• Business

    Νίκος Δρανδάκης (BEAT): O άνθρωπος που αποφάσισε να “προσφέρει” ιδρώτα, δάκρυα, λύπη και αίμα

    Νίκος Δρανδάκης. TaxiBeat

    Νίκος Δρανδάκης. TaxiBeat


    Η επιτυχία είναι να προχωράς από αποτυχία σε αποτυχία, χωρίς να χάνεις τον ενθουσιασμό σου, έλεγε ειρωνικά  ο κορυφαίος Βρετανός πολιτικός Ουίνστων Τσώρτσιλ (Sir Winston Churchill). Είπε όμως και κάτι άλλο: Σας υπόσχομαι ιδρώτα, δάκρυα, λύπη και αίμα.

    Ο Δρανδάκης, λένε όσοι τον ξέρουν,  είναι ένας ενθουσιώδης τύπος. Στις 4 Απριλίου του 2020 και ενώ η πανδημία ήδη είχε δείξει “τα δόντια της” στον πλανήτη έλεγε γεμάτος ενθουσιασμό για τους υπαλλήλους του: “Η εταιρεία μας για παράδειγμα, αρκετά έγκαιρα αναγνώρισε το μέγεθος της απειλής και εφάρμοσε εργασία από το σπίτι για να προστατεύσουμε την υγεία των εργαζομένων.

    Επίσης, οι επιχειρήσεις είναι απαραίτητο να κάνουν ό,τι μπορούν για να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους, διαθέτοντας όσα κεφάλαια μπορούν να έχουν στα ταμεία τους, με δεδομένη την κατάρρευση των χρηματιστηρίων και την (έλλογη) απροθυμία των επενδυτών να βοηθήσουν.

    Όμως στο μεγαλύτερο μέρος, ο ιδιωτικός τομέας είναι ο μεγάλος αποδέκτης όλων των συνεπειών αυτής της κρίσης: εκατομμύρια άνθρωποι θα χάσουν τις δουλειές τους, εταιρείες θα κλείσουν, ολόκληροι κλάδοι θα συρρικνωθούν, και όλα αυτά για λόγους πέρα από τις δυνάμεις τους, πέρα από όσα έχουν κάνει ή μπορούν να κάνουν».

    Αυτά λοιπόν δήλωνε ο Νίκος Δρανδάκης ιδρυτής και CEO της «BEAT» στις 4 Απριλίου 2020 στο Fortune Greece. Έλεγε επίσης:   «Το σημαντικό είναι ότι είμαστε σε θέση να ξεπεράσουμε αυτή την καταιγίδα και να επανέλθουμε ακόμα ισχυρότεροι από πριν, με φιλόδοξα σχέδια για την μετά-Covid19 εποχή».

    Προφανώς ο επιχειρηματίας manager έκανε ολέθριο λάθος. Προσπάθησε να “δείξει το καλό του πρόσωπο”  πριν ο ίδιος “προσφέρει” στο προσωπικό του «λύπη, ιδρώτα,  δάκρυα και αίμα». Δηλαδή πριν τις απολύσεις και τις περικοπές των μισθών του προσωπικού κατά 50%.

    Δεν πρέπει ακόμα να διαφύγει της προσοχής, ότι ηθελημένα, ο manager της ΒΕΑΤ, “παγίδευσε” ένα Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης καθώς η συνέντευξη αυτή θα υπάρχει στο διαδίκτυο και τα επόμενα  χρόνια.

    Έκτος εάν αποφασίσει η διοίκηση  του media να την αποσύρει, όπως προφανώς είναι και το σωστό.

    Γιατί είναι σαφές ότι την ώρα που έλεγε και μάλιστα δημόσια ότι θα στηρίξει την επιχείρηση του, οι αποφάσεις ήταν ήδη ειλημμένες.  Εκτός εάν δεν είχε ιδέα πόσα μετρητά έχει το ταμείο του και ποιες είναι οι αντοχές της εταιρείας του και το ανακάλυψε… λίγες ώρες μετά την συνέντευξη. Που αυτό είναι ακόμα χειρότερο για τις ικανότητες του επιχειρηματία.

    Έτσι λοιπόν 72 ώρες μετά, την συνέντευξη αυτή και για την ακρίβεια στις 7 Απριλίου , ο ίδιος, όπως καταγγέλλει δημόσια η πρωτοβουλία «RADICAL IT» και επιβεβαιώθηκαν από αξιόπιστη πηγή, ανακοίνωσε σε προγραμματισμένο meeting με όλο το προσωπικό, την απόλυση 13 εργαζομένων στην Ελλάδα και μερικών ακόμα στην Λατινική Αμερική, εκ περιτροπής εργασία για εργαζόμενους που έχουν «non-critical ρόλους», καθώς και μειώσεις αποδοχών (οι πληροφορίες λένε ότι αυτή φτάνει το 10% για εργαζόμενους με αμοιβές άνω των 1.000 ευρώ).

    Η διοίκηση της εταιρείας ισχυρίζεται ότι οι απολύσεις δεν σχετίζονται με τα υπόλοιπα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά με την αξιολόγηση της επίδοσης των συγκεκριμένων εργαζομένων.

    Ωστόσο, ποτέ στο παρελθόν δεν έχει υπάρξει τέτοιο «κύμα» απολύσεων σε μία ημέρα.

