• Business

    Νίκος Στασινόπουλος (Βιοχάλκο) : Ποια είναι η εκτίμηση έκπληξη του μεγαλύτερου βιομηχάνου της χώρας

    • NewsRoom
    Νίκος Στασινόπουλος, Πρόεδρος Viohalco

    Νίκος Στασινόπουλος, Πρόεδρος Viohalco


    Σε μια εκτίμηση – έκπληξη προχώρησε ο μεγαλύτερος βιομήχανος της χώρας το αφεντικό του  ομίλου Βιοχάλκο κ. Νίκος Στασινόπουλος. Όπως εξηγεί ο ίδιος  σε σημείωμα του στους μετόχους της εταιρίας,  το 2017 αναμένονται βελτιωμένες συνθήκες της αγοράς στην Ελλάδα. Ο κ. Στασινόπουλος είναι ένας επιχειρηματίας που σπάνια δημοσιοποιεί τις θέσεις του. Τις τελευταίες δεκαετίες λίγες φωτογραφίες του υπάρχουν στο τύπο καθώς ο ίδιος (όπως και η οικογένεια του) είναι ένας επιχειρηματίας χαμηλού profile χωρίς ποτέ να έχει δώσει συνεντεύξεις στα Ελληνικά media. Το βέβαιο είναι ότι ο επιχειρηματίας έχει τεράστια εμπειρία (πάνω από 50 χρόνια ) και ότι λέει ακούγεται σαν ευαγγέλιο. Είναι δε από τους επιχειρηματίες που οι εργαζόμενοι του στον όμιλο της Βιοχάλκο  αποτελούν την κορυφαία προτεραιότητα του. 

    Ο γιος του Μιχάλης Στασινόπουλος του ομίλου Βιοχάλκο  είναι εκ των εμπνευστών του νέου μη κερδοσκοπικού σωματείου «Ελληνική Παραγωγή», που ανακοινώθηκε προ μηνός με τη συμμετοχή γνωστών βιομηχανικών ομίλων της χώρας. Ιδρυτικά μέλη της «Ελληνικής Παραγωγής» είναι τόσο η Βιοχάλκο, όσο και παραδοσιακές οικογένειες της βιομηχανίας που ελέγχουν εταιρείες όπως η «Ελληνικοί Λευκόλιθοι», η «Επίλεκτος», η «ΠΑΚΟ» (μία από τις ισχυρότερες χαρτοβιομηχανίες της χώρας), αλλά και η ΑΓΕΤ Ηρακλής και η «ΕΛΜΙΝ Βωξίτες».

    Τι αναφέρει σε σημείωμα του 

    Κατά την παρουσίαση των οικονομικών μεγεθών του έτους, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Βιοχάλκο Νίκος Στασινόπουλος σημειώνει  ότι για το 2017 αναμένει ότι οι επιδόσεις του ομίλου θα ενισχυθούν από τους αυξημένους όγκους πωλήσεων σε αγορές κλειδιά, το βελτιωμένο περιβάλλον των αγορών στην Ελλάδα και την πιθανή μεγαλύτερη ζήτηση από τον ενεργειακό τομέα όπου ένας αριθμός σημαντικών έργων βρίσκεται σε στάση αναμονής.

    Πιο αναλυτικά, όπως τονίζει ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Βιοχάλκο, σε σημείωμα τους προς τους μετόχους το 2016 οι εταιρείες του ομίλου αντιμετώπισαν ένα λειτουργικό περιβάλλον που διαμορφώθηκε από υψηλή οικονομική αβεβαιότητα και αυξημένη μεταβλητότητα στις αγορές, τις τιμές των μετάλλων και των πρώτων υλών και έντονο ανταγωνισμό σε κάποιες από τις αγορές καθόλη τη διάρκεια του έτους.

    Ωστόσο για μια ακόμη χρονιά ο όμιλος συνέχισε τις εκτεταμένες επενδύσεις που πραγματοποιεί όλα τα τελευταία χρόνια και όπως επισημαίνει ο κ. Στασινόπουλος “οι εταιρείες του ομίλου ολοκλήρωσαν έναν αριθμό από σημαντικά project και επενδύσεις που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστική θέση  τους”.

