Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Ντουμπάι: Μετά τα Millenium και ExodusCapital φλερτάρει με άλλα 50 hedge funds

Ντουμπάι

Ο δρόμος άνοιξε όταν δύο από τα κορυφαία και με τις υψηλότερες αποδόσεις, για το 2022, hedge funds «άνοιξαν» τα φτερά τους για το Ντουμπάι, αξιοποιώντας το κλίμα του φορολογικού παραδείσου που καλλιεργεί το εμιράτο.

Εντυπωσιακές υποδομές, χαμηλοί φόροι και «ελαστική» νομοθεσία είναι μερικοί από τους λόγους που πολλοί εκατομμυριούχοι, διαχειριστές hedge funds από ΗΠΑ και Ευρώπη μελετούν να μεταφέρουν την έδρα τους στο εμιράτο.

Πλέον, σύμφωνα με το Bloomberg, το Ντουμπάι βρίσκεται σε συνομιλίες με άλλα 50 hedge funds για την εγκατάστασή τους στην περιοχή.

Πάνω από 1 τρις δολάρια σε assets

Εφόσον οι συζητήσεις προχωρήσουν με τα hedge funds, το Ντουμπάι πλέον θα έχει εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα δραστηριοποίησης των hedge funds. Αυτή την περίοδο, οι ιδρυτές τους βρίσκονται στη διαδικασία απόκτησης άδειας, με τα συνολικά assets που διαχειρίζονται να φτάνουν το 1 τρις δολάρια, σύμφωνα με τον Salmaan Jaffery, επικεφαλής της επιχειρηματικής ανάπτυξης του χρηματοοικονομικού κόμβου στο Ντουμπάι.

«Ο τομέας των hedge funds αναπτύσσεται πολύ γρήγορα», ανέφερε στο Bloomberg o Essa Kazim, διοικητής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Κέντρου του Ντουμπάι.

Και το εμιράτο έχει φροντίσει να προσελκύσει το ενδιαφέρον των hedge funds προσφέροντας μειωμένες προμήθειες αδειοδότησης αλλά και ένα περιβάλλον με έντονη παρουσία θεσμικών επενδυτών και διαχειριστών κεφαλαίων.

Από τις αδειοδοτήσεις που δόθηκαν, τα έσοδα για το 2022 έσπασαν κάθε ρεκόρ, φτάνοντας τα 288,6 εκατ. δολάρια, λόγω της απότομης αύξησης των νέων εγγραφών.

Πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, το Ντουμπάι ήταν το ιδανικό μέρος, για Ρώσους δισεκατομμυριούχους, καιροσκόπους της κρυπτογράφησης και επενδυτές ακινήτων.

Όμως το εμιράτο εκμεταλλεύτηκε τις νέες συνθήκες που επιβάλλει το Brexit, την αβεβαιότητα που προκαλεί ο Covid αλλά και το υψηλό κόστος διαβίωσης, προσφέροντας «φιλοξενία» και σε μία νέα κατηγορία: τα hedge funds.

Μάλιστα το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Κέντρο έκανε και περιοδείες πριν κάποιους μήνες στο Σαν Φρανσίσκο και τη Νέα Υόρκη για να γνωστοποιήσει σε εταιρείες και traders το φιλόξενο περιβάλλον που μπορεί να τους προσφέρει.

Παράδεισος των hedge funds

Οι διευκολύνσεις στην επιχειρηματική δραστηριότητα, οι φοροαπαλλαγές και η γοητεία του εμιράτου έχουν συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των hedge funds και των traders, οι οποίοι επωφελούνται και από ζώνη ώρας, η οποία είναι φιλική σε όσους διαχειρίζονται επενδύσεις  από την Βόρεια Αμερική έως την Ασία.

Το Millennium, του Ίσραελ Ένγκλαντερ έχει αυξήσει το προσωπικό του στο εμιράτο στα 30 άτομα από την εξασφάλιση άδειας το 2020. Το ExodusPoint Capital, ένα από τα μεγαλύτερα hedge funds πολλαπλών στρατηγικών στον κόσμο, έλαβε την άδεια τον Ιούνιο.

Η επενδυτική εταιρεία Schonfeld Strategic Advisors με έδρα τη Νέα Υόρκη επεκτάθηκε στο Ντουμπάι πέρυσι, ενώ η All Blue Capital εγκατέλειψε τα κεντρικά της γραφεία στο Λονδίνο για να εδρεύει στο εμιράτο, όπου τώρα έχει σχεδόν το μισό προσωπικό της. Άλλα εξέχοντα funds, όπως το Brevan Howard και το Squarepoint Capital LLP, έλαβαν επίσης πρόσφατα άδειες λειτουργίας στο Ντουμπάι, σύμφωνα με το δημόσιο μητρώο του χρηματοοικονομικού κέντρου.

Μία από τις πιο πρόσφατες αφίξεις είναι το το hedge fund LMR Partners που διαχειρίζεται 9,8 δις δολαρίων. Το fund ανοίγει ένα γραφείο στο Ντουμπάι, αν και η έδρα του είναι στο Λονδίνο.

Διαβάστε επίσης:

Τζασίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι: Ποιος είναι ο άγνωστος σεΐχης που θέλει να πάρει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