• Business

    «Όχι» στην προεδρία του ΣΦΕΕ από τον Μάκη Παπαταξιάρχη

    • NewsRoom

    Μ. Παπαταξιάρχης, πρόεδρος PIF


    Έκπληξη αποτελεί η δήλωση του Μάκη Παπαταξιάρχη ότι δεν προτίθεται να θέσει υποψηφιότητα στις επερχόμενες εκλογές του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) για την προεδρία, καθώς μέχρι πρότινος αποτελούσε για πολλούς το… φαβορί για τη θέση.

    Στο πλαίσιο της συνάντησης του PhRMA Innovation Forum (PIF), ο διευθύνων Σύμβουλος Janssen Ελλάδος, Pharmaceutical Companies of Johnson and Johnson, τοποθετήθηκε σχετικά, επισημαίνοντας ότι θα συνεχίσει να προσφέρει μέσω του PhRMA Innovation Forum, λειτουργώντας εξισορροπητικά και τονίζοντας ότι ο φαρμακευτικός κλάδος χρειάζεται νέα στρατηγική και αξίες.

    Αναλυτικά η δήλωση του κ. Παπαταξιάρχη:

    «Αναμφίβολα ο φαρμακευτικός κλάδος στην Ελλάδα διέρχεται μια περίοδο κρίσης. Αιτιολογημένη, δικαιολογημένη αλλά και σε κάποιο βαθμό αδικαιολόγητη. Η κρίση αυτή αγγίζει και τα θεσμικά πρότυπα, ενώ ταυτόχρονα έχει και ουσιαστικό θεσμικό περιεχόμενο.

    Στη μετεξέλιξη της, γίνεται και κρίση εκπροσώπησης. Ο φαρμακευτικός κλάδος οφείλει να επαναπροσδιορίσει τη στρατηγική του αλλά και να επανατοποθετήσει τις αξίες του. Η οποιαδήποτε ανανέωση προσώπων και διοίκησης σίγουρα βοηθά, αλλά δεν απαντά συνολικά στο πρόβλημα. Η απάντηση οφείλει να εμπεριέχει ένα νέο σχέδιο στρατηγικής, συλλογικότητας, αλλά και να εδράζεται σε ανανεωμένη φυσιογνωμία, νέα ηγετικά πρότυπα και αρχές.

    Στη βάση της παραπάνω λογικής και πλαισίου, δεν προτίθεμαι να διεκδικήσω την προεδρία του ΣΦΕΕ. Προσωπικές στρατηγικές δε χωρούν και όλα κρίνονται στο πεδίο της προσφοράς. Η καινοτομία όπως ορίζεται από το PhRMA Innovation Forum σαφώς μπορεί να λειτουργήσει εξισορροπητικά, ενώ η τεχνογνωσία και η ηθική στην επιχειρηματικότητα με τον τρόπο που προτάσσονται και υπηρετούνται από το φορέα, μπορούν να λειτουργήσουν θεμελιακά.

    Η προεδρία του PIF δεν θα πρέπει να είναι σκαλοπάτι για τη διεκδίκηση της προεδρίας του ΣΦΕΕ, αλλά να προσφέρει εκείνο τον εφελκυσμό που θα ενδυναμώσει το Σύνδεσμο στις προκλήσεις και αντιξοότητες της επόμενης πολύ δύσκολης μέρας. Άλλωστε το PIF θεσμικά και αναπτυσσόμενο το ίδιο, έχει να προσφέρει πολύ περισσότερα ώστε μαζί με την υγιή επιχειρηματικότητα και τις σημαντικές προσπάθειες της Τοπικής Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας ως οι δύο συνιστώσες, να επιτρέψουν και να υποχρεώσουν τη συνισταμένη του Συνδέσμου σε αξιόπιστη και αποδοτική μελλοντική πορεία.

    Μπορούμε να συνδράμουμε με όρους διαφάνειας, ισχυρής ηγεσίας, υπευθυνότητας και χρέους στον Έλληνα ασθενή και την Πολιτεία. Η συλλογικότητα και οι δεσμεύσεις μας, μας επιτρέπουν να είμαστε χρήσιμοι δρώντας καταλυτικά από άλλους αναγκαίους θεσμικούς ρόλους».

    Σημειώνεται ότι ούτε ο σημερινός πρόεδρος του Συνδέσμου, Πασχάλης Αποστολίδης, προτίθεται να διεκδικήσει την προεδρία, επικαλούμενος  περιορισμένο χρόνο, έχει όμως ήδη εκφράσει την πρόθεσή του να στηρίξει τον νέο πρόεδρο του ΣΦΕΕ στο δύσκολο έργο του.

    Η συγκεκριμένη θητεία προβλέπεται να έχει ιδιαίτερα αυξημένες απαιτήσεις, καθώς κατά τη διάρκειά της θα παραμείνει υπό συζήτηση η υπόθεση Novartis, ενώ αναμένεται και η λήψη σειράς μέτρων στον κλάδο ενόψει της δέσμευσης από την πλευρά της Κυβέρνησης για έξοδο από το Μνημόνιο στο τέλος του Αυγούστου.

    Η προθεσμία για υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές του ΣΦΕΕ, που διεξάγονται στις 23 Μαρτίου, λήγει την Κυριακή τα μεσάνυχτα.

    Τα ονόματα που ακούγονται πλέον για την προεδρία είναι αυτό του Ιωάννη Βλόντζου, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Merck Ελλάδος και του Ολύμπιου Παπαδημητρίου, γενικού διευθυντή της Novo Nordisk Ελλάς, κανείς όμως δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξουν εκπλήξεις.



    ΣΧΟΛΙΑ