• Business

    Νίκος Παπαθανάσης: Αυτές είναι οι 34 στρατηγικές επενδύσεις των 8 δισ. ευρώ

    Νίκος Παπαθανάσης, αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

    Νίκος Παπαθανάσης, αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων


    Επενδυτικά σχέδια άνω των 8 δισ. ευρώ έχουν ενταχθεί τα τελευταία τριάμιση χρόνια στις στρατηγικές επενδύσεις. Από την εμβληματική επένδυση του 1 δισ. ευρώ  της Microsoft έως το mega τουριστικό project των 840 εκατ. ευρώ στη Σαρωνίδα και από τα φωτοβολταϊκά πάρκα της Mytilineos, προϋπολογισμού 900 εκατ. ευρώ έως την επένδυση της Bluesky300 για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου αποτελούν επενδύσεις που έχουν ενταχθεί που έχουν πάρει το «πράσινο φως» από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων από τις 7 Ιουλίου του 2019.

    Πρόκειται για το 65% των έργων που θεωρούνται σήμερα Στρατηγικές Επενδύσεις (52 συνολικά) και το 70% του συνολικού προϋπολογισμού που ανέρχεται σε 11 δις. ευρώ.

    Επιπρόσθετα έχουν ενεργοποιηθεί έργα, κυρίως στον τομέα της Ενέργειας, που είχαν ενταχθεί στις Στρατηγικές Επενδύσεις και παρέμεναν ανενεργά.

    Πρέπει να σημειωθεί πως τα έργα των Στρατηγικών Επενδύσεων χρηματοδοτούνται από ιδιώτες επενδυτές, που έχουν αξιολογηθεί ότι έχουν την οικονομική δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν τα έργα  και ότι μόνο πέντε από τα 53 έργα λαμβάνουν οικονομικά κίνητρα μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικών Επενδύσεων.

    Η μερίδα του λέοντος κατευθύνεται σε έργα που αφορούν στην ενέργεια με το συνολικό προϋπολογισμό να ανέρχεται σε 4,385 δισ. ευρώ. Πρόκειται 13 έργα με τελευταίο ενταγμένο το έργο της Διώρυγα
    Gas για τη δημιουργία  μονάδας αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου (FSRU) στους Αγίους Θεοδώρους.

    Ο τουρισμός είναι η δεύτερη κατηγορία που συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό στρατηγικών επενδύσεων, καθώς έχουν ενταχθεί 12 έργα συνολικού προϋπολογισμού 2,074 δισ. ευρώ

    Η στρατηγική επένδυση της Microsoft, η δημιουργία του πρώτου data center region του τεχνολογικού κολοσσού στη Νοτιοανατολική Ευρώπη κυριαρχεί στην κατηγορία με τις επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων με τον προϋπολογισμό του έργου να ανέρχεται σε 976,17 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη επένδυση η δημιουργία του Παγκόσμιου Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας και του Παγκόσμιου Κέντρου Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών της Pfizer στη Θεσσαλονίκη.

    «Το τελευταίο διάστημα οι μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης εισπράττουν ολοένα και περισσότερα εύσημα από ξένους εταίρους και διεθνείς οίκους αξιολόγησης», αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης.

    «Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι χαίρουν της αποδοχής της ίδιας της επενδυτικής κοινότητας, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τα στατιστικά της επενδυτικής δραστηριότητας στη χώρα μας τα τελευταία τριάμισι χρόνια. Μόνο στο πεδίο των στρατηγικών επενδύσεων, επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, εντάχθηκαν 34 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού άνω των 8 δισ. ευρώ».

    «Με τον νόμο που ψηφίσαμε για τις στρατηγικές επενδύσεις κωδικοποιήθηκε και εκσυγχρονίστηκε το θεσμικό πλαίσιο, δημιουργήσαμε νέες κατηγορίες στρατηγικών επενδύσεων σε σύγχρονους τομείς οικονομικής δραστηριότητας (π.χ. ρομποτική και τεχνητή νοημοσύνη, ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων, cloud computing κλπ), προβλέψαμε νέες χρήσεις γης για κέντρα δεδομένων και μόνιμες εγκαταστάσεις κινηματογραφικών παραγωγών και ενισχύσαμε τα χορηγούμενα κίνητρα. Η Ελλάδα αλλάζει, καινοτομεί και μετατρέπεται σε έναν σύγχρονο και εξωστρεφή επενδυτικό προορισμό, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την εθνική οικονομία και για την κοινωνία», καταλήγει ο κ. Παπαθανάσης.

    ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ

    ΕΡΓΟ 1

    Αύξηση της Παραγωγικής Δυναμικότητας της εταιρείας SUNLIGHT GROUP σε Ιδιόκτητο Οικόπεδο στο Νέο Όλβιο Ξάνθης

    Περιγραφή: Το επενδυτικό σχέδιο αφορά στην αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας της εταιρείας μέσω:

    1. αύξησης της παραγωγικής δυναμικότητας των στοιχείων μολύβδου-οξέος από 3.600.000 ετησίως (υφιστάμενη δυναμικότητα), σε 6.300.000 στοιχεία η οποία αντιστοιχεί σε 7,5 GWhr ενέργειας/έτος
    2. αυτοματοποίησης των γραμμών συναρμολόγησης μπαταριών τεχνολογίας λιθίου και της αύξησης της παραγωγικής δυναμικότητας σε 270.000 συστοιχιών modules/έτος η οποία αντιστοιχεί συνολικά σε 1,7GWh ενέργειας (αξιοποιώντας στο μέγιστο τις δυνατότητες της νέας τεχνολογίας και τα υψηλά πρότυπα ασφάλειας και ποιότητας που έχουν τεθεί)
    3. δημιουργίας νέου Logistics Center 17.000m2 που θα ικανοποιεί τις πρόσθετες ανάγκες σε αποθήκευση και
    4. ενσωμάτωσης ψηφιακών εφαρμογών Industry 4.0.

