• Business

    Ο ESM σηκώνει το βάρος των διμερών δανείων της Ελλάδας


    Το ενδεχόμενο της αγοράς των διμερών δανείων που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα φαίνεται να επεξεργάζονται οι θεσμοί. Αυτή η κίνηση θα λάβει χώρα προκειμένου να πραγματοποιηθεί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, κάτι που το ΔΝΤ έχει ζητήσει επανειλημμένα και το έχει θέσει ως προαπαιτούμενο για να συνεχίσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

    Χτες το βράδυ, ανώτατα στελέχη υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη για να συζητήσουν τρόπους ώστε να καταστούν βιώσιμες δανειακές υποχρεώσεις ύψους 321 δισ. ευρώ στης Ελλάδας, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Η μια επιλογή θα ήταν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας να αγοράσει τα πρώτα δάνεια που χορήγησαν τα κράτη προς την Ελλάδα (διμερή δάνεια) και να μειώσει τις πληρωμές επιτοκίων, ανέφεραν οι πηγές.

    Σημειώνεται ότι το 2010 και 2011 χορηγήθηκαν διμερή δάνεια ύψους περίπου 52,9 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

    «Δεν θα αναφέρω με λεπτομέρεια τα μέτρα που θα συζητήσουμε, και ευελπιστώ να περάσουμε, την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες», δήλωσε σήμερα από την Ιαπωνία ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schäuble. «Όμως ξέρετε πως κάναμε αρκετή πρόοδο πριν από δυο εβδομάδες στις Βρυξέλλες. Οριστικοποιούμε αυτά που συμφωνήσαμε ομόφωνα πριν από δυο εβδομάδες στο Eurogroup».

    O ESM εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο αγοράς των δανείων του ΔΝΤ, προκειμένου να δοθεί μια οικονομική ώθηση στην Ελλάδα, αφού οι δικοί του όροι για είναι πιο επιεικείς σε σχέση με αυτούς του ΔΝΤ, σύμφωνα με έκθεση βιωσιμότητας που έχουν προετοιμάσει οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Η επαναγορά των δανείων του ΔΝΤ «αντιστοιχεί σε ελάφρυνση χρέους», δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Valdis Dombrovskis.

    Οι αξιωματούχοι εξέτασαν τρεις επιλογές για την ελάφρυνση χρέους στην τηλεδιάσκεψή τους: να αγοράσει ο ESM διμερή δάνεια που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα από μεμονωμένες χώρες στο πλαίσιο του GLF (διμερή δάνεια), να αγοράσει το ESM τις υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ, και να παραταθούν οι λήξεις του ελληνικού χρέους και να μειωθούν τα επιτόκια, όπως ανέφερε στο Bloomberg η μια εκ των πηγών.

    Οι χώρες που εντάχθηκαν στην ευρωζώνη μετά την πρώτη διάσωση, έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο ο ESM να αγοράσει διμερή δάνεια, διότι αυτό θα αύξανε την έκθεσή τους στο ελληνικό χρέος που δημιουργήθηκε πριν γίνουν μέλη της νομισματικής ένωσης, σημείωσε άλλη πηγή. Αν η Ελλάδα κηρύξει χρεοστάσιο επί των δανείων της, τότε οι χώρες της ευρωζώνης, που είναι μέτοχοι του Ταμείου, θα πρέπει να επωμιστούν τις απώλειες.

    Η συζήτηση της Τετάρτης ήταν μια τεχνική ανταλλαγή απόψεων και δεν ελήφθησαν αποφάσεις, ξεκαθάρισε η πηγή. Οι υφυπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν τις διαθέσιμες επιλογές πριν τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στις 24 Μαΐου.

    Σημαντικές διευκολύνσεις στα funds

    Σημαντικές διευκολύνσεις στα funds, από το πως θα λειτουργούν, που θα εδρεύουν (σ.σ. η ανάθεση διαχείρισης μπορεί να γίνεται όχι μόνο από εταιρείες που έχουν έδρα την Ελλάδα) αλλά και με ποιον τρόπο, (σ.σ. με μετρητά ή με πίστωση), θα αγοράζουν τα δάνεια, εξυπηρετούμενα και μη, δίνει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή.

