• Business

    Ο αλευροβιομήχανος, το private banking της Credit Suisse και η μικρή Όλγα…

    Ο αλευροβιομήχανος, το private banking της Credit Suisse και η μικρή Όλγα…

    Κωνσταντίνος Σαραντόπουλος (δεξιά). επικεφαλής της Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλος


    Δύο εβδομάδες έχουν περάσει από το τραγικό συμβάν, τον εγκλωβισμό της άτυχης μικρής Όλγας 8 ετών στη σιδερόφρακτη κυλιόμενη βαριά πόρτα των Κυλινδρόμυλων Κ. Σαραντόπουλος.

    Ούτε καν μία εβδομάδα δεν πέρασε από το δημοσίευμα του mononews.gr για τη στάση του μεγαλομετόχου του ομώνυμου Κυλινδρόμυλου, η οποία κρίνεται από εχθρούς και φίλους στην αγορά ως ηθικά ελεγκτέα και μόλις λίγες μέρες από την αποστολή ενός νομικού κειμένου το οποίο έφερε τον τίτλο «ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ».

    Στην οποία έλεγε εν ολίγοις ότι για να ζητήσει συγνώμη ο επιχειρηματίας που σπιλώνει το όνομα μιας ιστορικής αλευροβιομηχανίας, με την αδιάφορη στάση του, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η προκαταρκτική διερεύνηση της υπόθεσης θανάτου της μικρής Όλγας.

    Άλλη μία αντίφαση του ανθρώπου Κώστα Σαραντόπουλου, είναι ότι ακριβώς έξω από το εργοστάσιο υπάρχει μία μικρή εκκλησία. Είναι να απορεί κανείς αν αισθάνθηκε την ανάγκη μετά το περιστατικό, να μπει μέσα για ν ανάψει ένα κερί…

    Προφανώς ο κ. Σαραντόπουλος θα πρέπει να ανάψει πολλά κεριά στο εγγύς μέλλον… Ίσως γιατί είναι η μόνη αλευροβιομηχανία ΣΑΡΑΝ -100,00% που εμφάνισε στο 9μηνο της τρέχουσας χρήσης και ζημιές στα EBITDA 614 χιλιάδων ευρώ και πτώση 20,8% στις πωλήσεις, όταν ο Λούλης για παράδειγμα, εμφάνισε αύξηση τζίρου, αλλά μείωση κερδών.

    Από το 2019 μετά τις επίμονες ερωτήσεις των μετόχων για το αν θα προβεί σε αύξηση κεφαλαίου η εταιρεία, ο κ. Σαραντόπουλος περί άλλων τύρβαζε. Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να βγάλει χρήματα από την τσέπη.

    Ο ίδιος εμφανίζεται με 50,19% στο μετοχικό κεφάλαιο. Ποσοστό 26,27% ελέγχει η Credit Suisse Group. Πρόκειται για μία συναλλαγή που είχε κατά το παρελθόν ο κ. Σαραντόπουλος ή κάποιο μέλος του οικογενειακού περιβάλλοντός του με το private banking του ελβετικού τραπεζικού κολοσσού.

    Δηλαδή πίσω από αυτό το ποσοστό βρίσκεται και πάλι ο αλευροβιομήχανος. Που σημαίνει ότι σε μία αύξηση κεφαλαίου ο κ. Σαραντόπουλος θα πρέπει να καλύψει σχεδόν το 77% αυτής. Το υπόλοιπο; Από τη δια ζώσης γενική συνέλευση που είχε γίνει τελευταία φορά το 2019, εκτός από το προσωπικό της εταιρείας, κάποιους δημοσιογράφους και τη διοίκηση, δύσκολα συναντούσες κάποιον άλλο…

    Ο κ. Σαραντόπουλος, θα χρειαστεί κερί και για έναν ακόμα λόγο. Αυτόν που γράφει στα σχόλια των οικονομικών αποτελεσμάτων 9μήνου. «Η σημαντική αύξηση της τιμής των σιτηρών», γράφει, «καθώς επίσης και η αύξηση του κόστους παραγωγής και του κόστους μεταφοράς λόγω της ενεργειακής κρίσης διεθνώς, δημιούργησε αναταραχή στην αγορά των αλεύρων και οδήγησε σε αύξηση του ανταγωνισμού και συμπίεση των περιθωρίων.

    Το τελευταίο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης εντάθηκε η σφοδρότητα του 4ου κύματος της πανδημίας και αυξήθηκαν τα περιοριστικά μέτρα που πλήττουν εκτός των άλλων, τον τουρισμό και την εστίαση, γεγονός που, σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση, θα έχει κατά την εκτίμηση της Διοίκησης αρνητικές επιπτώσεις και στο 2022 οι οποίες θα ενταθούν από την συνεχιζόμενη αύξηση στις διεθνείς τιμές των σιτηρών».

