• Business

    Παναγιώτης Ρουμελιώτης (Τράπεζα Αττικής): Χωρίς έξοδο στις αγορές θα χρειαστούμε νέο μνημόνιο

    • NewsRoom
    Ρουμελιώτης Attica Bank

    Παναγιώτης Ρουμελιώτης


    Η Ελλάδα κινδυνεύει με ένταξη σε ένα νέο μνημόνιο στην περίπτωση που δεν καταφέρει να επανέλθει στις αγορές μετά τη συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου εκτιμά ο κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης, πρώην αναπληρωτή εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ και πρόεδρος της Τράπεζας Αττικής.

    Κατά τη συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real, o κ. Ρουμελιώτης εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το αν η λύση που προωθείται από την κ. Λαγκάρντ θα μπορέσει να εξασφαλίσει την πρόσβαση της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.  Η πρόταση της διευθύντριας του ΔΝΤ είναι το Ταμείο να παραμένει σε ρόλο παρατηρητή μέχρις ότου επιλυθεί το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, με τους Ευρωπαίους να συγκεκριμενοποιήσουν τα μέτρα ελάφρυνσης τα οποία όμως θα εφαρμοστούν, αν χρειαστεί, μετά το τέλος του προγράμματος.

    “Για να μπορέσει ο Mario Draghi να εντάξει τη χώρα μας στο QE, πρέπει να έχει μια συγκεκριμένη δέσμευση από τους Ευρωπαίους σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Εάν δεν δεσμευτούν οι Ευρωπαίοι, ανεξάρτητα από το πότε θα εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα -μπορεί να εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος- αλλά θα πρέπει να είναι σαφή τα μέτρα. Θα είναι επιμήκυνση, θα είναι σταθεροποίηση των επιτοκίων;”, εξήγησε.

    Όπως προειδοποίησε ο κ. Ρουμελιώτης, σε περίπτωση που ο κ. Σόιμπλε δεν προχωρήσει σε αυτό, θα μείνουμε με ένα πρόγραμμα το οποίο δεν θα μπορεί να πείσει την ΕΚΤ ούτως ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να επωφεληθεί από την ποσοτική χαλάρωση και να επανενταχθεί στις αγορές.

    Ο Π. Ρουμελιώτης εκτιμά πως το ελληνικό πρόγραμμα θα προχωρήσει χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου, επικαλούμενος την άρνηση της Γερμανίας να συναινέσει σε οποιαδήποτε λύση για το ελληνικό χρέος πριν τις γερμανικές εκλογές.

    Αναφορικά με το συμβιβασμό Βερολίνου-ΔΝΤ, χωρίς έκθεση βιωσιμότητας, ο κ. Ρουμελιώτης εκτίμησε πως κανονικά το Ταμείο θα έπρεπε να διαφωνήσει με το πρόγραμμα εφόσον δεν υπάρχει το στοιχείο της ελάφρυνσης του χρέους και να σταματήσει οποιαδήποτε συνεργασία με την Ελλάδα. Ωστόσο, δεν θέλουν να δημιουργήσουν αυτή τη στιγμή μια κρίση που ενδεχομένως θα είχε γενικότερες επιπτώσεις.

    «Αν το Ταμείο έσπαγε οριστικά τους δεσμούς του με το ελληνικό πρόγραμμα, τότε τα πράγματα θα οδηγούνταν σε μια δύσκολη κατάσταση, μια κατάσταση κρίσης», εξήγησε.

    Ο κ. Ρουμελιώτης τόνισε πως χωρίς πιστοποιητικό βιωσιμότητας από το ΔΝΤ ή το QE της ΕΚΤ, η Ελλάδα μπορεί μόνο υπό προϋποθέσεις να δοκιμάσει να βγει στις αγορές έως τα μέσα του 2018: Να συνεχιστεί ο ανοδικός ρυθμός μεγέθυνσης της οικονομίας, να συντονίσουμε και προωθήσουμε τα επενδυτικά σχέδια.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: θα μπορέσει να εξασφαλίσει την πρόσβαση της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χρήστος Μεγάλου: Αυτή θα είναι η νέα Πειραιώς

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Παρελθόν η πρόβλεψη για ανάπτυξη από τον ΟΟΣΑ



    ΣΧΟΛΙΑ