    Προϋπολογισμός:  102,57 € εκατομμύρια

    Φορέας: SUNLIGHT GROUP ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

    Περιοχή: ΝΕΟ ΟΛΒΙΟ, ΞΑΝΘΗ

    Νόμος Ένταξης: Ν.4864/2021

    Απόφαση ΔΕΣΕ:  Η ΔΕΣΕ ενέκρινε το έργο στις 22 / 12 / 2022 – Δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί ΦΕΚ

    ΕΡΓΟ 2

    Δημιουργία Νέας Μονάδας Παραγωγής Χαρτιού Tissue σε Ιδιόκτητο Οικόπεδο στα Οινόφυτα

    Περιγραφή:Το επενδυτικό σχέδιο αναφέρεται στην δημιουργία νέας καθετοποιημένης μονάδας της υφιστάμενης μεταποιητικής μονάδας «INTERTRADE Α.Β.Ε.Ε», που σήμερα δραστηριοποιείται στον Ν. Αττικής. Η νέα μονάδα θα εγκατασταθεί στα Οινόφυτα Βοιωτίας, και πιο συγκεκριμένα στην θέση «ΤΣΕΦΛΙΚΙ ή ΠΕΡΙΒΟΛΙ» της κτηματικής περιφέρειας του χωριού Άγιος Θωμάς της Δημοτικής ενότητας Οινοφύτων του Δήμου Τανάγρας, Π.Ε. Βοιωτίας, σε ιδιόκτητη έκταση γης εντός βιομηχανικής ζώνης, που  απέχει 2,5 χλμ. από την Εθνική Οδό και 57,7 χλμ. από την πόλη της Αθήνας. Η δυναμικότητα του εργοστασίου θα είναι 10,17 t/h χαρτιού ή 244 t ανά ημέρα. Σε ετήσιο επίπεδο η παραγωγή υπολογίζεται σε 82.960t για έτος 340 ημερών.

    Προϋπολογισμός: 46,17 € εκατομμύρια

    Φορέας:  InterTrade Α.Ε.

    Περιοχή: ΔΗΜΟΣ ΤΑΝΑΓΡΑΣ, ΟΙΝΟΦΥΤΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

    Νόμος Ένταξης: Ν.4608/2019

    Απόφαση ΔΕΣΕ: 56/2020, ΦΕΚ 3325 Β / 7.08.2020

    ΕΡΕΥΝΑ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

    ΕΡΓΟ 3

    ELPEN A.E. – Έρευνα Ανάπτυξη – Κατασκευή Εργοστασίου – Κατασκευή Πειραματικού Εργαστηρίου

    Περιγραφή:  Το επενδυτικό σχέδιο θα αναπτυχθεί σε τρεις διαφορετικές Δράσεις:

    α) ΕΡΕΥΝΑ και ΑΝΑΠΤΥΞΗ νέων υπερ-γενόσημων φαρμακευτικών μορφών που σε συνδυασμό με εξειδικευμένη συσκευή θα επιτυγχάνουν την επιτυχή χορήγηση του φαρμάκου. Ανάπτυξη νέων value added φαρμακευτικών προϊόντων σε κατηγορίες μεγάλου ενδιαφέροντος διεθνώς, που στοχεύουν στην θεραπεία οξέων και χρόνιων νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος.

    β) στην κατασκευή του εργοστασίου που θα αποτελέσει νέα εγκατάσταση για την παραγωγή προϊόντων υψηλής καινοτομίας και υψηλής προστιθέμενης αξίας που η εταιρεία δεν παράγει μέχρι σήμερα,

    γ) και στην κατασκευή ενός νέου υπερσύγχρονου Πειραματικού Εργαστηρίου Πειραματικής – Εφαρμοσμένης Βιοϊατρικής Έρευνας και Εκπαίδευσης.

    Το νέο, εργοστάσιο της Εταιρείας θα κατασκευασθεί στην ΒΙΟΠΑ Κερατέας (Δράση β), ενώ το νέο Πειραματικό εργαστήριο της εταιρείας,  θα σχεδιαστεί και θα κατασκευαστεί στα Σπάτα (Δράση γ).

    Προϋπολογισμός: 50,72 € εκατομμύρια

    Φορέας: ELPEN A.E. Φαρμακευτική Βιομηχανία

    Περιοχή: ΙΟΠΑ ΚΕΡΑΤΕΑΣ & ΔΗΜΟΣ ΣΠΑΤΩΝ – ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ

    Νόμος Ένταξης: Ν.4608/2019

    Απόφαση ΔΕΣΕ: 61/2020, ΦΕΚ 285 Β / 27.1.2021

    ΕΡΓΟ 4

    Εξατομικευμένες Κυτταρικές & Γονιδιακές Θεραπείες δίπλα στον Έλληνα Ασθενή (POCare Model)- THERACELL LABORATORIES ΙΚΕ

    Περιγραφή: Η επένδυση αφορά στην ανάπτυξη προηγμένων αυτόλογων θεραπειών. Περιλαμβάνει βιομηχανική έρευνα, εγκατάσταση συντονιστικής παραγωγικής μονάδας στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας,  τοποθέτηση επτά (7) κινητών μονάδων αρχικά σε Αθήνα (2), Θεσ/νίκη (1), Ηράκλειο (1), Ιωάννινα (1), Λάρισα (1) και Αλεξανδρούπολη (1), καθώς και πειραματική ανάπτυξη και παραγωγή νέων θεραπειών. Θα δημιουργήσει 174 νέες θέσεις Ε.Μ.Ε. (Ετήσιες Μονάδες Εργασίας) ως το τέλος του 6ου χρόνου λειτουργίας της και 512 Ε.Μ.Ε. έως το 2040.

    Προϋπολογισμός:  82,92 € εκατομμύρια

    Φορέας: THERACELL LABORATORIES ΙΚΕ

    Περιοχή: ΚΟΡΙΝΘΟΣ

    Νόμος Ένταξης: Ν.4608/2019

    Απόφαση ΔΕΣΕ: 68/2021, ΦΕΚ 5716 Β / 10.12.2021

    ΚΕΝΤΡΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

    ΕΡΓΟ 5

    GLOBAL BUSINESS SERVICES (GBS) HUB in THESSALONIKI

    Περιγραφή: Το έργο αφορά στη δημιουργία ενός διεθνούς κέντρου επιχειρησιακών λειτουργιών και υπηρεσιών (Global Business Services Hub) της εταιρείας Pfizer SA στην Θεσσαλονίκη,  με κυριότερες δραστηριότητες την παροχή υπηρεσιών υποστηρικτικής φύσης σχετικά με τη διαχείριση ανθρωπίνου δυναμικού (HR), τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες της εταιρείας (Financial Services), τη διαχείριση έργων (Transformation & Project Management) και τη διαχείριση προμηθειών (Sourcing & Procurement Services).

