• Business

    Ο John Fredriksen θέλει να φτιάξει μία εταιρεία-κολοσσό με πάνω από 90 τάνκερ


    Μία συμφωνία-μαμούθ βρίσκεται στα σκαριά στην αγορά των τάνκερ, καθώς δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείας του κλάδου, η Frontline και η DHT Holdings, βρίσκονται σε φάση προσέγγισης για την εξαγορά της δεύτερης από την πρώτη.

    Την πρωτοβουλία για το deal έχει αναλάβει η Frontline του John Fredriksen, η οποία έχει υποβάλει πρόταση εξαγοράς όλων των μετοχών της DHT, υπολογίζοντας την αξία της εταιρείας στα 475 εκατομμύρια δολάρια, με βάση τις 93,4 εκατομμύρια μετοχές της. Η πρόταση της Frontline είναι 0,725 μετοχές της για κάθε μετοχή της DHT, και άρα περίπου 5,10 δολάρια ανά μετοχή, δηλαδή λίγο χαμηλότερα από την εκτίμηση της Arctic Securities για την αξία της DHT, στα 5,20 δολάρια ανά μετοχή.

    Στην πρότασή της, η Frontline αναφέρει ότι έχει ήδη αποκτήσει 15 εκατομμύρια μετοχές της DHT, ήτοι μερίδιο 16%.

    Η DHT διευκρινίζει ότι η πρόταση είναι μη δεσμευτική και ότι θα την αξιολογήσει και θα δώσει την απάντησή της εν καιρώ, Πάντως, στο μεταξύ το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας έχει φροντίσει να υιοθετήσει ένα σχέδιο αποτροπής μίας ανεπιθύμητης επιθετικής εξαγοράς από τη Frontline, ώστε να μην υπάρξουν απρόσμενες εξελίξεις προτού πάρουν τις αποφάσεις τους.

    Αν τελικά το deal προχωρήσει θα μιλάμε για έναν πραγματικό κολοσσό στην αγορά των τάνκερ, με συνολικό στόλο 79 τάνκερ, εκ των οποίων τα 39 τύπου VLCC (20 η Frontline και 19 η DHT), ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Frontline έχει και 12 ακόμα πλοία υπό κατασκευή (τρία VLCC, τρία suezmaxes και έξι LR2), ανεβάζοντας τον συνολικό στόλο του σχεδιαζόμενου κολοσσού των τάνκερ στα 91 πλοία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κ. Κωνσταντακόπουλος: Η κρίση στα containerships ψαλιδίζει τις εκτιμήσεις των αναλυτών…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γ. Καλλιμανόπουλος: Προστασία από τους πιστωτές της ζητά η Toisa – Βουνό τα χρέη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιώργος Βερνίκος: “Οι παραγωγικές τάξεις να αποκτήσουμε μία ενιαία θέση σε κρίσιμα θέματα”



    ΣΧΟΛΙΑ