    «Τόσο έξω έπεσε δηλαδή το τμήμα HR και οι μάνατζερς μετά από τόσα φίλτρα που πέρασαν οι συνάδελφοι (συνέντευξη γνωριμίας, εκπόνηση μεγάλου πρότζεκτ, δεύτερη τεχνική συνέντευξη διάρκειας τριών ωρών, κοκ.) για να προσληφθούν εκεί;

    Ας αφήσουν καλύτερα τις φθηνές δικαιολογίες και ας πουν τα πράγματα με το όνομά τους» αναφέρει χαρακτηριστικά η καταγγελία της «RADICAL IT»

    Μπορεί στην ιστοσελίδα της εταιρείας να μην υπάρχουν αναρτημένα τα οικονομικά της στοιχεία, ωστόσο, σύμφωνα με την συλλογικότητα, μόνο για το έτος που μας πέρασε, η «BEAT» σημείωσε αύξηση 35% και 700.000 νέους επιβάτες, πληρώνει το ενοίκιο τεσσάρων ορόφων στο «κόσμημα της Αθήνας» κτίριο Orbit , «αλλά και γλιτώνει κάμποση φορολογία καθώς έχει για έδρα της την Αγγλία, πράγμα που παραδέχτηκε ο ίδιος ο CEO στη Βουλή» (το 20018).

    Εκ περιτροπής εργασία με μείωση 50% στον μισθό για non-critical θέσεις

    Tην ίδια στιγμή, για κάποιους υπαλλήλους από το σύνολο των 400 που απασχολεί η Ελλάδα η εταιρεία έκρινε ότι δεν είναι critical, και η επιχείρηση εκμεταλλεύεται την διάταξη της κυβερνητικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για την εκ περιτροπής εργασία με μείωση 50% στον μισθό (με μονομερή εργοδοτική απόφαση).

    Με άλλα λόγια, αναφέρει η καταγγελία, «αφού χώρισαν τους εργαζόμενους σε critical και non-critical, στους μισούς ανακοίνωσαν μειώσεις έως 30% και στους υπόλοιπους ημιαπασχόληση και 50% χωρίς τη συναίνεση ούτε την υπογραφή τους και με διάρκεια που μπορεί να φτάσει αν χρειαστεί τους εννιά μήνες».

    «Εθελοντικές» μειώσεις μισθών και νέα «έκτακτη» αξιολόγηση

    Για πολλούς από τους υπόλοιπους εργαζόμενους που δεν θα δουλέψουν με καθεστώς ημιαπασχόλησης, η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε ότι θα γίνουν μειώσεις μισθού της τάξης 10%.

    Η καταγγελία κάνει λόγο για «εθελοντικές μειώσεις».

    Τι σκοπεύει όμως να κάνει η εργοδοσία με όσους/ες εργαζόμενους δεν δεχτούν την «εθελοντική» μείωση;

    Όπως αναφέρει η «RADICAL IT»: Η προθεσμία που έδωσαν στους συναδέλφους για να απαντήσουν είναι μέχρι αύριο (σ.σ. σήμερα) το πρωί, Τετάρτη 8/4. Εμείς στεκόμαστε στο πλευρό τους και το λέμε καθαρά: τα τελεσίγραφα επιστρέφονται! Κανείς και καμία να μην υπογράψει “εθελοντικές” μειώσεις αποδοχών.

    Έχουμε πληρώσει ήδη ακριβά την κρίση τους δέκα χρόνια. Να πληρώσουν όσοι πλούτιζαν τόσο« καιρό με τον δικό μας κόπο!».

    «Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην διοίκηση της εταιρείας που στις 29 Μαρτίου έστελνε email εσωτερικά λέγοντας ότι δουλεύουν μέρα-νύχτα για να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας χωρίς απολύσεις, για να διαψεύσει τα λεγόμενά της μόλις μια εβδομάδα αργότερα, απειλώντας με νέα έκτακτη αξιολόγηση μέσα σε διάστημα λιγότερο των 6 μηνών και πιθανές νέες απολύσεις», τονίζει επίσης η καταγγελία.

    Τι «απέδειξε» η κρίση του κορωνοϊού (;)

    Η πρωτοβουλία καυτηριάζει επίσης και μία ανάρτηση (για την ακρίβεια αναδημοσίευση) στο twitter (5/4/20), ενδεικτική των απόψεων του του Νίκου Δρανδάκη, ο οποίος μας υπενθυμίζει  ότι η κρίση για κάποιους αποτελεί «ευκαιρία» καθώς:

    «Η εργασία από το σπίτι (WFH) απέδειξε πράγματα που γνωρίζαμε αλλά δεν μπορούσαμε να αποδείξουμε μέχρι σήμερα:

    1️⃣ Δουλεύουμε μόνο 2-3 ώρες την ημέρα. Στον υπόλοιπο χρόνο είτε απασχολούμαστε με άλλα αντικείμενα είτε κοινωνικοποιούμαστε.

    2️⃣ Η πολιτική διεξάγεται ανεξέλεγκτα όταν υπάρχει φυσική παρουσία, αλλά είναι αδύνατο να γίνει από το zoom και το slack.

    3️⃣ Η επιχείρησή σου έχει 50% παραπάνω υπαλλήλους από όσους πραγματικά χρειάζεται».



    ΣΧΟΛΙΑ