• Business

    Επένδυση στο Ελληνικό: Η Λυδία Κονιόρδου υπέγραψε την απόφαση του ΚΑΣ

    • NewsRoom
    Κονιόρδου

    Λυδία Κονιόρδου. Υπουργός Πολιτισμού


    Στην υπογραφή της γνωμοδότησης του ΚΑΣ σύμφωνα με την οποία κηρύσσεται ένα μέρος του Ελληνικού ως αρχαιολογικός χώρος προχώρησε η Λυδία Κονιόρδου.

    Ειδικότερα, η υπουργός Πολιτισμού ενέκρινε, με την ενυπόγραφη συγκατάθεσή της, την απόφαση να κηρυχθούν ως αρχαιολογικός χώρος 280 στρέμματα από τα 6.2000 που είναι συνολικά ο χώρος. Η απόφαση είχε ληφθεί με πλειοψηφία 15-1 στην τελευταία, μαραθώνια συνεδρίαση του ΚΑΣ, ολοκληρώνοντας ένα θρίλερ που κράτησε αρκετές εβδομάδες.

    Η λύση αυτή μπορεί να αποτέλεσε έναν συμβιβασμό από την πλευρά των αρχαιολόγων, καθώς η αρχική τους πρόταση ήθελε ως αρχαιολογικό χώρο να κηρύσσεται δεκαπλάσια έκταση, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως τα προβλήματα για την Lamda Development σταμάτησαν εδώ. Αντιθέτως, ο χώρος που οριοθέτησαν οι αρχαιολόγοι του ΚΑΣ βρίσκεται εντός της περιοχής όπου, σύμφωνα με το Master plan της επένδυσης στο Ελληνικό, θα χτιζόταν το εμπορικό κέντρο αλλά και πολυτελείς κατοικίες.

    Πιο συγκεκριμένα, προβληματικές είναι οι περιοχές με τα επίμαχα σημεία, στα οποία ορίστηκαν αρχαιολογικές ζώνες: στην περιοχή του Αμαξοστασίου του τραμ, στην περιοχή του σταθμού του μετρό της Αργυρούπολης και σε ένα κομμάτι προς το λόφο Χασάνι.

    Πλέον, εκκρεμεί από την κα Κονιόρδου, η υπογραφή της απόφασης που θα βασίζεται στην γνωμοδότηση του ΚΑΣ αναφορικά με την έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του ακινήτου και την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Στην τελευταία, πολύωρη συνεδρίαση του ΚΑΣ, αρκετά μέλη του Συμβουλίου υποστήριξαν πως το ύψος των έξι ουρανοξυστών που σχεδιάζουν να κατασκευάσουν οι επενδυτές στο Ελληνικό, δε θα πρέπει να υπερβαίνει το ύψος της Ακρόπολης, δηλαδή τα 140 μέτρα.

    Το ύψος των κτηρίων που θα κατασκευαστούν στο Ελληνικό ορίζεται από τον νόμο 4062/2012, σύμφωνα με τον οποίο για κτήρια – τοπόσημα, ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, ο συντελεστής δόμησης μπορεί να ανερχεται σε 2,2.

    Σύμφωνα με πηγές με άριστη γνώση του έργου, δεν αποκλείεται να προκύψει νέο ζήτημα με το ύψος των κτηρίων, όταν η υπουργός πολιτισμού υπογράψει την απόφαση που θα αφορά στο ΣΟΑ και στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, δεδομένου ότι όλες οι αποφάσεις θα πρέπει να εγκριθούν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και στην συνέχεια κι από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

    Από την πλευρά των επενδυτών, ωστόσο, αν και δεν υπήρξαν επίσημες ανακοινώσεις, φαίνεται να υπάρχει, εν μέρει, απαισιοδοξία, καθώς στα εν λόγω σημεία, το σχέδιό τους προβλέπει δόμηση.

    Με την υπογραφή της Κονιόρδου, η απόφαση του ΚΑΣ, αναμένεται πάντως να κινηθούν οι διαδικασίες, καθώς θεωρείται απαραίτητη για την έκδοση του προεδρικού διατάγματος, με τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ να γίνεται πλέον μέρος του. Στη συνέχεια, το προεδρικό διάταγμα θα πρέπει να οδηγηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να ελεγχθεί η νομιμότητά του.

    Την ίδια ώρα τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω στην εταιρεία, η αντίδραση της οποίας αναμένεται με ενδιαφέρον.



    ΣΧΟΛΙΑ