ δήλωσε ότι η επένδυση αποτελεί «μια τεράστια ψήφο εμπιστοσύνης στην αυτοκινητοβιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου».

    Μάλιστα τόνισε ότι «Το να κάνουμε το Ηνωμένο Βασίλειο το καλύτερο μέρος για επιχειρηματική δραστηριότητα βρίσκεται στο επίκεντρο του οικονομικού μας σχεδίου».

    Η Nissan σχεδιάζει να προσφέρει μόνο πλήρως ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ευρώπη έως το 2030, υποστηρίζοντας  ότι θα κυκλοφορήσει 19 νέα μοντέλα EV έως τότε.

    Νωρίτερα φέτος, η Nissan αναθεώρησε προς τα πάνω τους στόχους της για τα μοντέλα EV, καθώς στοχεύει να κλείσει την “ψαλίδα” σε μια κατηγορία που κυριαρχείται από νεοφερμένες εταιρείες όπως η Tesla.

    Η σημερινή ανακοίνωση για την επένδυση παραγωγής Nissan EV έρχεται λίγους μήνες αφότου η ινδική Tata Motors ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 4 δισεκατομμύρια λίρες σε εργοστάσιο μπαταριών EV στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να προμηθεύσει τα εργοστάσια της Jaguar Land Rover.

    Οι ειδικοί του κλάδου έχουν χαρακτηρίσει πρόοδο το εργοστάσιο μπαταριών Tata, ωστόσο διατείνονται ότι η Βρετανία χρειάζεται πολύ περισσότερη ικανότητα παραγωγής μπαταριών EV, για να διατηρήσει μια βιώσιμη, αναπτυσσόμενη αυτοκινητοβιομηχανία.

    Διαβάστε επίσης: 

    Intralot: Κέρδη 9 εκατ. ευρώ με 15% αύξηση στα EBITDA στο 9μηνο

    Λουκάς Μπαρμπαρής (Safe Bulkers): Αναδιάρθρωση με επίκεντρο τα θέματα Περιβάλλοντος

    Η Naval Group ενισχύει τη συνεργασία της με το Ελληνικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών Δημόκριτος



    ΣΧΟΛΙΑ