    Προϋπολογισμός:  124,97 € εκατομμύρια

    Φορέας:  PFIZER HELLAS SA

    Περιοχή: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Νόμος Ένταξης: Ν.4608/2019

    Απόφαση ΔΕΣΕ:  72/2021, ΦΕΚ 271 Β / 28.01.2022

    ΕΡΓΟ 6

    MICROSOFT DATA CENTERS

    Περιγραφή: Το έργο αφορά στη δημιουργία ενός Συγκροτήματος Κέντρων Δεδομένων και Τεχνολογικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων αποτελούμενου από τρία (3) Κέντρα Δεδομένων (Data Centers), σε δύο διαφορετικές περιοχές εγκατάστασης εντός νομού Αττικής (Σπάτα και Κορωπί), της εταιρείας Microsoft Operations 4733 Hellas Single Member S.A., με σκοπό την ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών Υπολογιστικού Νέφους (Microsoft Cloud) στην Ελλάδα (Microsoft 365, Microsoft Azure, Dynamics 365 and Power Platform). Το γήπεδο εγκατάστασης με την ονομασία Site 6 (Ισχύος 19.2MW) εντοπίζεται στη Δ.Ε. Σπάτων – Λούτσας του Δ. Σπάτων – Αρτέμιδος ενώ τα γήπεδα με τις ονομασίες Site 27 (Ισχύος 9.6 MW) & 28 (Ισχύος 9.6 MW) στο Δήμο Κρωπίας.

    Προϋπολογισμός:  976,17 € εκατομμύρια

    Φορέας:   Microsoft Operations 4733 Hellas Single Member S.A.

    Περιοχή:   ΣΠΑΤΑ, ΚΟΡΩΠΙ

    Νόμος Ένταξης: Ν.4864/2021

    Απόφαση ΔΕΣΕ: 74/2022, ΦΕΚ 3325 Β / 28.06.2022

    ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

    ΕΡΓΟ 7

    Ανάπτυξη Συνθέτου Τουριστικού, Πολιτιστικού, Συνεδριακού, Ιατρικού, Εμπορικού & Επιχειρηματικού Πόλου, Οδού Πειραιώς 252

    Περιγραφή: H επένδυση αφορά στην ανάπτυξη σύνθετου τουριστικού, πολιτιστικού, συνεδριακού, ιατρικού, εμπορικού & επιχειρηματικού πόλου στον Ελαιώνα σε έκταση 72,58 στρεμμάτων και συνολική δόμηση στα 56.873τ.μ. Το έργο χωροθετείται στην οδό Πειραιώς 252 στον Ελαιώνα, Δ.Δ. Ταύρου.

    Προϋπολογισμός:   117,00 € εκατομμύρια

    Φορέας:  Noval Property SA

    Περιοχή: ΔΗΜΟΣ ΜΟΣΧΑΤΟΥ – ΤΑΥΡΟΥ

    Νόμος Ένταξης: Ν.3894/2010

    Απόφαση ΔΕΣΕ: 42/2019, ΦΕΚ 4669 Β / 19.12.2019

    ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ

    ΕΡΓΟ 8

    COSTA NOPIA Ανάπτυξη Τουριστικού και Παραθεριστικού Θερέτρου

    Περιγραφή: Το επενδυτικό σχέδιο αφορά στην Ανάπτυξη Τουριστικού και Παραθεριστικού Θέρετρου “Costa Nopia- Leptos Group” σε 3 Ζώνες (1130 στρέμματα) το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, κατασκευή δύο ξενοδοχείων, τουριστική λιμενική εγκατάσταση (τουριστικό καταφύγιο), παραθεριστικές κατοικίες κ.ά. Το έργο χωροθετείται στο νοτιοανατολικό μυχό του κόλπου της Κισσάμου, Δημοτικό διαμέρισμα του οικισμού Ραβδούχα του Δήμου Πλατανιά της επαρχίας Κισσάμου του Νομού Χανίων.

    Προϋπολογισμός:  303,29 € εκατομμύρια

    Φορέας:  CRETAN SUN AND SEA DEVELOPMENTS A.E.

    Περιοχή: ΔΗΜΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑ, ΧΑΝΙΑ, ΚΡΗΤΗ

    Νόμος Ένταξης: Ν.3894/2010

    Απόφαση ΔΕΣΕ:  43/2019 ΦΕΚ 4669 Β / 19.12.2019

    ΕΡΓΟ 9

    Δημιουργία Μαρίνας στη Θέση Βλυχός της νήσου Λευκάδας

    Περιγραφή: Ο επενδυτικός φάκελος «ΜΑΡΙΝΑ ΒΛΥΧΟΥ ΝΗΣΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ» συντάχθηκε σε συνέχεια της Προγραμματικής Σύμβασης του Δήμου Λευκάδας, του Λιμενικού ταμείου Λευκάδας και του Enterprise Greece, η οποία υπεγράφη στις 15/11/2018, με απώτερο στόχο την κατάρτιση επιχειρηματικού σχεδίου για την δημιουργία, λειτουργία, εκμετάλλευση και οικονομική βιωσιμότητα Μαρίνας Τουριστικών Σκαφών στο όρμο Βλυχού Λευκάδας.

    Η επένδυση αφορά στη δημιουργία μαρίνας δυναμικότητας 800 θέσεων ελλιμενισμού για σκάφη αναψυχής μήκους από 8 έως 50 μ. Χερσαία απόθεση και συντήρηση σκαφών δυναμικότητας 300 σκαφών. Η περιοχή μελέτης βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού, και συγκεκριμένα στο νοτιοδυτικό τμήμα του Όρμου Βλυχού, όπου αναπτύσσεται και ο ομώνυμος οικισμός.

    Προϋπολογισμός:   70,00 € εκατομμύρια

    Φορέας:  Δήμος Λευκάδος & Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λευκάδος

    Περιοχή: ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

    Νόμος Ένταξης: Ν.3894/2010

    Απόφαση ΔΕΣΕ: 1. 48/2020, ΦΕΚ 2952 Β / 17.07.2020 (ένταξη)

    1. 75/2022, ΦΕΚ 3632 Β / 11.07.2022 (τροποπ.)

