• Business

    Καταστρέφουν το πιο ωραίο έργο: Η Κονιόρδου «κόβει» τα ύψη στο Ελληνικό

    • NewsRoom


    Το mononews.gr τα έχει γράψει εδώ και καιρό. Ο Σύριζα δεν θέλει το έργο του Ελληνικού. Είναι ενάντια στο DNA του. Θα κάνει ότι είναι δυνατόν να μην ξεκινήσει επί δικιάς του διακυβέρνησης. Δεν θέλει μια θηριώδη επένδυση ύψους 7 δις ευρώ που θα έδινε δουλειά σε ανθρώπους της μεσαίας και κατώτερης τάξης. Προτιμούν να πεινάσουν όλοι παρά να δώσει το έργο. Προς επίρρωση αυτών νωρίτερα δημοσιεύθηκε απόφαση της Υπουργού Λυδίας Κονιόρδου στη Διαύγεια με την οποία εγκρίνονται το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της επένδυσης. Η απόφαση τονίζει ότι στην εκπόνηση των πολεοδομικών μελετών, θα κριθεί το ύψος των κτιρίων στο Ελληνικό.

    Υπέρμετρα ύψη!!!

    Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «κρίνεται σκόπιμο να επανεξεταστούν τα ύψη των κτιρίων», αλλά και προστέθηκε ότι «το υπέρμετρο ύψος δεν συνάδει με την ύπαρξη αρχαιοτήτων και το ιστορικό αττικό τοπίο».

    Το σημείο αυτό αφορά το σχέδιο του επενδυτή, το οποίο προβλέπει έξι ουρανοξύστες ύψους 200 μέτρων έκαστος, ενώ η γνωμοδότηση του ΚΑΣ αναφέρει ότι κανένα από τα κτίρια που θα κατασκευαστούν στο Ελληνικό δεν πρέπει να υπερβαίνει το ύψος των 156 μέτρων, του λόφου της Ακρόπολης.

    Στην ίδια απόφαση προβλέπεται ότι το ακρωτήρι του Αγίου Κοσμά, στο οποίο έχει ανασκαφεί σημαντικότατος οικισμός και νεκροταφείο Πρωτοελλαδικών και Υστεροελλαδικών χρόνων και υφίσταται ο μεταβυζαντινός ναός των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού να διαμορφωθεί σε αρχαιολογικό πάρκο και να εκπονηθεί ειδική μελέτη διαμόρφωσης και ανάδειξης των αρχαιοτήτων.

    Επίσης το κηρυγμένο ως νεώτερο μνημείο, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3028/2002, “Για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς”, Αγγλικό υπόστεγο (Παγόδα) να χωροθετείται σε ένα αυτόνομο οικοδομικό τετράγωνο, πανταχόθεν ελεύθερο.

    Η ίδια απόφαση προβλέπει μεταξύ άλλων πως θα διαμορφωθεί σε αρχαιολογικό πάρκο το Ακρωτήρι του Αγίου Κοσμά, θα περιβληθεί με πράσινο ακτίνας 15 μέτρων το αρχαίο λατομείο στη βορειοδυτική πλευρά του Ελληνικού και θα παραμείνει ελεύθερος χώρος 100 μέτρων γύρω από το κεντρικό κτίριο του πρώην ανατολικού αερολιμένα.

    Τέλος προβλέπεται η υποχρέωση για την πλήρη κάλυψη των αναγκών στέγασης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων.



    ΣΧΟΛΙΑ