    Αυτές όμως δεν είναι οι μοναδικές διευκολύνσεις προς τα funds. Μια ακόμη είναι, ότι το αναλογικό δικαίωμα που καταβάλλεται σε περίπτωση καταχώρισης σε δημόσιο βιβλίο μεταβολής του δικαιούχου απαίτησης εξασφαλισμένης με ενέχυρο ή εμπραγμάτως εξασφαλισμένης επί ακινήτου “πέφτει” στο 1 τοις χιλίοις επί του ποσού της αντιπαροχής (σ.σ. για όλους τους υπόλοιπους το ποσοστό αυτό είναι 6 τοις χιλίοις) με ανώτατο ποσό κατά περίπτωση τις 2.500 ευρώ.

    Σε ό,τι αφορά τη φορολογία, το νομοσχέδιο προβλέπει, πως η υπεραξία από τη μεταβίβαση απαιτήσεων σε fund υπόκειται σε φορολογία εισοδήματος με βάση τις γενικές διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και ότι οι διατάξεις εφαρμόζονται ανάλογα και στην υπεραξία που αποκτούν οι παραπάνω εταιρίες από τη μεταγενέστερη μεταβίβαση απαιτήσεων που έχουν αποκτήσει κατ’ εφαρμογή των διατάξεων αυτού του νόμου. Βέβαια υπάρχει και μια διάταξη η οποία έχει προκαλέσει σύγχυση στην αγορά. Συγκεκριμένα στο Άρθρο 3Α παράγραφος 3 αναφέρεται πως για τις συμβάσεις μεταβίβασης απαιτήσεων, για τις συμβάσεις ανάθεσης διαχείρισης, και για τη διαχείριση απαιτήσεων εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κώδικα ΦΠΑ.

    Σε ότι αφορά το “σπάσιμο” της σύμβασης, το νομοσχέδιο είναι σαφές. Δίνει τη δυνατότητα να εκχωρηθεί το δάνειο στα funds ακόμη και στην περίπτωση που η σύμβαση του ιδιώτη με την Τράπεζα προβλέπει το ακριβώς αντίθετο. Συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο αναφέρεται το εξής: “προβλέπεται ρητά ότι ειδικές συμφωνίες περί ανεκχώρητου των απαιτήσεων μεταξύ μεταβιβάζοντος πιστωτικού ή χρηματοδοτικού ιδρύματος και δανειολήπτη δεν αντιτάσσονται στον εκδοχέα (funds).”

    Βέβαια στο νομοσχέδιο προβλέπεται ρητά η απαγόρευση της χειροτέρευσης της θέσης του οφειλέτη και του εγγυητή, τόσο από ουσιαστική όσο από δικονομική άποψη, ως συνέπεια της πώλησης ή της μεταβίβασης των απαιτήσεων. Δηλαδή με τον τρόπο αυτό οι δανειολήπτες θα διατηρήσουν όλα τα δικαιώματά τους και τις δικονομικές και ουσιαστικές ενστάσεις τους έναντι του εκδοχέα (funds) των απαιτήσεων από συμβάσεις χορήγησης δανείων και πιστώσεων.

    Ένα ακόμη ενδιαφέρον σημείο, είναι πως τα funds, (σ.σ. αυτά που αγοράζουν δάνεια και πρέπει να έχουν μετοχικό κεφάλαιο τουλάχιστον 100.000 ευρώ), θα μπορούν να αγοράζουν από τις Τράπεζες τα δάνεια (κόκκινα και μη) ακόμη και επί πιστώσει όπως αναφέρουν δικηγορικοί κύκλοι. Οι ίδιοι παραπέμπουν στο σημείο εκείνο του νομοσχεδίου το οποίο αναφέρει το εξής: “Ορίζεται ότι επιτρέπεται η αναπροσαρμογή ή πίστωση του τιμήματος της πώλησης και η υπαναχώρηση από τη σύμβαση πώληση κατά τους όρους της συμβάσεων και των σχετικών διατάξεων του αστικού κώδικα”.

    Θα πρέπει τέλος να αναφέρουμε πως με το νομοσχέδιο ανοίγει ο δρόμος για την πώληση όλων των δανείων προς τα funds, εξυπηρετούμενων και μη, με μοναδικές εξαιρέσεις από την πώληση έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2017, απαιτήσεων από δανειακές συμβάσεις και πιστώσεις με υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 140.000 ευρώ.

    Επίσης, χωρίς χρονικό προσδιορισμό, εξαιρείται η πώληση δανείων με εγγυήσεις του Ελληνικού δημοσίου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/i-liki-tis-athinas-ke-to-megalo-parti-ton-stichimatikon-eterion-tou-diadiktiou-pios-pagidefse-ton-trifona-alexiadi/46622

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/as-to-omologisoun-i-sirizei-je-suis-chrisochoidis/46540

     



    ΣΧΟΛΙΑ