• Business

    Συνεχίζεται η πτώση στις τιμές των ακινήτων – Αναλυτικά τα στοιχεία

    ΕΝΦΙΑ


    Και ενώ για άλλη μία χρονιά, πλησιάζει η ώρα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ που για φέτος υπολογίζεται πως θα ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ, τα στοιχεία που παρουσιάζονται από την Τράπεζα της Ελλάδος είναι απογοητευτικά, δείχνοντας πως η πτώση στην αγορά των ακινήτων στη χώρα συνεχίζεται ακάθεκτη.

    Συγκεκριμένα, όσον αφορα το δεύτερο τρίμηνο του 2017 οι τιμές των διαμερισμάτων (παλαιών αλλά και καινούργιων) συρρικνώθηκαν εκ νέου. Αναλυτικά οι τιμές των νέων διαμερισμάτων (έως 5 ετών), υποχώρησαν κατά 1,2% συγκριτικά με το δεύτερο τρίμηνο του 2016 ενώ οι τιμές των παλαιότερων μειώθηκαν κατά 1,3%, πάντα σε σύγκριση με τις τιμές που ίσχυαν πριν από ένα χρόνο.

    Επίσης, από την ανάλυση των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος, προέκυψε πως η πτώση των τιμών στα ακίνητα στην Αθήνα έφτασε στο 1,2%,  στη Θεσσαλονίκη στο 1,3%, στις άλλες μεγάλες πόλεις της επαρχίας στο 1,7% και στις λοιπές περιοχές της χώρας στο 0,6%.

    Γενικότερα στο σύνολο των αστικών περιοχών της χώρας, οι τιμές ήταν μειωμένες κατά 1,3% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2016, κάνοντας ακόμη πιο ξεκάθαρη, την αρνητική επίδραση που έχει ο ΕΝΦΙΑ στην αγορά.

    Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, για το πρώτο τρίμηνο του 2017 η αντίστοιχη μείωση των τιμών των διαμερισμάτων ήταν 1,6% στην Αθήνα, 2,1% στη Θεσσαλονίκη, 2,3% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 1,2% στις λοιπές περιοχές της χώρας, ενώ για το σύνολο του 2016 η μείωση των τιμών στις ίδιες περιοχές σε σχέση με το 2015 ήταν 1,8%, 3,5%, 2,3% και 3,0% αντίστοιχα.

    Επιπλέον σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ, οι τιμές ακινήτων στο πρώτο τρίμηνο του 2017, κατέγραψαν πτώση κατά 1,7%, ενώ όσον αφορά το σύνολο του 2016, παρουσιάστηκε μειώση κατά 2,4%.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Eurobank: Εντυπωσιακά κέρδη 40 εκ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο – «Εκτόξευση» για τις καταθέσεις

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Τράπεζα Πειραιώς και η ΝΝ Ηellas ανανεώνουν τη συνεργασία τους στο Bancassurance

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Eurobank: Τον Σεπτέμβριο κλείνει η πώληση των δανείων

     



    ΣΧΟΛΙΑ