    ΕΡΓΟ 10

    Ίδρυση Συνθέτου Τουριστικού Καταλύματος στη περιοχή Κουμπάρα – Διακοφτό & Ίδρυση Ξενοδοχείου 5* & Τουριστικών Κατοικιών στις περιοχές Τζαμάρια – Φάρος της νήσου Ίου

    Περιγραφή: Η  επένδυση θα υλοποιηθεί στην περιοχή Κουμπάρα-Φάρος της Νήσου Ίου στο Βορειοδυτικό τμήμα του νησιού και αφορά στην έκταση Κουμπάρα-Τζαμαρία-Φανάρι. Το δυτικό και νότιο όριο της έκτασης είναι η ακτογραμμή, η οποία βρέχει περιμετρικά το μεγαλύτερο τμήμα της έκτασης. Το νότιο όριο είναι ο Όρμος της Ίου όπου βρίσκεται και το λιμάνι του νησιού.

    Προϋπολογισμός:   43,00 € εκατομμύρια

    Φορέας: 105 ΑΕ

    Περιοχή: ΔΗΜΟΣ ΙΗΤΩΝ – ΙΟΥ

    Νόμος Ένταξης: Ν.3894/2010

    Απόφαση ΔΕΣΕ: 49/2020, ΦΕΚ 2952 Β / 17.07.2020

    ΕΡΓΟ 11

    Ανέγερση Boutique Hotel 5* και Παραθεριστικών Κατοικιών στη περιοχή Πικρί Νερό, νήσου Ίου

    Περιγραφή:  Η επένδυση θα υλοποιηθεί στην περιοχή περιοχή Πικρί Νερό της Νήσου Ίου και αποτελεί μια ενιαία έκταση στο Νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού. Έχει ως βορειοδυτικό όριο τον όρμο Κλήμα και νότιο όριο την ακτογραμμή και τον όρμο Πεταλίδι. Τα προτεινόμενα έργα, ζώνες και εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ζώνες Παραθεριστικής Κατοικίας, ξενοδοχείο κατηγορίας 5*, ζώνες Αθλητισμού και Αναψυχής κ.ά.

    Προϋπολογισμός: 45,00 € εκατομμύρια

    Φορέας:  Νερο Α.Ε.

    Περιοχή: ΔΗΜΟΣ ΙΗΤΩΝ – ΙΟΥ

    Νόμος Ένταξης: Ν.3894/2010

    Απόφαση ΔΕΣΕ: 50/2020, ΦΕΚ 2952 Β / 17.07.2020

    ΕΡΓΟ 12

    Ίδρυση 2 Συνθέτων Τουριστικών Καταλυμάτων & Τουριστικών Κατοικιών στην περιοχή Παπάς – Λουκάς – Μανούσου – Πέπα – Χαμουχάδες της νήσου Ίου

    Περιγραφή: Η επένδυση θα υλοποιηθεί στα νότια του νησιού σε δύο ζώνες Α και Β με μικτή χρήση τουρισμός-αναψυχή-παραθεριστικό χωριό. Η ζώνη Α θα αναπτυχθεί στην ανατολική πλευρά της έκτασης στις περιοχές Παπάς – Ακρωτήρι Λούκας και  θα περιλαμβάνει 2 σύνθετα τουριστικά καταλύματα με Ξενοδοχεία κατηγορίας 5* και τουριστικές κατοικίες. Η ζώνη Β θα αναπτυχθεί στη δυτική πλευρά της έκτασης στις περιοχές Μανούσου- Πέπα- Χαμουχάδες, έχει χρήση Παραθεριστικό Χωριό και περιλαμβάνει Τουριστικές Κατοικίες, προβλήτες υποδοχής σκαφών κ.ά.

    Προϋπολογισμός:  89,60 € εκατομμύρια

    Φορέας:  Lucas A.E.

    Περιοχή: ΔΗΜΟΣ ΙΗΤΩΝ – ΙΟΥ

    Νόμος Ένταξης: Ν.3894/2010

    Απόφαση ΔΕΣΕ:  1. 51/2020, ΦΕΚ 2952 Β / 17.07.2020

    1. 78/2022, ΦΕΚ 3632 Β / 11.07.2022 (τροποπ.)

    ΕΡΓΟ 13

    VARKO – Δημιουργία Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος

    Περιγραφή: Το έργο αφορά στη δημιουργία Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος στη θέση «Βαρκό», Τοπική Κοινότητα Πογωνίας – Δημοτική Ενότητα Παλαίρου, της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, και θα αποτελείται, μεταξύ άλλων, από δύο ξενοδοχειακές μονάδες κατηγορίας 5* συνολικής δυναμικότητας 155 δωματίων, Τουριστικές Επιπλωμένες Κατοικίες κ.ά.

    Προϋπολογισμός: 107,41 € εκατομμύρια

    Φορέας:  RND INVESTMENTS GREECE Μονοπρόσωπη ΙΚΕ

    Περιοχή:  ΔΗΜΟΣ ΑΚΤΙΟΥ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ, ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ

    Νόμος Ένταξης: Ν.3894/2010

    Απόφαση ΔΕΣΕ:  52/2020, ΦΕΚ 2952 Β / 17.07.2020

    ΕΡΓΟ 14

    ARCADIA LUXURY RESORT – Κυλλήνη

    Περιγραφή: Η επένδυση αφορά στην δημιουργία σύνθετης τουριστικής επένδυσης τύπου Resort, η οποία θα περιλαμβάνει ξενοδοχειακά συγκροτήματα, τουριστικό λιμένα, παραθεριστική κατοικία, αθλητικές εγκαταστάσεις και άλλες υποδομές στη θέση Κάστρο Κυλλήνης, της περιφερειακής ενότητας Ηλείας στην Πελοπόννησο. Η δυναμικότητα της επένδυσης υπολογίζεται ενδεικτικά σε 809 δωμάτια/ διαμερίσματα/ βίλλες.

