• Business

    Nordea Bank: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις τα κέρδη δεύτερου τριμήνου

    • Bloomberg
    Ο διευθύνων σύμβουλος της Nordea, Frank Vang-Jensen

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Nordea, Frank Vang-Jensen


    Η Nordea Bank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Σκανδιναβίας αύξησε τις προβλέψεις της για την ετήσια κερδοφορία της, καθώς η άνοδος των επιτοκίων έδωσε ώθηση στα κέρδη του δεύτερου τριμήνου, που ξεπέρασαν τις προβλέψεις.

    Συγκεκριμένα, τα καθαρά έσοδα από τόκους της τράπεζας με έδρα το Ελσίνκι αυξήθηκαν 40% στα 1,83 δισεκατομμύρια ευρώ (2,1 δισεκατομμύρια δολάρια) τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο, ξεπερνώντας την μέση εκτίμηση των αναλυτών για 1,81 δισ. ευρώ.

    Τα καθαρά κέρδη στα 1,34 δισ. ευρώ ξεπέρασαν επίσης τις κατά μέσο όρο εκτιμήσεις για 1,26 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες ήταν ελαφρώς χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις.

    «Δείξαμε και πάλι ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη κερδών», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Nordea, Frank Vang-Jensen.

    «Έχουμε αναβαθμίσει τις προοπτικές μας για ολόκληρο το έτος και αναμένουμε ότι η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων θα είναι άνετα πάνω από 15% το 2023», πρόσθεσε.

    Trading Lower | Nordea shares have underperformed peers this year
    Οι μετοχές της Nordea παρουσίασαν χαμηλή απόδοση φέτος

    Οι μετοχές της Nordea και των περισσότερων άλλων σκανδιναβικών τραπεζών παρουσίασαν χαμηλότερες αποδόσεις σε τις μετοχές των αντίστοιχων ευρωπαϊκών τραπεζών, εν μέσω ανησυχιών σχετικά με τα ανοίγματα τους σε προβληματικές εταιρείες εμπορικών ακινήτων της Σουηδίας.

    Η Nordea είναι μία από τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Σουηδίας, αλλά έχει τη χαμηλότερη έκθεση μεταξύ τους.

    Διατηρεί απόθεμα ασφαλείας 572 εκατ. ευρώ έναντι μελλοντικών ζημιών, αμετάβλητο σε τοπικά νομίσματα, και οι καθαρές απώλειες δανείων το δεύτερο τρίμηνο ανήλθαν σε 32 εκατ. ευρώ, πολύ χαμηλότερα από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές.

    «Το χαρτοφυλάκιο δανείων μας είναι μεγάλο και κατανέμεται ομοιόμορφα σε όλη τη σκανδιναβική περιοχή και σε διάφορους τομείς. Αυτό είναι ένα δομικό πλεονέκτημα, το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να αποφύγουμε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις», είπε ο Vang-Jensen.

    Η Nordea αναβάθμισε την πρόβλεψη της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων για ολόκληρο το έτος σε περισσότερο από 15% από προηγούμενη εκτίμηση άνω του 13%.

    Η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων της για το δεύτερο τρίμηνο ξεπέρασε το 18%, «καθοδηγούμενη από την ισχυρή αύξηση του εισοδήματος, τη βελτιωμένη αποτελεσματικότητα και το χαμηλό κόστος κινδύνου λόγω ενός πολύ καλά διαφοροποιημένου πιστωτικού χαρτοφυλακίου», ανέφερε η τράπεζα.

    Διαβάστε ακόμη:

    Wells Fargo: Αύξηση στα κέρδη με 4,94 δισ. δολάρια για το β’ τρίμηνο λόγω τόκων

    JP Morgan: Άλμα 67% στα κέρδη για το β’ τρίμηνο

    Credit Suisse: Ξεκίνησε η έρευνα του ελβετικού κοινοβουλίου για την κατάρρευση της τράπεζας



    ΣΧΟΛΙΑ