• Business

    S&P: Ιταλία, Ελλάδα και Πορτογαλία πιο εκτεθειμένες στο σχέδιο της ΕΚΤ για τα «κόκκινα δάνεια»

    s&p


    Οι ελληνικές, οι πορτογαλικές και οι ιταλικές τράπεζες είναι αυτές που θα επηρεαστούν περισσότερο από τους νέου κανονισμούς που έρχεται να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) για τα «κόκκινα δάνεια». Σε αυτή την πρόβλεψη καταλήγει η ανάλυση της  Standard & Poor’s, αναφορικά με το κρίσιμο θέμα που απασχολεί το τελευταίο διάστημα τον τραπεζικό κλάδο σε όλη την Ευρώπη και κυρίως στη Νότια.

    Οι αναλυτές της S&P στέκονται κυρίως στο πλήγμα που δύναται να επιφέρουν οι αλλαγές στις ιταλικές τράπεζες, οι οποίες κινδυνεύουν να επηρεαστούν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα, καθώς  και στα αποτελέσματά τους στην ιταλική οικονομία, τη τρίτη μεγαλύτερη της Ευρωζώνης. Όπως εξηγούν, οι αλλαγές θα ωθήσουν τις τράπεζες να περιορίσουν τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις. Όπως μεταδίδει το Reuters, ο οίκος αξιολόγησης σημείωσε πως τα δάνεια σε επιχειρήσεις στην Ιταλία έχουν αυξηθεί 0,5% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, μετά από μια βουτιά 20% κάθε χρόνο από το 2008.

    Για το θέμα άλλωστε η EKT έχει δεχθεί κριτική. Οι αλλαγές που προωθεί, με σκοπό να περιοριστεί η έκθεση των τραπεζών στα «κόκκινα δάνεια» προτείνουν τη δέσμευση των τραπεζών να εξασφαλίσουν χρήματα για να καλύψουν το 100% των δανείων που μετατρέπονται σε μη εξυπηρετούμενα, εντός διαστήματος δύο ετών εάν είναι μη διασφαλισμένα ή εντός διαστήματος επτά ετών εάν φέρουν εγγυήσεις. Οι φωνές κριτικής, κυρίως από την Ιταλία, κάνουν λόγο για πλήγμα που θα επιφέρει η πρακτική στην εταιρική πίστη.

    Στην Ιταλία οι περισσότερες μικρές ιταλικές επιχειρήσεις είναι εξαρτημένες από τη χρηματοδότηση των τραπεζών. «Βλέπουμε τις ιταλικές τράπεζες να γίνονται όλο και λιγότερο πρόθυμες να δανείσουν σε εγχώριες εταιρείες» αναφέρει η S&P, προβλέποντας 100-120 δισ. ευρώ σε προβληματικές πωλήσεις δανείων στην Ιταλία έως το 2019. Ό

    Από τις χώρες που ίσως αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα δεν εξαιρείται ούτε η Κύπρος. «Το πολύ υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων εξακολουθεί να αποτελεί βασική ευπάθεια της κυπριακής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος και επηρεάζει την ικανότητα των τραπεζών να συνεχίσουν τις παροχές δανείων», δήλωσε η επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ντάνιελ Νούι. 

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Reuters: H Eurobank η επόμενη ελληνική τράπεζα που θα βγει στις αγορές



    ΣΧΟΛΙΑ