• Business

    Το μυστικό του Paulson και της Τράπεζας Πειραιώς

    • NewsRoom
    John Paulson

    John Paulson


    Οριακές εκροές αναμένεται να σημειωθούν στον τίτλο της Τράπεζας Πειραιώς, λόγω της μείωσης του σταθμισμένου από τον MSCI free float. Ειδικότερα, το Free float Inclusion Factor (FIF) μειώθηκε στο 65% από 75%. Η μείωση, οφείλεται στο ότι ο MSCI συνυπολογίζει πλέον το ποσοστό της Paulson and Co σε αυτό των βασικών μετόχων. Ο Αμερικάνος Fund Manager κατέχει περίπου το 10% των μετοχών στην Τράπεζα  Πειραιώς. Έτσι, το βάρος του τίτλου της Πειραιώς στον MSCI Greece μειώθηκε στο 8,22% από 9,37%. Σήμερα πάντως η μετοχή κερδίζει κοντά στο 2% και βρίσκεται στα 0,23 ευρώ. Κερδισμένοι, με οριακή, όμως, αύξηση βάρους (ως 0,24%) οι υπόλοιποι τίτλοι (Alpha, OTE, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, Jumbo, Eurobank, FFGroup, Τιτάν). Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο τίτλος της Πειραιώς θα έχει -μικρές- εκροές της τάξης των 10 εκατ. ευρώ.

    Συνολικά, η βαρύτητα του Χ.Α στις αναδυόμενες αγορές μειώθηκε οριακά (0,38% από 0,39%), λόγω αύξησης του βάρους των αγορών Τουρκίας και Ινδίας και της εισαγωγής του Πακιστάν.

    Στον υποδείκτη EMEA, η βαρύτητα του Χ.Α μειώθηκε από 2,55% στο 2,50%.

    Θεωρητικά, η παραπάνω μικρή μείωση οδηγεί σε εκροές, η γενική, όμως, αίσθηση είναι ότι τα παθητικής διαχείρισης κεφάλαια, που ακολουθούν τους δείκτες MSCI, διαθέτουν μικρότερη έκθεση σε ελληνικές μετοχές, σε σχέση με αυτή που αντιστοιχούσε στη βαρύτητα του Χ.Α, πριν την τακτική αναθεώρηση της 15ης Μαΐου.

    Τι λέει η Bernstein

    Τις εξαμηνιαίες αλλαγές στους ομώνυμους δείκτες ανακοίνωσε ο MSCI, στις οποίες δεν υπήρξε καμία προσθήκη ή διαγραφή ελληνικών μετοχών (MSCI Standard Greece και Small Cap).

    Σύμφωνα ωστόσο με την ανάλυση της Bernstein, μειώνεται η στάθμιση της χώρας σε 0,38% από 0,39% στον δείκτη των αναδυόμενων αγορών (MSCI Emerging Markets). Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, η Τράπεζα Πειραιώς θα έχει εκροές 11,9 εκατ. δολαρίων ή 46,3 εκατ. μετοχών.

    Επίσης, ο οίκος εκτιμά ότι θα υπάρξουν εκροές 21.000 μετοχών στον Τιτάνα, ενώ υπολογίζει συνολικά τις εκροές από το ελληνικό χρηματιστήριο στα 19,3 εκατ. δολάρια.

    Ωστόσο, δεν προβλέπει άλλες αλλαγές στις σταθμίσεις των μετοχών που αποτελούν τον MSCI Greece.

    Σημειώνεται ότι από τον MSCI Belgium Micro διαγράφεται η μετοχή της Viohalco.

    Όλες οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουνίου. Στον MSCI Standard Greece περιλαμβάνονται οι μετοχές των Alpha Bank OTE, ΟΠΑΠ, Εθνική Τράπεζα, Jumbo, Πειραιώς, Εurobank, Τιτάν και Folli Follie.



    ΣΧΟΛΙΑ