    Προϋπολογισμός: 240,80 € εκατομμύρια

    Φορέας:   TΟΥΡΙΣΤ. & ΞΕΝΟΔ. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΥΛΛΗΝΗ ΑΕ

    Περιοχή:  ΔΗΜΟΣ ΚΥΛΛΗΝΗΣ – ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ

    Νόμος Ένταξης: Ν.3894/2010

    Απόφαση ΔΕΣΕ:   53/2020, ΦΕΚ 2952 Β / 17.07.2020

    ΕΡΓΟ 15

    WHITE MULBERRY – Mykonos Resort

    Περιγραφή:  Η επένδυση θα υλοποιηθεί στην νότια πλευρά του νησιού της Μυκόνου και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Καλαφάτη. Η ανάπτυξη του Συνθέτου Τουριστικού Καταλύματος θα αποτελείται, μεταξύ άλλων, από δύο ξενοδοχεία πέντε αστέρων και τουριστικές κατοικίες. Ο περιβάλλον χώρος θα είναι ένα οικολογικό σύμπλεγμα από διάφορα είδη τοπικών φυτών, θάμνων και δέντρων προκειμένου το θέρετρο να ενσωματωθεί και να ενισχύσει το οικολογικό περιβάλλον της περιοχής.

    Προϋπολογισμός:  103,93 € εκατομμύρια

    Φορέας: WHITE MULBERRY DEVELOPMENT Ι.Κ.Ε.

    Περιοχή:  ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

    Νόμος Ένταξης: Ν.3894/2010

    Απόφαση ΔΕΣΕ:  54/2020, ΦΕΚ 2952 Β / 17.07.2020

    ΕΡΓΟ 16

    Τουριστική Ανάπτυξη στην περιοχή Κουκουναριές – Νήσου Σκιάθου

    Περιγραφή:  Το έργο αφορά στην ανάπτυξη ξενοδοχειακού καταλύματος στη νήσο Σκιάθο, συνολικής δυναμικότητας 267 δωματίων – 534 κλινών. Ειδικότερα, το επιχειρηματικό σχέδιο αφορά την κατασκευή ενός ξενοδοχειακού συγκροτήματος κατηγορίας 5*, χωρισμένου σε δύο χωρικές ενότητες συνολικής έκτασης 129.584 τ.μ.

    Προϋπολογισμός: 52,00 € εκατομμύρια

    Φορέας:  ELIVI HOTELS SA

    Περιοχή:  ΔΗΜΟΣ ΣΚΙΑΘΟΥ

    Νόμος Ένταξης: Ν. 4608/2019

    Απόφαση ΔΕΣΕ:  66/2021, ΦΕΚ 4211 Β / 13.09.2021

    ΕΡΓΟ 17

    HYDRA’s ART RESIDENCIES

    Περιγραφή: Το επενδυτικό σχέδιο αφορά στην δημιουργία πρότυπου θεματικού, αειφορικής  κατασκευής και λειτουργίας, τουριστικού υποδοχέα που θα περιλαμβάνει ξενοδοχειακή μονάδα με υποστηρικτικές υποδομές, παραθεριστικές κατοικίες, χώρους τέχνης, πολιτισμού, αναψυχής και άθλησης καθώς και μαρίνα σκαφών στη θέση «Πλέπι» της Κοινότητας Θερμησίας του Δήμου Ερμιονίδας, της Δημοτική Ενότητα Ερμιόνης, της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Το συγκρότημα θα αναπτυχθεί σε παραθαλάσσια έκταση 305 στρεμμάτων και θα δημιουργήσει 191 θέσεις απασχόλησης εποχικού χαρακτήρα.

    Προϋπολογισμός: 119,00 € εκατομμύρια

    Φορέας:   PLEPI LAND DEVELOPMENT LTD

    Περιοχή: ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

    Νόμος Ένταξης: Ν. 4608/2019

    Απόφαση ΔΕΣΕ:  71/2021, ΦΕΚ 271 Β / 28.01.2022

    ΕΡΓΟ 18

    SARONIDA OLYMPOS GOLF

    Περιγραφή: Το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει την σύνθετη αξιοποίηση ακινήτου το οποίο βρίσκεται εκτός σχεδίου στην θέση Θέρμη ή Σκόρδι στην Σαρωνίδα Αττικής, και συνοπτικά θα περιλαμβάνει τη δημιουργία δύο ζωνών χρήσεων Τουρισμού Αναψυχής και Παραθεριστικού Τουριστικό χωριό. Στην ζώνη Τουρισμού Αναψυχής θα δημιουργηθεί σύνθετο τουριστικό κατάλυμα πολυτελούς ξενοδοχείου με εστιατόρια και spa, γήπεδο γκολφ ενώ στην ζώνη Παραθεριστικού τουριστικού χωριού θα δημιουργηθεί οργανωμένο συγκρότημα τουριστικών κατοικιών. Επιπλέον θα δημιουργηθεί τουριστικός λιμένας, μονάδα παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (με συνδυασμό φωτοβολταικών, αιολικών μονάδων παραγωγής ενέργειας και χώρους αποθήκευσης ενέργειας).

    Προϋπολογισμός:    839,53 € εκατομμύρια

    Φορέας:  ΒΗΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Α.Ε.

    Περιοχή: ΔΗΜΟΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

    Νόμος Ένταξης: Ν.3894/2010

    Απόφαση ΔΕΣΕ:  79/2022, ΦΕΚ 4136 Β / 03.08.2022

    ΕΡΓΟ 19

    Επενδυτικό Σχέδιο Ιδιωτικής Στρατηγικής Επένδυσης σχετικά με την Ανέγερση και την Ανάπτυξη Ξενοδοχειακής Μονάδας

    Περιγραφή: Το επενδυτικό σχέδιο της «ΚΟΡΤΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» αφορά την ανάπτυξη Τουριστικού Συγκροτήματος με Ξενοδοχειακό Κατάλυμα 5* δυναμικότητας 130 δωματίων και 15 Τουριστικών Κατοικιών στην περιοχή Ελιά στην Άνω Μερά στο Δήμο Μυκόνου.

    Προϋπολογισμός:    60,90 € εκατομμύρια

    Φορέας: ΚΟΡΤΙΑ Α.Ε.

    Περιοχή:  ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

    Νόμος Ένταξης: Ν.3894/2010

    Απόφαση ΔΕΣΕ:  80/2022, ΦΕΚ 5443 Β / 21.10.2022

    ΟΙΚΙΣΤΙΚΑ

    ΕΡΓΟ 20

    Project Voula

    Περιγραφή: Το επενδυτικό σχέδιο αφορά στην ανέγερση περί των 290 πολυτελών διαμερισμάτων/ μονοκατοικιών, κύριας ή/και δευτερεύουσας κατοικίας, προηγμένης κατασκευαστικής ποιότητας αειφορικής κατασκευής. Το έργο θα υλοποιηθεί  σε οκτώ (8) όμορα, ιδιόκτητα οικόπεδα – Οικοδομικά Τετράγωνα, στην περιοχή της Βούλας Αττικής. Οι κατοικίες θα έχουν το χαρακτήρα ενός «κλειστού φυλασσόμενου οικιστικού συγκροτήματος», παρέχοντας υψηλής ποιότητας παροχές και υπηρεσίες στους κατοίκους.

