• Business

    Ο Ευρωπαϊκός Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell πηγαίνει στο Λονδίνο


    Αυτό το καλοκαίρι, πάνω από 200 οχήματα εξαιρετικά υψηλής ενεργειακής απόδοσης θα περιφέρονται γύρω από το Queen Elizabeth Olympic Park του Λονδίνου, καθώς ο Ευρωπαϊκός Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου, σε συνδυασμό με την πρωτοβουλία Make the Future, ένα νέο τετραήμερο φεστιβάλ το οποίο σκοπό έχει να γιορτάσει και να αναδείξει λαμπρές ιδέες και πιθανές λύσεις στις ενεργειακές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος κόσμος.

    «Εδώ και 30 χρόνια, ο Ευρωπαϊκός Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell εμπνέει τους νέους και τα πιο λαμπρά μυαλά, ώστε να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν νέα ενεργειακά αποδοτικά οχήματα», δήλωσε ο Γιώργος Θωμαΐδης, Γενικός Διευθυντής της Coral Α.Ε., επίσημου licensee της Shell για την Ελλάδα. «Η Coral δεσμεύεται να σταθεί και φέτος στο πλευρό των ελληνικών ομάδων, στην προσπάθειά τους να ξεπεράσουν για ακόμα µία χρονιά τον εαυτό τους και να διεκδικήσουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, εξερευνώντας τα όρια της δημιουργικότητας και της επιστημονικής γνώσης», συμπλήρωσε.

    Ο Ευρωπαϊκός Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell προσκαλεί φοιτητές και μαθητές να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν οχήματα, με βασική πρόκληση να διανύσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση, με το ισοδύναμο μίας κιλοβατώρας ή ενός λίτρου καυσίμου της επιλογής τους.

    Φέτος, θα λάβουν μέρος 229 ομάδες από 28 χώρες απ’ όλη την Ευρώπη, ενώ η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί και φέτος, για δέκατη τρίτη συνεχή χρονιά, παρά τις διαρκείς αντιξοότητες του κοινωνικοοικονομικού περιβάλλοντος. Το «παρών» θα δώσουν τρεις ομάδες από τα ακόλουθα εκπαιδευτικά ιδρύματα:

    • Η ομάδα «Προμηθέας» από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου: Αυτή θα είναι η όγδοη συνεχόμενη συμμετοχή της στο Μαραθώνιο. Πέρυσι, κατέλαβε τη 10η θέση στην κατηγορία «Battery Electric», καλύπτοντας μια απόσταση που άγγιζε τα 487 χιλιόμετρα ανά κιλοβατώρα, µε το πρωτότυπο ηλεκτρικό όχημα «Πυρφόρος». Έτσι, βελτίωσε σημαντικά την προηγούμενη επίδοση της.
    • Η ομάδα «TUC Eco Racing» από τη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης: Φέτος συμμετέχει για ένατη φορά στο Μαραθώνιο. Η περσινή της επίδοση αφορούσε την κάλυψη απόστασης 58 χιλιομέτρων ανά κιλοβατώρα. Έτσι, κατέκτησε την 4η θέση στην κατηγορία μεγάλων οχημάτων «Urban Concept», µε το εξελιγμένο όχημα πόλης «Εco Racer 14».
    • Η ομάδα «Ποσειδώνας» από τα Τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Αυτοματισμού, καθώς και από τα Τμήματα της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο.)  του Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ.: Θα είναι η πέμπτη συμμετοχή της στο διαγωνισμό. Πέρυσι, διαγωνίστηκε στην κατηγορία Prototype (Βattery Electric), με το πρωτότυπο όχημα «Τριήρης» και κατέλαβε την 22η θέση διανύοντας 293 χιλιόμετρα ανά κιλοβατώρα.

    Την πρώτη χρονιά διεξαγωγής του Μαραθωνίου στην Ευρώπη, το 1985, η νικήτρια ομάδα διένυσε απόσταση 680 χιλιομέτρων, χρησιμοποιώντας 1 λίτρο βενζίνης. Σήμερα, οι διαγωνιζόμενοι χρησιμοποιούν διαφορετικές προσεγγίσεις, από την κατασκευή αυτοκινήτων με εκτυπωτές 3D μέχρι τη χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας ως καύσιμο. Το ρεκόρ ανέρχεται στα 3.771 χιλιόμετρα με ένα λίτρο βενζίνης, μια απόσταση αρκετή για να καλύψει μια διαδρομή από το Λονδίνο στη Ρώμη και πάλι πίσω, με μόλις ένα λίτρο καυσίμου.

    Περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες σχετικά με το Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο www.shell.com ή στις σελίδες της Shell στο Facebook και το Twitter. Περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ «Make the Future» είναι διαθέσιμες εδώ.

    Καλή επιτυχία σε όλες τις ομάδες!

     



    ΣΧΟΛΙΑ