• Business

    Έσοδα 5,4 δισ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο από ιδιωτικοποιήσεις απαιτούν οι δανειστές 

    Τσακαλώτος

    Ευκλείδης Τσακαλώτος. Υπουργός Οικονομικών


    Μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς η απαίτηση των δανειστών είναι ξεκάθαρη για έσοδα 5,4 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις μέσα στο 2018. Την ίδια ώρα το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) αποφάσισε να μην… αποφασίσει ακόμη για το Ελληνικό την μεγαλύτερη αποκρατικοποίηση των τελευταίων ετών.

    Η κυβέρνηση μπορεί να προσβλέπει στην στήριξη του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν που καταφτάνει αύριο στην Αθήνα, ωστόσο Γάλλος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, στη δίωρη συνάντηση που είχε χθες με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο κατέστησε σαφές ότι τα 113 προαπαιτούμενα πρέπει να εκπληρωθούν τον προσεχή ένα χρόνο, μέχρι τη λήξη του 3ου Προγράμματος.

    Συγκεκριμένα 95 είναι τα προαπαιτούμενα που σχετίζονται με την τρίτη αξιολόγηση, ενώ μέχρι τη λήξη του προγράμματος-δηλαδή σε περίπου ένα χρόνο- η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει 113 προαπαιτούμενα. Άκρως υψηλός -δηλαδή «θαύμα» -ο στόχος είσπραξης που τίθεται για τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς φτάνει τα 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Πάντως ο στόχος εσόδων από τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων από το ΤΑΙΠΕΔ έχει τεθεί στα 2 δισ. ευρώ για φέτος και στα 3,5 δισ. ευρώ το 2018. ΕΥΔΑΠ ,ΕΥΑΘ αλλά και η πώληση μονάδων της ΔΕΗ, που ήδη προετοιμάζεται, αναμένεται να δημιουργήσουν αντιδράσεις, με τους χρόνους να πιέζουν ασφυκτικά.

    Η κυβέρνηση καλείται ουσιαστικά μέσα σε μια χρονιά, να συγκεντρώσει περισσότερα χρήματα από αυτά που εισέπραξε από το 2010 μέχρι σήμερα η χώρα, από τις ιδιωτικοποιήσεις και είναι της τάξης των 4,4 δισεκατομμυρίων ευρώ!

    Ωστόσο, η εκταμίευση της υπο-δόσης των 800 εκατ. ευρώ τείνει να εξελιχθεί σε θρίλερ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκφράζει αισιοδοξία πως το Μνημόνιο τελειώνει τον Αύγουστο του 2018 και προεξοφλεί ότι τα 800 εκατομμύρια της υποδόσης θα έρθουν άμεσα εντός του Σεπτεμβρίου και όχι τον Οκτώβριο όπως έλεγαν από το υπουργείο Οικονομικών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι «μπίζνες» του Μακρόν στην Αθήνα-Ποιοι επιχειρηματίες έρχονται μαζί του

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Μαύρες» προβλέψεις της ΓΣΕΒΕΕ για την αγορά: Έρχονται άλλα 13.000 «λουκέτα» τους επόμενους μήνες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πώς ο Τσίπρας χτίζει μεθοδικά το νέο του «αφήγημα» του ενόψει της ΔΕΘ



    ΣΧΟΛΙΑ