    Απλώς κάποιος να τον ενημερώσει ότι ο τουρισμός φέτος πήγε καλύτερα από πέρσι και σε πολλές περιοχές καλύτερα και από το 2019, ενώ του χρόνου αναμένεται να επισκεφτούν τη χώρα περισσότερα από 30 εκατ. τουρίστες. Όμως, ο κ. Σαραντόπουλος εκτιμά ότι το 2022 θα συνεχιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις στην εταιρεία του…

    Το 2022 ο κ. Σαραντόπουλος κλείνει 10 χρόνια στη θέση του προέδρου Δ.Σ. της εταιρείας του. Ενώ η κοινωνία και η αγορά περιμένουν ακόμα τη συγνώμη και συνάμα τη δήλωση αποτροπιασμού του για το γεγονός ότι το 8χρονο κοριτσάκι ψυχορραγούσε σφηνωμένο στην πόρτα του εργοστασίου του, όλοι θυμούνται τα μετοχοδάνεια και τα μπες βγες στο χρηματιστήριο, στις… «ημέρες ΠΑΣΟΚ» για την αγορά, το 1999 και την πρώτη 10ετία του 21ου αιώνα.

    Ουδείς γνωρίζει αν δρούσε μόνος του ή υπό τις διδαχές του αείμνηστου sit Thomas, την αδελφή του οποίου είχε νυμφευτεί. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα μετοχοδάνεια από την παλιά Αγροτική Τράπεζα; Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα χρηματιστηριακά παιχνίδια της εποχής που έκαψαν μυημένους και μη. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα άλματα σε Κλωνατέξ, Κλωστήρια Ναούσης, Δούδος, Φάνκος. Τα όνειρα και η σπέκουλα για εξαγορά της… Μπενετον!

    Πλέον αυτά ανήκουν οριστικά στο παρελθόν.

    Το 2022 φέρνει όμως, σφόδρα τις μνήμες και τις θύμησες του παρελθόντος. Και η μοίρα σε καλεί να περάσεις από το ταμείο. Μπορεί να μην επιλέξει για τις γιορτές των Χριστουγέννων τη βίλα στο Πόρτο Χέλι, αλλά η ενδοσκόπηση είναι χρήσιμη τέτοιες μέρες κάθε χρόνο.

    Και πώς να μη συμβεί αυτό, όταν ενώ συμπληρώνονται 10 χρόνια στο τιμόνι της αλευροβιομηχανίας, στις 23 Φεβρουαρίου εκπλειστηριάζεται έκταση φιλέτο 77 στρεμμάτων στη Μύκονο στην οποία συμμετέχει μέσω προσωπικής εταιρείας.

    Τρία χρόνια πριν ο Γιώργος Παπανδρέου υπογράψει το πρώτο μνημόνιο για τη χώρα, το 2007, τα αδέλφια Γιάννης, Αθανάσιος (Νάσος) και Δημήτρης-Ευγένιος Περρωτής, καθώς και ο Κωνσταντίνος Σαραντόπουλος προχώρησαν στη σύσταση τριών εταιρειών τουριστικών, ξενοδοχειακών, αναπτυξιακών, οικοδομικών και κτηματικών υπηρεσιών με τις επωνυμίες Εκτακτον 1, Εκτακτον 2 και Εκτακτον 3.

    Οι τρεις εταιρείες συστάθηκαν στις 23 Ιουλίου του 2007 με έδρα στη Σέκερη 4 στην Αθήνα. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 30 Ιουλίου, συμφωνήθηκε η σύναψη κοινών ομολογιακών δανείων, ύψους 7,24 εκατ. και 3,76 εκατ. ευρώ. Την επομένη, στις 31 Ιουλίου, μέσω των εταιρειών αυτών έγινε η εξαγορά επτά οικοπέδων που βρίσκονται στη θέση Κούνδουρος – Ακρωτήρι Αγράρι της Μυκόνου και ανήκαν στη γνωστή κατασκευαστική εταιρεία ΕΚΕΡ Α.Ε.

    Τα δάνεια δεν πληρώθηκαν με αποτέλεσμα τον Ιούλιο που μας πέρασε να γίνει η κατάσχεση των «φιλέτων» στη Μύκονο, ενώ οι πλειστηριασμοί έχουν προγραμματιστεί για τις 23 Φεβρουαρίου 2022.

    Στους επτά πλειστηριασμούς οφειλέτες είναι οι εταιρείες Εκτακτον, ενώ οι Κωνσταντίνος Σαραντόπουλος, Γιάννης και Δημήτριος-Ευγένιος Περρωτής νομιμοποιούνται παθητικά -σε διαφορετικό βαθμό, κατά περίπτωση- ως τρίτοι κύριοι των ενυπόθηκων ακινήτων, δεδομένου ότι χορήγησαν υποθήκες (τον Σεπτέμβριο του 2009) ποσού 9,412 εκατ. και 4,888 εκατ. ευρώ προς εξασφάλιση των απαιτήσεων κατά των εταιρικών σχημάτων.

    Να ένας ακόμα λόγος για το κεράκι που λέγαμε…

    Διαβάστε επίσης:

    Κωνσταντίνος Σαραντόπουλος για το θάνατο του 8χρονου κοριτσιού: 13 μέρες μετά καμία συγγνώμη

    Κωνσταντίνος Σαραντόπουλος: Ο όρκος σιωπής και το φάντασμα της 8χρονης Όλγας



    ΣΧΟΛΙΑ