• Business

    Ο Στουρνάρας τρίζει τα δόντια στους servicers: «Τώρα αρχίζει και μπαίνει τάξη»

    Ο Γιάννης Στουρνάρας, ο κ. Τάσος Πανούσης από την doValue, o Θόδωρος Αθανασόπουλος της Cepal και ο κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος της Intrum

    Ο Γιάννης Στουρνάρας Διοικητής ΤτΕ, ο κ. Τάσος Πανούσης από την doValue, o Θόδωρος Αθανασόπουλος της Cepal και ο κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος της Intrum


    «Τρίζει τα δόντια» στους servicers και ουσιαστικά στέλνει μηνύματα για συνεχείς και εντατικούς ελέγχους που θα οδηγήσουν σε γενικευμένο ξεκαθάρισμα της αγοράς, ο Γιάννης Στουρνάρας. Ο διοικητής της ΤτΕ, ο οποίος πρωταγωνιστεί τους τελευταίους μήνες στους ελέγχους που διεξάγονται στις εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων, εμμέσως επιβεβαίωσε χθες τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ του mononews για τους ελέγχους που γίνονται στην Intrum, καθώς και σε άλλους servicers, αλλά και το γεγονός ότι επίκεινται μεγάλες ανατροπές στον συγκεκριμένο κλάδο.

    Ο διοικητής της ΤτΕ ήταν ξεκάθαρος σε ό,τι αφορά την συγκεκριμένη αγορά: «Στην Ελλάδα, το σκιώδες τραπεζικό σύστημα που δημιουργήθηκε τώρα, είναι κυρίως οι servicers και τα funds που έχουν πάρει τα δάνεια. Κυρίως οι servicers. Βεβαίως είναι και οι ασφαλιστικές εταιρείες, είναι αυτό που λέμε μη τραπεζικό σύστημα, κυρίως όμως είναι οι servicers. Στους servicers τώρα αρχίζει και μπαίνει μια τάξη. Οι servicers όμως, επετέλεσαν ένα πολύ σημαντικό έργο. Χωρίς αυτούς, δεν θα είχαν φύγει τα κόκκινα δάνεια από τις τράπεζες σήμερα.

    Άρα λοιπόν, σιγά-σιγά, τώρα με τον νέο νόμο ο κ. Χατζηδάκης συνήργησε, άκουσε την Τράπεζα της Ελλάδος, τις συμβουλές, μας δίνει μεγαλύτερα εργαλεία ο νόμος πια για να μπορούμε να κάνουμε ελέγχους, να παρακολουθούμε, να ζητάμε στοιχεία για να μπορούμε να παρέμβουμε θετικά».

    Το μεγάλο ξεκαθάρισμα

    Ο κ. Στουρνάρας επιβεβαιώνει δηλαδή ότι έχει ξεκινήσει το μεγάλο ξεκαθάρισμα και πλέον ο νόμος για τους servicers δίνει στον επόπτη, δηλαδή την ΤΤΕ, τα όπλα που χρειάζεται ακόμη και για εφόδους στα γραφεία τους, όπως έγινε στην περίπτωση της Intrum, που αποκάλυψε το mononews.

    Η Τράπεζα της Ελλάδας μπορεί πλέον να ελέγχει με μεγαλύτερη άνεση τους servicers, αν τηρούν τους κανόνες δεοντολογίας ως προς τη συμπεριφορά τους προς τους δανειολήπτες, αν υπάρχει διαφάνεια στις συναλλαγές τους, αν πληρούν γενικότερα τις προϋποθέσεις με τις οποίες πήραν τις άδειες λειτουργίας.

    Δεν αποκλείεται τους επόμενους μήνες να υπάρξει σημαντική μείωση του αριθμού των εταιρειών διαχείρισης που σήμερα είναι 23.

    Ο κ. Στουρνάρας προειδοποιεί με εύσχημο τρόπο τους servicers να συντονιστούν με την ΤτΕ και να τηρήσουν τους κανόνες, διότι πλέον οι ελεγκτές έχουν μεγαλύτερο πεδίο ελευθερίας κινήσεων, μπορούν να παρακολουθούν τα πάντα και να απαιτούν στοιχεία τα οποία πλέον οι εταιρείες υποχρεούνται να δίνουν.

    «Αυτές τις «παιδικές ασθένειες» θεραπεύουμε αυτή τη στιγμή», τόνισε με έμφαση ο διοικητής της ΤτΕ, αναφερόμενος στις περιπτώσεις κακής συμπεριφοράς των εταιρειών διαχείρισης δανείων προς τους δανειολήπτες, στην έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των δύο μερών κλπ.

    Η «τάξη που μπαίνει» που είπε ο κ. Στουρνάρας είναι μια έμμεση προτροπή για να φτιάξουν τα του οίκου τους οι servicers αλλιώς θα υπάρξουν συνέπειες. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν επιβληθεί πρόστιμα άνω των 400 χιλ. ευρώ στην doValue, ενώ είναι υπό έλεγχο η Θεά Αρτεμις και η Intrum για την οποία έχουν υπάρξει σκιές κι έχουν γίνει συστάσεις προκειμένου να διορθωθούν τα κακώς κείμενα.