    Προϋπολογισμός:   174,86 € εκατομμύρια

    Φορέας:    VHPH PROPERTIES

    Περιοχή:   ΔΗΜΟΣ ΒΟΥΛΑΣ – ΒΑΡΗΣ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ

    Νόμος Ένταξης: Ν. 4608/2019

    Απόφαση ΔΕΣΕ:  65/2021, ΦΕΚ 4210 Β / 13.09.2021

    ΕΡΓΟ 21

    Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΟΕΔΒΑ)

    Περιγραφή: Το επενδυτικό σχέδιο αφορά στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη “Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΟΕΔΒΑ)” . Το έργο περιλαμβάνει:

    1. Περιστροφικό Φούρνο θερμικής επεξεργασίας ξαφρισμάτων αλουμινίου (λευκής σκωρίας) προς ανάκτηση μεταλλικού αλουμινίου.
    2. Εγκατάσταση Ανάκτησης Αλατιού για την επεξεργασία της αλατώδους σκωρίας που προκύπτει από την θερμική επεξεργασία ξαφρισμάτων αλουμινίου.
    3. Χώρο Υγειονομικής Ταφής Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΧΥΤΒΑ).
    4. Έργα Υποδομής.

    Η περιοχή υλοποίησης του έργου υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Τανάγρας, της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, και βρίσκεται 20 km από την πόλη της Θήβας.

    Προϋπολογισμός:  31,88 € εκατομμύρια

    Φορέας:  ΕΛΒΙΟΚ M.A.E.

    Περιοχή:   ΔΗΜΟΣ ΤΑΝΑΓΡΑΣ

    Νόμος Ένταξης: Ν. 4608/2019

    Απόφαση ΔΕΣΕ: 69/2021, ΦΕΚ 271 Β / 28.01.2022

    ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ

    ΕΡΓΟ 22

    Κατασκευή και Λειτουργία Φωτοβολταϊκού Πάρκου Ισχύος 284 MW

    Περιγραφή: Η επένδυση στον κλάδο των ΑΠΕ περιλαμβάνει την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία συστάδας Φωτοβολταϊκών Σταθμών Ενέργειας 284MW στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδος και Θεσσαλίας (Δομοκός & Φάρσαλα).

    Προϋπολογισμός:  214,00 € εκατομμύρια

    Φορέας:  Consortium A.E

    Περιοχή: Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΔΟΜΟΚΟΣ & ΦΑΡΣΑΛΑ)

    Νόμος Ένταξης: Ν.3894/2010

    Απόφαση ΔΕΣΕ: 46/2019, ΦΕΚ 4669 Β / 19.12.2019

    ΕΡΓΟ 23

    Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας Φωτοβολταϊκών και Αιολικών σταθμών συνολικής ισχύος 177MW

    Περιγραφή: Η επένδυση στον τομέα των ΑΠΕ περιλαμβάνει την Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών και Αιολικών σταθμών συνολικής ισχύος 177MW σε Π.Ε. της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας (Σέρρες, Βοιωτία).

    Προϋπολογισμός:  165,60 € εκατομμύρια

    Φορέας: Κοινοπραξία Notias -East PV και ΣΙΑ

    Περιοχή: ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΖΙΧΝΗΣ-Π.Ε. ΣΕΡΡΩΝ (6 Φ/Β 59,94MW) – ΔΗΜΟΣ ΘΗΒΑΙΩΝ / Π.Ε.ΒΟΙΩΤΙΑΣ (1 ΑΙΟΛΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟΣ 37,8MW) – ΔΗΜΟΣ ΘΗΒΑΙΩΝ / Π.Ε. ΒΟΙΩΤΙΑΣ (5 Φ/Β 38,4MW) – ΔΗΜΟΣ ΔΙΣΤΟΜΟΥ-ΑΡΑΧΩΒΑΣ-ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ / Π.Ε.ΒΟΙΩΤΙΑΣ (4 ΑΙΟΛΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ 41,25MW)

    Νόμος Ένταξης: Ν.3894/2010

    Απόφαση ΔΕΣΕ:  45/2019, ΦΕΚ 4669 Β / 19.12.2019

    ΕΡΓΟ 24

    Φωτοβολταϊκά Πάρκα Συνολικής Ισχύος 1,5GW

    Περιγραφή: Το έργο αφορά στην εγκατάσταση φωτοβολταικών πάρκων συνολικής ισχύος 1.480,23MW και συνολικής παραγόμενης ενέργειας 2.146.333,50ΜKh. Το έργο θα υλοποιηθεί σε γήπεδα ανά την επικράτεια και συγκεκριμένα στις Περιφερειακές Ενότητες Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης, Έβρου, Σερρών, Γρεβενών, Ημαθίας, Βοιωτίας, Κιλκίς, Καστοριάς, Λάρισας, Καρδίτσας, Μαγνησίας και Φθιώτιδας.

    Προϋπολογισμός:  888,14 € εκατομμύρια

    Φορέας:  ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

    Περιοχή: Π.Ε. Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης, Έβρου, Σερρών, Γρεβενών, Ημαθίας, Βοιωτίας, Κιλκίς, Καστοριάς, Λάρισας, Καρδίτσας, Μαγνησίας και Φθιώτιδας

    Νόμος Ένταξης: Ν. 4608/2019

    Απόφαση ΔΕΣΕ:   1. 57/2020, ΦΕΚ 285 Β / 27.1.2021 (ένταξη)

    1. Απόφαση ΔΕΣΕ 77/2022, ΦΕΚ 3632 Β / 11.07.2022 (τροποπ.)

