• Business

    Τι μπορεί να «εμποδίσει» τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

    Τράπερ


    Ακόμη και αν οι τράπεζες «τρέξουν» πολύ πιο γρήγορα τις διαδικασίες, η αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων κινδυνεύει να καταρρεύσει… στα δικαστήρια.

    Αυτό υποστηρίζουν νομικοί κύκλοι που μίλησαν στο mononews.gr, εκφράζοντας παράλληλα τις αμφιβολίες τους για την δυνατότητα της ελληνικής δικαιοσύνης να ανταποκριθεί επαρκώς στην πρόκληση αυτή υπό τις παρούσες συνθήκες.

    Όπως λένε οι ίδιοι κύκλοι, η Πολιτεία δεν φρόντισε να εξοπλίσει τη δικαιοσύνη με τα κατάλληλα εργαλεία για τις ανάγκες ενός τόσο απαιτητικού και σύνθετου εγχειρήματος.

    Πρώτα απ’ όλα, δεν προέβλεψε να υπάρχουν ειδικά δικαστήρια και εξειδικευμένοι δικαστές που θα αναλάβουν τις υποθέσεις αυτές.

    «Αν σκεφτεί κανείς τον όγκο του προβλήματος είναι πραγματικά αξιοσημείωτο που η χώρα μας δεν έχει εξειδικεύσει ένα μεγάλο αριθμό δικαστών να αντιμετωπίσουν αυτά τα θέματα», σημείωσε σε πρόσφατο συνέδριο ο κ. Στάθης Ποταμίτης δικηγόρος της Ποταμίτης Βεκρής.

    Αυτή τη στιγμή, τα Πολυμελή Πρωτοδικεία όπου και παραπέμπονται οι υποθέσεις του εξωδικαστικού εκτιμάται πως μπορούν να φέρουν σε πέρας περίπου 500 υποθέσεις τον χρόνο, όταν υπάρχουν πολλές χιλιάδες σε αναμονή…

    “Πόσα χρόνια θα πάρει εάν οδηγηθούν 20.000 υποθέσεις επιχειρήσεων με κόκκινα δάνεια στα Πρωτοδικεία;”, αναρωτήθηκε ο κ. Ποταμίτης.

    Υπογράμμισε μάλιστα πως ακόμη και αν το σύστημα ήταν καταπληκτικά σχεδιασμένο, κατά τα λοιπά θα κατέρρεε λόγω κακής επιλογής των μέσων.

    Ασαφές το πλαίσιο της μεταβίβασης

    Τα προβλήματα, σύμφωνα με τον κ. Ποταμίτη δεν σταματούν εδώ. Υπάρχουν και σε άλλους τομείς, όπως στην έκδοση των εφαρμοστικών αποφάσεων για τους συμβούλους αφερεγγυότητας που καθυστερούν και στην μεταβίβαση των μη εξυπηρετουμένων δανείων.

    Ειδικά στο θέμα της μεταβίβασης όπως λέει υπάρχει μεγάλη ασάφεια εάν η μεταβίβαση επιβαρύνεται με ΦΠΑ ή όχι. Όπως ασάφεια υπάρχει εάν ο αποκτών μέσω του διαχειριστή υποχρεούται να αποδίδει σε ετήσια βάση την εισφορά του νόμου 128 και σε ποια αξία οφείλει να αποδίδει την εισφορά αυτή.

    “Είναι η αξία που αγόρασε το χαρτοφυλάκιο ή είναι η ονομαστική του αξία;” αναρωτιέται ο κ. Ποταμίτης, σημειώνοντας πως όταν υπάρχει τόσος βαθμός αβεβαιότητας είναι προφανές ότι δημιουργούνται ζητήματα στη συναλλαγή.

    Κενά στον πτωχευτικό

    Για τον κ. Ποταμίτη, τεράστιο κενό υπάρχει και στο πτωχευτικό δίκαιο όσον αφορά στην πτωχευτική εκκαθάριση, η οποία θεωρείται βασικό εργαλείο για την ρύθμιση των NPL’s και την επαναφορά των μέσων παραγωγής σε λειτουργία.

    Ενδεικτικό του κενού αυτού είναι η μεγάλη διαφορά στον αριθμό των πτωχεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία.

    “Ενώ στην Ελλάδα το 2014 είχαμε 178 πτωχεύσεις , στην Πορτογαλία που είναι αντίστοιχου μεγέθους οικονομία και περνούσε κρίση είχαμε αντίστοιχα 7.500 (!)”.

    Σύμφωνα με τον κ. Ποταμίτη, η διαφορά αυτή υποδηλώνει πως η πτώχευση δεν είναι διαθέσιμο εργαλείο στην Ελλάδα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πάνος Γερμανός: H νέα αιφνιδιαστική κίνηση του επιχειρηματία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κυκλώνουν τη Θεσσαλονίκη οι Ρώσοι. Παρασκήνιο από τις νέες Business των Μοσχοβιτών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τόνια Βασιλοπούλου (St. George Lycabettus): «Ο τουρισμός δείχνει να έχει μια δυναμική»



    ΣΧΟΛΙΑ