• Business

    Noel Quinn: Ο CEO της HSBC προετοιμάζεται για δύσκολους καιρούς μετά το ισχυρό 2023

    • Bloomberg
    Noel Quinn, διευθύνων σύμβουλος HSBC

    Noel Quinn, διευθύνων σύμβουλος HSBC


    Ο επικεφαλής της HSBC Holdings, Noel Quinn αναφέρθηκε πρόσφατα στην θετική πορεία της τράπεζας το προηγούμενο έτος, αλλά παράλληλα προειδοποίησε τα στελέχη της για τις δύσκολες στιγμές που θα έρθουν, αναφέρει το bloomberg.

    H μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης – η οποία πραγματοποιεί το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της στην Ασία – αναμένεται να ανακοινώσει ισχυρά κέρδη για το 2023, καθώς επωφελήθηκε από τα υψηλά επιτόκια.

    Αφού ολοκληρώθηκε ο κύκλος της αύξησης των επιτοκίων των τελευταίων 18 μηνών, η HSBC, όπως και οι άλλες μεγάλες τράπεζες, προετοιμάζεται για τις αντιξοότητες του 2024.

    Τα προβλήματα στις βασικές αγορές της, την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ αναμένεται να αποτελέσουν τις πιο σοβαρές προκλήσεις. Οι εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας για το εμπόριο ή την Ταϊβάν θα μπορούσαν επίσης να επιδεινωθούν –  υπονομεύοντας ενδεχομένως τις εταιρείες που έχουν περάσει δεκαετίες χτίζοντας τις επιχειρήσεις τους εκεί.

    «Μια τράπεζα μπορεί να είναι τόσο ισχυρή όσο και αδύναμη ανάλογα με τους πελάτες της και την οικονομία στην οποία δραστηριοποιείται», δήλωσε ο Mark Williams, λέκτορας στο Τμήμα Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. Η πορεία της Κίνας σε μια περίοδο αυξανόμενης κρίσης και παραπαίουσας οικονομίας θέτει την HSBC «σε ευάλωτη θέση κερδών για τουλάχιστον το επόμενο έτος», είπε.

    Εκπρόσωπος της HSBC, η οποία έχει προγραμματίσει να ανακοινώσει τα κέρδη της στις 21 Φεβρουαρίου, αρνήθηκε να σχολιάσει.

    Για το 2023, οι αναλυτές που παρακολουθεί το Bloomberg εκτιμούν ότι η HSBC θα ανακοινώσει καθαρά έσοδα περίπου 65,5 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 27% σε σχέση με το 2022 και καθαρά έσοδα από τόκους 37,4 δισ. δολάρια.

    Η HSBC αναμένεται να προχωρήσει σε επαναγορές μετοχών αξίας περίπου 2 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τους αναλυτές της UBS. Μετά από επαναγορές μετοχών αξίας 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ανακοίνωσε πέρυσι.

    Οι δραστηριότητες της HSBC στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ θα βρεθούν στο επίκεντρο. Όπως για παράδειγμα, η έκθεσή της σε εμπορικά ακίνητα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, την ώρα που ο κινεζικός όμιλος Evergrande ετοιμάζεται να τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης.

    Αν και η HSBC έχει περιορίσει την έκθεσή της στον κινεζικό τομέα ακινήτων, οι επενδυτές θα αναζητήσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

    Την ίδια ώρα, ορισμένοι εμφανίζονται αισιόδοξοι για το ενδεχόμενο ανάκαμψη της Κίνας. Ο Nicolas Moreau, Διευθύνων Σύμβουλος της HSBC Asset Management, δήλωσε στο Asia Financial Forum στο Χονγκ Κονγκ τον περασμένο μήνα ότι η Κίνα είναι «μια περιοχή στην οποία θα μπορούσαμε να δούμε την ανάπτυξη να επιστρέφει καθώς η κρίση των ακινήτων δείχνει να αντιμετωπίζεται».

    Διαβάστε ακόμη:

    HSBC: Αντιμέτωπη με αγωγή $1 δισ. για «λαθροθηρία» υπαλλήλων της SVB

    HSBC: Λανσάρει το Zing για να ανταγωνιστεί τη Revolut και τη Wise στις διεθνείς πληρωμές

    HSBC: Πούλησε τη λιανική τραπεζική της στη Γαλλία



    ΣΧΟΛΙΑ