• Τράπεζες

    «Χρυσές δουλειές» 15 δισ. ευρώ και το 2024 για τους servicers 

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)


    Στα 15 δισ ευρώ υπολογίζονται οι συναλλαγές που θα πραγματοποιηθούν το 2024 στην αγορά των «κόκκινων» δανείων,  τόσο μέσω του «Ηρακλή 3», όσο και στη δευτερογενή αγορά.

    Το ύψος των τιτλοποιημένων δανείων που θα ενταχθούν στο νέο Ηρακλή υπολογίζονται στα 5 με 5,5 δις ευρώ, ενώ περί τα 10 δις ευρώ εκτιμάται ότι θα είναι οι συναλλαγές στην δευτερογενή αγορά, με το μεγαλύτερο πακέτο της κατηγορίας να είναι το project AlphaBet της PQH (το πρώην χαρτοφυλάκιο Αριάδνη) ύψους 4,8 δισ ευρώ, και για το οποίο χθες κατατέθηκαν μη δεσμευτικές προσφορές από τις Bain CapitalEOSFortressDavidson Kempner.

    Την ίδια ώρα οι τράπεζες ανεβάζουν στροφές προκειμένου να πετύχουν περαιτέρω μείωση των «κόκκινων» δανείων, με στόχο να έχουν δείκτη καθυστερήσεων στο 3% ή και χαμηλότερα στο τέλος του 2024.

    Σήμερα πιο κοντά στο στόχο του 3% είναι η Εθνική Τράπεζα, η οποία σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα 9μηνου είχε δείκτη καθυστερήσεων στο 3,7%, ακολουθεί η Eurobank με δείκτη στο 4,9% και στόχο να τα περιορίσει στο 4,5% στο τέλος του 2023.

    Η Τράπεζα Πειραιώς στο 9μηνο είχε δείκτη καθυστερήσεων στο 5,5% με στόχο το 5% στο τέλος του έτους και η Alpha Bank  ακολουθεί με δείκτη NPE στο 7,2%

    Από την πλευρά τους οι servicers συνεχίζουν στην κατεύθυνση των ρυθμίσεων και στην 3ετία που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά έχουν ρυθμίσει δάνεια ύψους 30 δισ ευρώ.

    Το στοίχημα των κόκκινων δανείων

    Για τράπεζες και servicers το μεγάλο στοίχημα τώρα είναι όσα από τα  «κόκκινα» δάνεια έχουν περάσει στις εταιρείες διαχείρισης, έχουν ρυθμιστεί και εξυπηρετούνται για 24 μήνες να επιστρέψουν πίσω στις τράπεζες.

    Ωστόσο τα δάνεια που έχουν «πρασινίσει» δεν μπορούν να αποκτηθούν από την ίδια τράπεζα που τα μεταβίβασε. Μπορεί όμως  η μία τράπεζα να αποκτά τα «θεραπευμένα» δάνεια της άλλης. Αυτές οι μεταπωλήσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο για εκείνα τα δάνεια που έχουν ρυθμιστεί και εξυπηρετούνται χωρίς καθυστέρηση για διάστημα 24 μηνών.

    Και ταυτόχρονα χιλιάδες δανειολήπτες θα επανέλθουν στην κανονικότητα και θα έχουν και πάλι πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.

    Όμως το 2024 θα φέρει και ανακατατάξεις στον κλάδο των servicers καθώς κάποιες από τις 23 Εταιρείες Διαχείρισης που έχουν αδειοδοτηθεί από την ΤτΕ, θα κατεβάσουν ρολά.

    Ολες οι εταιρείες θα κληθούν από την ΤτΕ να ενημερώσουν ποια πακέτα δανείων διαχειρίζονται και να  καταθέσουν τα business plan τους. Κάποιες που αναλαμβάνουν έργα διαχείρισης από τους μεγαλύτερους servicers θα συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται, κάποιες θα επιδιώξουν την εξαγορά τους, ενώ από κάποιες με μηδενικό αντικείμενο θα τους αφαιρεθεί η άδεια.

    Attica Bank και Παγκρήτια Τράπεζα

    Στα 2 δισ ευρώ θα ανέλθουν οι εγγυήσεις του «Ηρακλή 3» που θα καλύψουν τα senior ομόλογα των τιτλοποιήσεων των συστημικών τραπεζών που είχαν μείνει εκτός του Ηρακλή 2, όπως και τις τιτλοποιήσεις προβληματικών χαρτοφυλακίων στις οποίες θα προχωρήσουν η Attica Bank  και η Παγκρήτια Τράπεζα.

    Για τις Attica και Παγκρήτια -που έχουν δείκτες καθυστερήσεων σημαντικά πάνω από το 60%-, οι εγγυήσεις του Ηρακλή 3 θα είναι το «διαβατήριο» που θα τις απαλλάξει από τα βαρίδια των «κόκκινων» δανείων ώστε να προχωρήσει η συνένωσή τους που θα οδηγήσει στην δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα.

    Οι προηγούμενες τιτλοποιήσεις των συστημικών τραπεζών που θα ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων είναι το Frontier II της Εθνικής Τράπεζας, ύψους 1,5 δισ. ευρώ με στεγαστικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια, το Sunrise III της Τράπεζας Πειραιώς, ύψους 508 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει στεγαστικά, επιχειρηματικά, καταναλωτικά δάνεια και το Solar, που είναι η κοινή τιτλοποίηση και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

    Μάλιστα όπως έχουν ανακοινώσει  οι τέσσερις συστημικές τράπεζες το Solar θα είναι η πρώτη περίπτωση κόκκινων δανείων που θα ενταχθεί στο νέο «Ηρακλή 3», διαδικασία που θα έχει ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2024.

    Διαβάστε επίσης

    Eλβετικό φράγκο: Γιατί αναβλήθηκε η δίκη; Τι λέει ο δικηγόρος των δανειοληπτών

    Τι κρύβει η ομερτά στην Αράχωβα;

    Σε ομηρία χιλιάδες δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο – Αναβολή 2 ετών στη δίκη



    ΣΧΟΛΙΑ