• Business

    Όλεγκ Ντεριπάσκα: Το κρυφτό του Ρώσου ολιγάρχη για να μην κατασχέσουν το superyacht του

    • Bloomberg
    Όλεγκ Ντεριπάσκα

    Όλεγκ Ντεριπάσκα


    Το Clio, ένα superyacht αξίας 65 εκατομμυρίων δολαρίων που συνδέεται με τον Όλεγκ Ντεριπάσκα, τον Ρώσο μεγιστάνα που βρέθηκε στις λίστες των κυρώσεων λόγω των διασυνδέσεων του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, βρίσκεται και πάλι σε κίνηση, αφού αγκυροβόλησε για λίγο στις Μαλδίβες.

    Το σκάφος μήκους 239 ποδιών βρισκόταν στον Ινδικό Ωκεανό για τουλάχιστον δύο μήνες, καθώς ο έλεγχος γύρω από τον Ντεριπάσκα και άλλους ολιγάρχες εντάθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το Clio βρίσκεται τώρα κοντά στο Πορτ Σάιντ στην Αίγυπτο και κατευθύνεται προς το Gocek της Τουρκίας, σύμφωνα με δεδομένα σκαφών που ανέλυσε το Bloomberg News.

    Ο Ντεριπάσκα στο στόχαστρο της ΕΕ

    Ο Ντεριπάσκα, ο οποίος υπόκειται στις κυρώσεις των ΗΠΑ από το 2018, είναι επικεφαλής ενός βιομηχανικού ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων, μεταξύ των οποίων και η προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στη Ρωσία.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση του επέβαλε κυρώσεις νωρίτερα αυτό το μήνα, την ίδια ημέρα που έβαλε στο στόχαστρο και τις ενήλικες κόρες του Πούτιν. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν επιβάλει κυρώσεις σε μεγιστάνες και όσους κατηγορούνται ότι βοήθησαν στον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία.

    Οι αρχές στις ΗΠΑ και οι σύμμαχοι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία προσπαθούν να εντοπίσουν τα πολυτελή σκάφη και άλλες ιδιοκτησίες Ρώσων μεγιστάνων.

    Σχεδόν δώδεκα yachts έχουν ήδη κατασχεθεί — οι ιταλικές αρχές κατάσχεσαν ένα superyacht αξίας 530 εκατομμυρίων ευρώ (578 εκατομμύρια δολάρια) που ανήκει στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Andrey Melnichenko, ενώ η Ισπανία κατάσχεσε το Tango του Viktor Vekselberg, καθώς και το Crescent 600 εκατομμυρίων δολαρίων που πιστεύεται ότι ανήκει στον Igor Sechin, επικεφαλής της Rosneft Oil.

    Το κρυφτό του superyacht

    Το Clio, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει 18 άτομα και διαθέτει δικό του ανελκυστήρα, βρισκόταν σε κίνηση γύρω στις 20 Μαρτίου, κατευθυνόμενο βορειοδυτικά από τις Μαλδίβες.

    Στις 21 Μαρτίου, το σύστημα αυτόματης αναγνώρισης του, ή AIS, εμφάνισε ένα μήνυμα που έδειχνε ότι υπήρχε «ένοπλη ασφάλεια» στο σκάφος, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Αυτό το μήνυμα είναι συνηθισμένο και έχει στόχο να αποθαρρύνει τους πειρατές στην περιοχή.

    Λίγες μέρες αργότερα, το AIS έδειξε ότι το Clio κατευθυνόταν προς το Ντουμπάι, πριν κάνει μια στροφή προς τα νότια, δείχνοντας ότι ήταν καθ’ οδόν προς τη Βομβάη. Στη συνέχεια επέστρεψε στο Μαλέ, την πρωτεύουσα των Μαλδίβων, όπου αγκυροβόλησε, εν όψει του ταξιδιού των 3.000 μιλίων (4.828 χιλιομέτρων) βορειοδυτικά μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και της Διώρυγας του Σουέζ προς το Πορτ Σάιντ.

    Οι ενέργειες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, έχουν οδηγήσει τα ρωσικά yachts σε τοποθεσίες που θεωρούνται λιγότερο πιθανό να κατασχεθούν, όπως κάποιες περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Καραϊβικής, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων και δεδομένων Spire Global Inc.

    Τα megayachts που ανήκουν σε Ρώσους, αντιπροσωπεύουν έως και το 10% του παγκόσμιου στόλου, σύμφωνα με το The Super Yacht Group.

    Οι τουρκικές ακτές φαίνεται να είναι ένας αγαπημένος προορισμός για τα ρωσικά γιοτ, συμπεριλαμβανομένου του Solaris του Ρομάν Αμπράμοβιτς. Πολλά πλοία που ανήκουν σε μεγιστάνες που έχουν υποστεί κυρώσεις έχουν κλείσει τα συστήματα μετάδοσης των τοποθεσιών που βρίσκονται, κατά παράβαση του διεθνούς ναυτικού δικαίου.

    Διαβάστε ακόμη:

    Σουλεϊμάν Κερίμοφ: Τα Φίτζι κατάσχεσαν το superyacht Amadea του ρώσου μεγιστάνα

    Όλεγκ Ντεριπάσκα: Χρειαζόμαστε την ειρήνη το συντομότερο δυνατό, λέει ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος



    ΣΧΟΛΙΑ