    Σε προηγούμενα ρεπορτάζ το mononews ανάδειξε το πρόβλημα που υπάρχει στην Intrum, στην οποία επικεφαλής είναι ο Γιώργος Γεωργακόπουλος.

    Γράφαμε συγκεκριμένα: «Παλαιότερες αποφάσεις του Γιώργου Γεωργακόπουλου, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει άριστα τι ακριβώς έχει συμβεί, ήταν μονομερείς, με αποτέλεσμα να προκύπτουν «σκιές», καθώς οι ελεγκτές της κεντρικής τράπεζας διαπίστωσαν σειρά παρατυπιών, στο κανονιστικό πλαίσιο, ότι δεν λειτουργούν σωστά οι επιτροπές όπως προβλέπει ο νόμος, δηλαδή στην εταιρική διακυβέρνηση, στη διαχείριση των παραπόνων από καταναλωτές.

    Με τις αποφάσεις να λαμβάνονται σε κάποιες περιπτώσεις στη λογική «ενός ανδρός αρχή».

    Κάποιες από τις αποφάσεις αφορούσαν στην πώληση πακέτων δανείων. Οι αποφάσεις λαμβάνονταν αποκλειστικά και μόνο από τον CEO της εταιρείας, με κριτήρια αμφιβόλου ποιότητας.

    Η ΤτΕ έχει απευθύνει αυστηρή σύσταση στον επικεφαλής της Intrum Greece, Γ. Γεωργακόπουλο να προχωρήσει άμεσα στη διόρθωση όλων των προβλημάτων ώστε η εταιρεία να λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης».

    Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις ποινές που προβλέπονται, τα πρόστιμα μπορεί να φτάσουν τα 500 χιλιάδες ευρώ ενώ η ΤτΕ έχει πλέον τη δυνατότητα ακόμη και της ανάκλησης άδειας.

    Να σημειωθεί επίσης ότι αυτή τη στιγμή στην αγορά τρεις είναι οι εταιρείες που κυριαρχούν στην αγορά από τις συνολικά 23 που είναι εν λειτουργία. Μαζί οι 3 εταιρείες κατέχουν το 83% της συνολικής αξίας των υπό διαχείριση δανείων.

    Για το 2024 οι συναλλαγές που θα γίνουν στην αγορά κόκκινων δανείων υπολογίζονται σε 15 δις ευρώ τόσο μέσω του «Ηρακλή 3», όσο και στη δευτερογενή αγορά.

    Το ύψος των τιτλοποιημένων δανείων που θα ενταχθούν στο νέο Ηρακλή υπολογίζονται στα 5 με 5,5 δις ευρώ, ενώ περί τα 10 δις ευρώ εκτιμάται ότι θα είναι οι συναλλαγές στην δευτερογενή αγορά.

    Τι αλλάζει από το 2024

    Όπως έγραψε το mononews μέσα στο 2024 και με βάση το νέο νόμο, οι συγκεκριμένες εταιρείες θα πρέπει να θέσουν σε λειτουργία τις ψηφιακές πλατφόρμες τους. Μέσω αυτών θα γίνεται πλήρης ενημέρωση των οφειλετών, φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων. Θα ξέρουν τα πάντα και θα είναι όλα στο φως ως προς τις δόσεις, τις προμήθειες, τα επιτόκια, τις κινήσεις που κάνουν οι διαχειριστές προκειμένου να δώσουν δεύτερες ευκαιρίες, τα «κουρέματα» κ.λπ.

    Ένα ακόμη μέτρο είναι η ξεκάθαρη επικοινωνία οφειλετών και servicers που μέχρι τώρα γίνονταν μετ’ εμποδίων ή καθόλου. «Ηταν αδιανόητο αυτό που συνέβαινε. Ο οφειλέτης αναζητούσε την εταιρεία διαχείρισης, δεν την έβρισκε ποτέ, αλλά οι τόκοι έτρεχαν κι ένα δάνειο 100.000 ευρώ ξαφνικά διπλασιαζόταν», λέει στο mononews πηγή που γνωρίζει καλά την αγορά. Ακόμη και η μεταβίβαση δανείων από τους πιστωτές σε εταιρείες θα πρέπει να γίνεται γνωστή στον δανειολήπτη.

    Ιδιαίτερα σημαντική είναι επίσης η πρόβλεψη για βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού και για μεγαλύτερη προστασία των οφειλετών.

    Όλα αυτά αναμένεται να φτιάξουν το νέο τοπίο στην αγορά των servicers που μέχρι σήμερα λειτουργούσε με σχετική αναρχία.

    Διαβάστε επίσης:

    «Χρυσές δουλειές» 15 δισ. ευρώ και το 2024 για τους servicers 

    «Πόλεμος» στους servicers: Ο αγώνας επιβίωσης το 2024 με… διαιτητή τον Γιάννη Στουρνάρα

    Intrum: Σκιές από τις αποφάσεις του Γιώργου Γεωργακόπουλου; Γιατί έγιναν αυστηρές συστάσεις
     



    ΣΧΟΛΙΑ