• Business

    Σε νέες περιπέτειες το Ελληνικό λόγω… υψοφοβίας της επένδυσης

    Ελληνικό

    Ελληνικό


    Δεν έχουν τέλος οι περιπέτειες με την επένδυση στο Ελληνικό καθώς μετά τα δασικά και τα αρχαιολογικά ζητήματα, νέο «αγκάθι» αποτελεί το ύψος που θα έχουν τα κτίρια, και ιδίως οι έξι ουρανοξύστες που προβλέπει το επενδυτικό σχέδιο.

    Το κείμενο της υπουργικής απόφασης βρίσκεται στο γραφείο της Λυδίας Κονιόρδου και αναζητείται η κατάλληλη διατύπωση ώστε να μην υπάρξουν νέα προβλήματα για τους επενδυτές και να προχωρήσουν οι διαδικασίες με απώτερο στόχο την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος.

    Το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του ακινήτου προβλέπει την κατασκευή κτιρίων με ύψος μέχρι και 200 μέτρα. Στη γνωμοδότησή του το ΚΑΣ είχε εισηγηθεί να επανεξεταστούν τα ύψη των κτιρίων προκειμένου να μην υπερβαίνουν τα 140 μέτρα, όσο δηλαδή και το ύψος της Ακρόπολης, όταν οι ουρανοξύστες που έχει σχεδιάσει ο επενδυτής φτάνουν τα 200 μέτρα. Στο επενδυτικό σχήμα θεωρούν πως η πρόβλεψη για μείωση του ύψους των κτιρίων ανατρέπει ολόκληρο το στρατηγικό σχέδιο (Master Plan) που έχει εκπονηθεί για το Ελληνικό.

    Μάλιστα στο ΣΟΑ περιλαμβάνεται και ειδική έκθεση αιτιολόγησης για τα κτίρια-τοπόσημα, τα οποία, όπως αναφέρεται, είναι «μία πρωτότυπη αρχιτεκτονική λύση, που αποβλέπει να καταστήσει την έκταση στο σύνολό της σημείο προορισμού (landmark destination). Με τα ψηλά κτίρια διαμορφώνεται «μία εντελώς νέα και σύγχρονη γραμμή ορίζοντα (skyline) για την πόλη της Αθήνας, είναι σε θέση να της προσδώσουν -σε συνδυασμό με άλλα καινοτόμα στοιχεία της ανάπτυξης- τον χαρακτήρα διεθνούς τουριστικού προορισμού».

    Υπό τις παρούσες συνθήκες πάντως τα χρονικά περιθώρια φαίνεται να στενεύουν περαιτέρω για το «ορόσημο» που έχει θέσει το κυβερνητικό επιτελείο για έγκριση του ΠΔ έως το τέλος της φετινής χρονιάς, ώστε να ακολουθήσει το οικονομικό «κλείσιμο» της αποκρατικοποίησης εντός του πρώτου τριμήνου του 2018.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κονιόρδου: Η απόφαση του ΚΑΣ για το Ελληνικό υπηρετεί και το δημόσιο συμφέρον και την προστασία των αρχαιοτήτων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γ. Δραγασάκης: Αν χρειαστεί να αλλάξουμε τους νόμους για το Ελληνικό, θα το κάνουμε (video)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έντονοι ψίθυροι: Το Ελληνικό, οι αρχαιολόγοι και η κ. Ασπασία Λούβη. Ο κρίσιμος ρόλος της Εισαγγελέως Διαφθοράς



    ΣΧΟΛΙΑ