    ΕΡΓΟ 25

    Ανάπτυξη 18 ΑΣΠΗΕ Συνολικής Ισχύος 360 MW στο Δήμο Καρύστου, Εύβοιας

    Περιγραφή: Το επενδυτικό σχέδιο αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία δεκαοχτώ (18) αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 360 MW στο νότιο τμήμα της νήσου Εύβοιας καθώς και στα συνοδά αυτών έργα που αποτελούν απαραίτητη υποδομή για την κατασκευή και λειτουργία των αιολικών πάρκων. Τα αιολικά πάρκα προβλέπεται να διασυνδεθούν με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (Ε.Σ.Μ.Η.Ε.) μέσω υποβρύχιου καλωδίου μήκους 69 χλμ. περίπου το οποίο θα ξεκινά από το σημείο «Ευαγγελισμός-Κόμητον» στην ανατολική πλευρά της τέως Κοινότητας Καφηρέως και θα καταλήγει στην Αττική και συγκεκριμένα στο ΚΥΤ Λαυρίου.

    Προϋπολογισμός:   585,40 € εκατομμύρια

    Φορέας:  ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.

    Περιοχή: ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΥΣΤΟΥ ΤΗΣ Π.Ε. ΕΥΒΟΙΑΣ

    Νόμος Ένταξης: Ν. 4608/2019

    Απόφαση ΔΕΣΕ:   58/2020, ΦΕΚ 285 Β / 27.1.2021

    ΕΡΓΟ 26

    Δημιουργία 5 Αιολικών Ισχύος 120,3 MW

    Περιγραφή: Το επενδυτικό σχέδιο προβλέπει την ανάπτυξη πέντε (5) Αιολικών Πάρκων στις ακόλουθες περιοχές:

    1. Αιολικό Πάρκο ισχύος 40 ΜW ονόματι «Αγγελικούλα 1» στη θέση «Αγγελικούλα» της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης το οποίο διαθέτει Άδεια Παραγωγής από την ΡΑΕ.
    2. Αιολικός Σταθμός ονόματι «Αγγελικούλα 2» ισχύος 32,4 MW στη θέση «Μαύρες Κορφές-Πέλεκυς (Αγγελικούλα)», της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
    3. Αιολικό Σταθμό ονόματι «Χαράδρα» ισχύος 27,3 MW στη θέση «Χαράδρα-Διαβολόρεμα», της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. – Αιολικός Σταθμός ονόματι «Κρανιά» ισχύος 14,4 MW στη θέση «Κρανιά-Δοκός», της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
    4. Αιολικός Σταθμός ονόματι «Κρανιά» ισχύος 14,4 MW στη θέση «Κρανιά-Δοκός», της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
    5. Αιολικό Σταθμό ονόματι «Γλυφάδα» ισχύος 3 MW στη θέση «Αμμόρρεμα-Γλυφάδα», της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

    Προϋπολογισμός: 121,28 € εκατομμύρια

    Φορέας:  ΚΑΜΑΡΙΔΗΣ GLOBAL WIRE ΑΒΕΕ

    Περιοχή:  ΞΑΝΘΗ ΚΑΙ ΡΟΔΟΠΗ

    Νόμος Ένταξης: Ν. 4608/2019

    Απόφαση ΔΕΣΕ:  59/2020, ΦΕΚ 285 Β / 27.1.2021

    ΕΡΓΟ 27

    Ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος 830 MW

    Περιγραφή: Το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει την εγκατάσταση  τριάντα επτά (37) Φωτοβολταϊκών Πάρκων, συνολικής ισχύος 830 MWp και ονομαστικής παραγόμενης ενέργειας: (περίπου) 1.293.154 MWh ετησίως. Οι σταθμοί πρόκειται να τοποθετηθούν στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας και Μαγνησίας.

    Προϋπολογισμός:  421,61 € εκατομμύρια

    Φορέας:  ΚΑΡΑΤΖΗ Α.Ε.

    Περιοχή: Π.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΙ Π.Ε. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

    Νόμος Ένταξης: Ν. 4608/2019

    Απόφαση ΔΕΣΕ: 60/2020, ΦΕΚ 285 Β / 27.1.2021

    ΕΡΓΟ 28

    Αιολικά Πάρκα Εύβοιας ισχύος 470,4MW

    Περιγραφή: Αφορά στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη εγκατάστασης συγκροτήματος αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 470,4MW και συνολικής ετήσιας παραγόμενης ενέργειας 1.591GWh στην Κεντρική και Νότια Εύβοια. Οι ΑΣΠΗΕ (Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας) και τα συνοδά υποστηρικτικά έργα υπάγονται διοικητικά στους Δήμους Διρφύων – Μεσσαπίων, Ερέτριας, Κύμης – Αλιβερίου και Καρύστου, της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Το έργο αποτελείται από οκτώ (8) αιολικά πάρκα (εκ των οποίων τέσσερα χωροθετούνται στην Κεντρική Εύβοια και τέσσερα στη Νότια Εύβοια) και από 112 ανεμογεννήτριες ισχύος 4,2MW εκάστη, ενώ προβλέπεται η ολοκλήρωση της κατασκευής του σε πέντε (5) έτη και η διάρκεια λειτουργίας του σε είκοσι (20) έτη.

    Προϋπολογισμός:   488,88 € εκατομμύρια

    Φορέας:    ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.

    Περιοχή:      ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΕΥΒΟΙΑ

    Νόμος Ένταξης: Ν. 4608/2019

    Απόφαση ΔΕΣΕ: 2/2021, ΦΕΚ 984 Β / 12.3.2021

    ΕΡΓΟ 29

    Ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος 362,75 MW

    Περιγραφή: Το επενδυτικό σχέδιο αφορά στην εγκατάσταση και τη λειτουργία 52 νέων φωτοβολταϊκών σταθμών (Φ/Σ), με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 362,75 MWp σε διάφορες εκτάσεις στη Λάρισα (42 Φ/Σ) και στο Κιλκίς (10 Φ/Σ). Τα Φ/Β πάρκα θα παράγουν συνολικά 539 GWh ενέργειας κατ’ έτος.

    Προϋπολογισμός: 184,49 € εκατομμύρια

    Φορέας:  ΚΑΡΑΤΖΗ Α.Ε.

    Περιοχή:  Π.Ε. ΚΙΛΚΙΣ ΚΑΙ Π.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ

    Νόμος Ένταξης: Ν. 4608/2019

    Απόφαση ΔΕΣΕ:  64/2021, ΦΕΚ 4210 Β / 13.09.2021

    ΕΡΓΟ 30

    Φωτοβολταϊκός Σταθμός 700 MW

    Περιγραφή: Το έργο αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 700 ΜW και συνολικής ετήσιας παραγόμενης ενέργειας 1.022.407.000 kWh στις περιοχές Σκοπιά και Καλλιθέα του Δήμου Φαρσάλων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, προϋπολογισμού 350.000.000 ευρώ, 1.100 θέσεων εργασίας  κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου και 38 νέων Ε.Μ.Ε. (Ετήσιων Μονάδων Εργασίας) κατά την λειτουργία της επένδυσης.

