• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Κύκλωμα insider trading: Dolce vita για τον Γιώργο Νίκα και έναν ακόμη ύποπτο, στη φυλακή καρδιοπαθής trader

    • Bloomberg
    Λαβίδας Νίκας

    Τηλέμαχος Λαβίδας – Γιώργος Νίκας


    Δικαστής στο Λονδίνο απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης με εγγύηση ενός trader την έκδοση του οποίου ζητούν οι ΗΠΑ, καθώς κατηγορείται για συμμετοχή στο αμερικανικό κύκλωμα insider trading (εσωτερικής πληροφόρησης), την ώρα που οι Αρχές του Μονακό αποκάλυψαν ότι ένας τραπεζίτης που συνελήφθη για τον ίδιο λόγο διέφυγε, ενώ οι ΗΠΑ ζητούσαν την έκδοση του στη Νέα Υόρκη.

    Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι ένα τρίτο πρόσωπο ύποπτο για συμμετοχή στο παγκόσμιο σκάνδαλο εσωτερικής πληροφόρησης είχε συλληφθεί ξανά στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από τρία χρόνια, λόγω της εμπλοκής του σε έρευνα για παρόμοια υπόθεση. Πρόκειται για μία γυναίκα η οποία έχει επιστρέψει στην πατρίδα της, την Ταϊλάνδη, σύμφωνα με τις ΗΠΑ.

    Και οι τρεις αντιμετωπίζουν κατηγορίες στις ΗΠΑ για συμμετοχή στην υπόθεση κυκλώματος εσωτερικής πληροφόρησης στο οποίο εμπλέκονται ακόμη ένας Έλληνας ιδιοκτήτης αλυσίδας εστιατορίων στο Μανχάταν, ο γιος ενός μέλους του διοικητικού συμβουλίου φαρμακευτικής εταιρείας και ένας αντιπρόεδρος της Goldman Sachs Group. Οι δύο τελευταίοι συνελήφθησαν αυτό το μήνα στη Νέα Υόρκη, με τον δικαστή να απορρίπτει το αίτημα να αφεθεί ελεύθερος με την καταβολή εγγύησης για τον έναν και να αποφασίζει κατ’ οίκον περιορισμό και εγγύηση 750.000 δολαρίων για τον δεύτερο. Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου (ΣτΜ: ο Γιώργος Νίκας) βρίσκεται στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

    Κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Λονδίνο τη Δευτέρα, ο Τζόζεφ Ελ Χούρι, ο οποίος κατέχει διπλή ιθαγένεια, λιβανέζικη και βρετανική, θεωρήθηκε ύποπτος διαφυγής εν μέρει λόγω του χρόνου που περνούσε στο Μονακό, όπου οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι είναι φανατικός παίκτης του πόκερ. Ο ίδιος φέρεται ότι πλήρωσε στον Μπέντζαμιν Τέιλορ, τον κατηγορούμενο που κατάφερε να αποφύγει την έκδοσή του, και στην Νταρίνα Γουίντσορ, την άλλη ύποπτη, η οποία είχε συλληφθεί το 2016, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο δολάρια σε μετρητά και άλλα οφέλη προκειμένου να του παρέχουν εμπιστευτικές πληροφορίες το 2015, τις οποίες αξιοποίησε και κέρδισε δύο εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

    Ο 52χρονος trader εμφανίστηκε αξύριστος και καταβεβλημένος μέσω βίντεο από τη φυλακή Wandsworth. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, Έντουαρντ Τζόουνς, τον περασμένο μήνα έπαθε δύο φορές καρδιακή προσβολή και λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για υψηλή αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη. Ο Τζόουνς υποστήριξε  ότι λόγω των προβλημάτων υγείας και των δεσμών του με το Λονδίνο, ο Ελ Χούρι δεν ήταν ύποπτος διαφυγής, αλλά δεν έπεισε το δικαστήριο.

    Επίσης, τη Δευτέρα η εισαγγελέας του Μονακό, Σιλβί Πετί-Λεκλέρ, δήλωσε ότι ο Τέιλορ είχε αφεθεί ελεύθερος μετά από αίτημα των ΗΠΑ για έκδοσή του, το οποίο δεν έγινε στη γαλλική γλώσσα. Ο Τέιλορ, 35 ετών, είχε συλληφθεί στο Μονακό και κρατείτο εν αναμονή της εξέτασης του αιτήματος, δήλωσε η Πετί-Λεκλέρ σε συνέντευξή της.

    Η γενική εισαγγελία του Μανχάταν αρνήθηκε να σχολιάσει το αίτημα έκδοσης του Μονακό. Οι εισαγγελείς στις ΗΠΑ ανέφεραν σε ανακοίνωση σχετικά με την εξέλιξη της υπόθεσης ότι ο Τέιλορ, ο οποίος είναι Γάλλος, ζει στη Γαλλία, η οποία δεν εκδίδει τους πολίτες της.

    Η Γουίντσορ είχε συλληφθεί πριν από τρία χρόνια, στη Βρετανία, λόγω της εμπλοκής της σε παρόμοια έρευνα, ανέφεραν τη Δευτέρα οι Financial Times, παραθέτοντας ως πηγή για την πληροφορία άγνωστο πρόσωπο το οποίο έχει γνώση του θέματος και πρόσβαση στα αρχεία των βρετανικών δικαστηρίων.

     



    ΣΧΟΛΙΑ