• Business

    Oμόλογα vs καταθέσεις: Σημειώστε 1


    Με χρήματα από στρώματα και θυρίδες συμμετείχαν οι ιδιώτες στις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων των τελευταίων εβδομάδων. Οι ομολογιακές εκδόσεις δίνουν την ευκαιρία αξιοποίησης της ρευστότητας και προς… απογοήτευση των τραπεζιτών, οι πελάτες τους στράφηκαν σε αυτές.

    Με την έκδοση του έκτου κατά σειρά εταιρικού ομολόγου, της Τέρνα Ενεργειακή, ύψους 60 εκατ. ευρώ, θα ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος έκδοσης εταιρικών ομολόγων στη νέα, μόλις ενός έτους, αγορά του ΧΑ. Εχουν προηγηθεί πέντε εταιρικές εκδόσεις και αντλήθηκαν συνολικά 595 εκατ. ευρώ: έχουν γίνει οι εκδόσεις της Μυτιληναίος για 300 εκατ. ευρώ, του ΟΠΑΠ αξίας 200 εκατ., ενώ ακολούθησαν οι εκδόσεις της Sunlight θυγατρικής του Ομίλου Π. Γερμανός, αξίας 50 εκατ., της ΙΚΕΑ θυγατρικής του Ομίλου Fourlis, αξίας 40 εκατ. και της MLS Πληροφορική αξίας 5 εκατ.

    Τα εταιρικά ομόλογα προσφέρουν ικανοποιητική απόδοση, άνω του 3%, την στιγμή που τα επιτόκια καταθέσεων βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Κάτι ακόμη που ελκύει τους επενδυτές είναι ότι δεν έχουν ρίσκο που συνδέεται με τα μακροοικονομικά και τις τράπεζες, και έχουν βασικά τον «κίνδυνο» της εταιρείας, δηλαδή η πορεία και η αποπληρωμή των τίτλων εξαρτάται από την πορεία των εταιρειών που τα έχουν εκδώσει.

    Οι τραπεζίτες βλέπουν έτσι νέο χρήμα να περνά από το τραπεζικό σύστημα για να τοποθετηθεί σε ομολογιακές εκδόσεις εταιρειών.

    Από το κύμα φυγής του 2015 έχουν κάνει φτερά από το σύστημα 40 δισ. ευρώ, εκ των οποίων εκτιμάται ότι περίπου 10 με 15 δισ. ευρώ παραμένουν σε θυρίδες και στρώματα ενώ επιπλέον 7 δισ. ευρώ βρίσκονται σε αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού, κυρίως διαχείρισης διαθεσίμων.

    Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης συμβάλλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης αλλά καταθέσεις δεν επανέρχονται στο σύστημα αφού κάτι τέτοιο απαιτεί χρόνο.

    Η λύση της τοποθέτησης σε εταιρικά ομόλογα όμως -ειδικά εταιρειών εύρωστων, όπως αυτές που βγήκαν στην αγορά- συγκεντρώνει ενδιαφέρον και απορροφά ρευστότητα σε βάρος της προσπάθειας των τραπεζών να ενισχύσουν την καταθετική τους βάση.

    Η επιτυχία των πρόσφατων εκδόσεων έχει ζεστάνει την αγορά και τουλάχιστον πέντε εταιρείες της μεσαίας και υψηλής κεφαλαιοποίησης, προετοιμάζονται.

    Οι εταιρείες βρίσκουν μια καλή πηγή χρηματοδότησης με επιτόκια ικανοποιητικά και για τις ίδιες και για τους επενδυτές.

    Όπως προσδοκούν τραπεζίτες, μπορεί οι επενδυτές να επωφελούνται από επιτόκια έξι φορές υψηλότερα από τα τρέχοντα επιτόκια των τραπεζών, αλλά το γεγονός ότι φέρνουν κατά κάποιο τρόπο στο σύστημα κεφάλαια που βρίσκονταν εκτός, σε θυρίδες και σεντούκια, εμπεριέχει και μια δυναμική ενίσχυσης του συστήματος μετά από ρευστοποίηση και εν γένει στηρίζει την εμπιστοσύνη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Φωκίων Καραβίας: Ολοκληρώνει την αναδιάρθρωση της Eurobank στο εξωτερικό

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σάμι Φάις στο mononews.gr: «Ευκαιρίες σαν την Καλογήρου δίνονται μια φορά στη ζωή»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η Citi κερδίζει διακρίσεις στα ετήσια βραβεία Global Euromoney Awards for Excellence



    ΣΧΟΛΙΑ