    Τα project και οι επενδύσεις αυτές είναι:

    1. Η κοινοπραξία ΕΛΒΑΛ UACJ στη Γερμανία με στόχο την πώληση εναλλακτών θερμότητας για αυτοκίνητα που παράγονται από την ΕΛΒΑΛ

    2. Η κοινοπραξία της ΧΑΛΚΟΡ για την παραγωγή στην Τουρκία μονωμένων σωλήνων χαλκού

    3. Η έναρξη λειτουργίας του φούρνου επαγωγής της Σιδενόρ το Μάρτιο του 2016, ο οποίος θα καταστεί πλήρως λειτουργικός το 2017

    4. Η ισχυρή επίδοση του εργοστασίου χάλυβα της ΣΟΒΕΛ που υποστηρίχθηκε από το χαμηλότερο κόστος ηλεκτρισμού, το νέο φούρνο επαγωγής και την αυξημένη παραγωγικότητα

    Τα νέα σημαντικά συμβόλαια που κέρδισαν η Σωληνουργία Κορίνθου από τον αγωγό TAP, τη Williams (ΗΠΑ) και τα Ελληνικά Καλώδια από το τον TSO Tennet και το διαχειριστή του συστήματος ηλεκτρισμού της Δανίας Energinet.dk.

    Επίσης τα ΕΛΚΑ ολοκλήρωσαν πολλά σημαντικά μεγάλα έργα περιλαμβανομένης και της υποβρύχιας διασύνδεσης των Κυκλάδων αλλά και το έργο του Αγίου Γεωργίου.

    Επιπλέον ο κ. Στασινόπουλος κάνει ιδιαίτερη μνεία στο μήνυμά του προς τους μετόχους στη νέα εταιρεία συμμετοχών που δημιουργήθηκε ως θυγατρική του ομίλου Βιοχάλκο προκειμένου να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση για ενεργειακά προϊόντα, η Cenergy. Στην εταιρεία απορροφήθηκαν ΣΩΛΚ και ΕΛΚΑ, δύο βιομηχανικές εταιρείες με σύγχρονες αποδοτικές εγκαταστάσεις, στέρεα επιχειρηματικά μοντέλα και μακρά ιστορία καινοτομίας, επιτυχημένων στρατηγικών επενδύσεων και τεχνολογικής προόδου.

    Ο ίδιος εκφράζει την εκτίμηση ότι η νέα εταιρεία συμμετοχών θα επωφεληθεί από την ισχυρότερη θέση της στην αγορά, τη βελτιωμένη πρόσβαση σε κεφάλαια, την ικανότητα να αναλαμβάνει ακόμη μεγαλύτερα και σύνθετα έργα και εν τέλει θα προσφέρει στους πελάτες μια πιο ελκυστική και ανταγωνιστική επιλογή προμηθευτή.

    Μετά από την παρουσίαση των οικονομικών μεγεθών του έτους, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Βιοχάλκο καταλήγει σημειώνοντας ότι για το 2017 αναμένει ότι οι επιδόσεις του ομίλου θα ενισχυθούν από τους αυξημένους όγκους πωλήσεων σε αγορές κλειδιά, το βελτιωμένο περιβάλλον των αγορών στην Ελλάα και την πιθανή μεγαλύτερη ζήτηση από τον ενεργειακό τομέα όπου ένας αριθμός σημαντικών έργων βρίσκεται σε στάση αναμονής.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ποιοι φοβούνται τον Μιχάλη Στασινόπουλο (της Βιοχάλκο) και ποιοι πολεμούν την Εύη Τατούλη;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τhe Wise Man: Τι γίνεται με την Χαλκόρ του ομίλου Στασινόπουλου;

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μ.Στασινόπουλος: Ο μεγαλύτερος βιομήχανος της χώρας καλεί Τσίπρα, όβερ



    ΣΧΟΛΙΑ