    Προϋπολογισμός:  350,00 € εκατομμύρια

    Φορέας:  ΕΝΙΠΕΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

    Περιοχή: ΔΗΜΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΤΗΣ Π.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ

    Νόμος Ένταξης: Ν. 4608/2019

    Απόφαση ΔΕΣΕ: 63/2021, ΦΕΚ 4210 Β / 13.09.2021

    ΕΡΓΟ 31

    Ανάπτυξη Φωτοβολταϊκού (ΦΒ) Σταθμού ισχύος 250,00443 MWp

    Περιγραφή: Το έργο αφορά στην κατασκευή, εγκατάσταση και λειτουργία  Φωτοβολταϊκού (ΦΒ) Σταθμού συνολικής ισχύος 250,00443 MWp, στη θέση «Καλλιθέα», της Δημοτικής Ενότητας Ναρθακίου, του Δήμου Φαρσάλων, της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

    Προϋπολογισμός:  160,00 € εκατομμύρια

    Φορέας:  QAIR ΕΛΛΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.

    Περιοχή: ΔΗΜΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΤΗΣ Π.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ

    Νόμος Ένταξης: Ν. 4608/2019

    Απόφαση ΔΕΣΕ: 70/2021, ΦΕΚ 271 Β / 28.01.2022

    ΕΡΓΟ 32

    Υβριδικό έργο φράγματος ποταμών (Αμαρίου)

    Περιγραφή:  Το έργο αποτελεί έναν ολοκληρωμένο υβριδικό σταθμό που αξιοποιεί την αιολική παραγωγή 26 ανεμογεννητριών και τη συνδυάζει με σχήμα ελεγχόμενης λειτουργίας και αποθήκευσης (αντλησοταμίευσης), με σκοπό την παροχή στο ηλεκτρικό δίκτυο της Κρήτης συνολικής ετήσιας παραγόμενης ενέργειας της τάξης των 226,56 GWh.

    Το Υποέργο Α, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος ηλεκτρικής παραγωγής 78ΜW, θα αποτελείται από δύο (2) Αιολικά Πάρκα (Α/Π: Α.Σ.Π.Η.Ε – Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας), που χωροθετούνται στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου της Περιφέρειας Κρήτης.

    Το Υποέργο Β, ονομαστικής δυναμικότητας 75MW, αφορά Σύστημα άντλησης-ελεγχόμενης παραγωγής (ΣΕΠΑΕ–Σύστημα Ελεγχόμενης Παραγωγής και Αποθήκευσης Ενέργειας) που αξιοποιεί το υδάτινο δυναμικό του φράγματος (υφιστάμενο έργο) των Ποταμών Αμαρίου των Δημοτικών Ενοτήτων Αρκαδίου και Συβρίτου, των Δήμων Ρεθύμνης και Αμαρίου, της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, της Περιφέρειας Κρήτης.

    Προϋπολογισμός:  240,00 € εκατομμύρια

    Φορέας:  ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.

    Περιοχή: Π.Ε. ΛΑΣΙΘΙΟΥ, Π.Ε. ΡΕΘΥΜΝΗΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

    Νόμος Ένταξης: Ν. 4608/2019

    Απόφαση ΔΕΣΕ: 73/2022, ΦΕΚ 3325 Β Β / 28.06.2022

    ΕΡΓΟ 33

    Κατασκευή Ηλιακού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας Ισχύος 200 MW και μονάδας Αποθήκευσης ηλεκτρικής Ενέργειας 100 MW με μπαταρίες Li-ion καθώς και μετατροπή σε Πράσινο Υδρογόνο με Ηλεκτρολύτη Ονομαστικής Ισχύος 50MW

    Περιγραφή: Η επενδυτική πρόταση αφορά την κατασκευή, εγκατάσταση και λειτουργία ενός ηλιακού σταθμού παραγωγής ενέργειας δυναμικότητας 200MW, μιας μονάδας αποθήκευσης ενέργειας δυναμικότητας 100MW με μπαταρίες Li-ion καθώς και την εγκατάσταση μονάδος για την παραγωγή Πράσινου Υδρογόνου με ηλεκτρολύτη, δυναμικότητας 50MW. Ο ηλιακός σταθμός θα παράγει συνολικά 388GWh ενέργειας κατ’ έτος και θα συμβάλλει μακροπρόθεσμα στην αύξηση του μεριδίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

    Προϋπολογισμός: 226,40 € εκατομμύρια

    Φορέας:   Bluesky300 IKE

    Περιοχή: ΔΗΜΟΣ ΔΟΜΟΚΟΥ, Π.Ε.ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Νόμος Ένταξης: Ν. 4864/2021 Εμβληματική

    Απόφαση ΔΕΣΕ:   81/2022, ΦΕΚ 5443 Β / 21.10.2022

    ΕΡΓΟ 34

    Μονάδα Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU)

    Περιγραφή: Το έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία ενός Τερματικού Σταθμού Εισαγωγής Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ/Liquified Natrural Gas-LNG) με Αγκυροβολημένη (πλωτή) Μονάδα Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Φυσικού Αερίου (Floating Storage Regasification Unit-FSRU) και διασύνδεση αυτού, μέσω χερσαίου αγωγού, με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ).

    Προϋπολογισμός: 39,60 € εκατομμύρια

    Φορέας: ΔΙΩΡΥΓΑ GAS Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Φυσικού Αερίου

    Περιοχή:Δημοτικής Ενότητας Αγίων Θεοδώρων του Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων, Περιφερειακής Ενότητας Κορίνθου

    Νόμος Ένταξης: Ν. 4864/2021

    Απόφαση ΔΕΣΕ:  Η ΔΕΣΕ ενέκρινε το έργο στις 27 / 01 / 2023 – Δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί ΦΕΚ

    Διαβάστε επίσης

    ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Προχωρά η δωρεάν διάθεση 1.200.000 νέων μετοχών σε διοικητικά στελέχη

    MIG: Ξεπέρασε το 5% το ποσοστό της ΡΟΛΟΠΑΚ και του Αναστάσιου Στάμου



    ΣΧΟΛΙΑ