Να συγκεντρώσει 1 τρισεκατομμύριο γιεν (7 δισεκατομμύρια δολάρια) με την υποστήριξη της βρετανικής κυβέρνησης επιδιώκει η Nissan Motor, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντική έλλειψη ρευστότητας και δυσκολία στην αποπληρωμή των δανείων της τον επόμενο χρόνο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, στόχος του ιαπωνικού κολοσσού – μεταξύ άλλων – είναι η πώληση χρέους και περιουσιακών στοιχείων, προκειμένου να διατηρήσει την καλή λειτουργία των δραστηριοτήτων του.

1

Η αυτοκινητοβιομηχανία σχεδιάζει να εκδώσει έως και 630 δισεκατομμύρια γιεν σε μετατρέψιμους τίτλους και ομόλογα, συμπεριλαμβανομένων ομολόγων υψηλής απόδοσης σε δολάρια ΗΠΑ και ευρώ, σύμφωνα με έγγραφα που επικαλείται το Bloomberg.

Σχεδιάζει επίσης να λάβει κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 1 δισεκατομμυρίου λιρών (1,4 δισεκατομμύρια δολάρια), με την εγγύηση της βρετανικής κυβερνητικής UK Export Finance.

Να σημειωθεί ότι η Nissan διαχειρίζεται το μεγαλύτερο κέντρο αυτοκινητοβιομηχανίας της Βρετανίας, στο Σάντερλαντ.

Εκεί, η Nissan έχει δεσμευτεί να ενισχύσει την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων με μια επένδυση 2 δισεκατομμυρίων λιρών, με την βρετανική κυβέρνηση να χαιρετίζει το έργο ως ψήφο εμπιστοσύνης στην αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας μετά από χρόνια αβεβαιότητας μετά το Brexit.

Σχέδια πώλησης assets

Επιπλέον, η Nissan επιδιώκει να πουλήσει μέρος του 15% που κατέχει στη Renault και το μετοχικό μερίδιο που κατέχει στην εταιρεία κατασκευής μπαταριών AESC Group, καθώς και εργοστάσια στη Νότια Αφρική και το Μεξικό.

Σχεδιάζει επίσης την πώληση και επαναμίσθωση των κεντρικών γραφείων της στη Γιοκοχάμα, καθώς και την πώληση ακινήτων που κατέχει στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, η Nissan πιθανότατα να κλείσει δύο εργοστάσια στην Ιαπωνία στο πλαίσιο της διαδικασίας αναδιάρθρωσης και μείωσης του κόστους, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Αυτές οι στοχευμένες εγκαταστάσεις βρίσκονται στην Oppama και την Hiratsuka, κοντά στη Γιοκοχάμα, και αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% της εγχώριας παραγωγής.

H μετοχή της εταιρείας στο Τόκιο σημείωσε άνοδο έως και 4,6% (η μεγαλύτερη ενδοημερήσια άνοδος εδώ και περισσότερο από μία εβδομάδα), ενώ έκλεισε χθες με πτώση 0,3%.

Οι προσπάθειες Espinosa

Όπως αναφέρει το Bloomberg, τα επιθετικά σχέδια άντλησης κεφαλαίων υπογραμμίζουν την ταχέως επιδεινούμενη οικονομική και επιχειρησιακή θέση της Nissan, παρά τις προσπάθειες του νεοδιορισμένου Διευθύνοντος Συμβούλου Ivan Espinosa να ανατρέψει την κατάσταση στην εταιρεία.

Ο Espinosa παρουσίασε τις επιλογές στο διοικητικό συμβούλιο νωρίτερα αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, με στόχο την εξασφάλιση κάποιας χρηματοδότησης εντός του τριμήνου που θα λήξει στις 30 Ιουνίου.

Η πρόταση χρηματοδότησης δεν φαίνεται να έχει εγκριθεί ακόμη από το διοικητικό συμβούλιο της Nissan, γεγονός που καθιστά ασαφές το εάν θα συμβεί, ανέφεραν οι πηγές.

Η πρόταση αναμένεται επίσης να περιλαμβάνει την αναχρηματοδότηση μέρους του χρέους.

Οι εκπρόσωποι της Nissan δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα του Bloomberg για σχολιασμό, ενώ ένας εκπρόσωπος της UK Export Finance δήλωσε σε ανακοίνωσή του ότι ο οργανισμός “δεν σχολιάζει εικασίες και φήμες σχετικά με τέτοιου είδους συναλλαγές”.

Ωστόσο, διάφορα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν λάβει δάνεια ύψους 1 δισεκατομμυρίου λιρών με την υποστήριξη της UK Export Finance, η οποία υποστηρίζει κυρίως Βρετανούς εξαγωγείς.

Τα δάνεια αυτά αναμένεται να αποτελέσουν ένα από τα μεγαλύτερα στοιχεία της προγραμματισμένης συγκέντρωσης κεφαλαίων της Nissan.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν, η υπηρεσία έχει βοηθήσει στην εξασφάλιση χρηματοδότησης για την κατασκευή σιδηροδρομικών γραμμών υψηλής ταχύτητας στην Τουρκία και για υποδομές στην Αγκόλα.

Η αβεβαιότητα προκαλεί ζημιές

Η Nissan διαθέτει επαρκές κεφάλαιο περίπου 2,2 τρισεκατομμυρίων γιεν σε μετρητά και πιστώσεις για τους επόμενους 12 έως 18 μήνες, δήλωσε ο Espinosa στο Bloomberg TV νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

“Έχουμε μια σταθερή βάση όσον αφορά τη ρευστότητα”, είπε.

Εντούτοις, δεδομένης της αβεβαιότητας που σχετίζεται με τους δασμούς και την κατάσταση των δραστηριοτήτων της, η Nissan δεν εξέδωσε προβλέψεις για τα κέρδη της για το τρέχον οικονομικό έτος, λέγοντας μόνο ότι αναμένει να ανακοινώσει πωλήσεις ύψους 12,5 τρισεκατομμυρίων γιεν.

Μαζί με τις εταιρείες του ομίλου της, η Nissan αντιμετωπίζει χρέος περίπου 5,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων που λήγει το επόμενο έτος, το μεγαλύτερο ποσό που προκύπτει από τα στοιχεία του Bloomberg που χρονολογούνται από το 1996.

Τα εσωτερικά έγγραφα που εξέτασε το Bloomberg δείχνουν επίσης ότι η Nissan αναμένει λειτουργικές ζημίες έως και 450 δισεκατομμυρίων γιεν για το δωδεκάμηνο έως τον Μάρτιο του 2026, εάν παραμείνουν σε ισχύ οι υψηλότεροι δασμοί.

Χωρίς την επιβολή δασμών, η ζημία προβλέπεται να ανέλθει σε 300 δισεκατομμύρια γιεν.

Και τα δύο, θα σηματοδοτούσαν το μεγαλύτερο λειτουργικό έλλειμμα στην ιστορία της εταιρείας.

Διαβάστε επίσης: 

Πετρέλαιο: Κρίσιμη συνάντηση ΟΠΕΚ+ για τις ποσοστώσεις – Τι μέλλει γενέσθαι με την παραγωγή

Γουόρεν Μπάφετ και Μπιλ Γκέιτς: Η μία λέξη που τους έκανε δισεκατομμυριούχους

ExxonMobil: Επιταχύνεται η αποχώρηση από τη Γαλλία – Πωλείται το 82,89% της Esso SAF