ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Day trading ή cash now, πόσο και μέχρι πότε – Τι προτείνουν οι χρηματιστές για την επενδυτική στρατηγική σε μέρες πολέμου
Eurobank και Alpha Bank κέρδισαν χθες τις εντυπώσεις στο συνέδριο της Morgan Stanley στο Λονδίνο, με το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών να είναι έντονο για τις ελληνικές τράπεζες και την ελληνική οικονομία, παρά την αυξημένη αβεβαιότητα που κυριαρχεί στην παγκόσμια οικονομία, λόγω των πολεμικών συρράξεων στην Μέση Ανατολή.
Οι επενδυτές αναγνωρίζουν την βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών και τις ισχυρές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης των τραπεζών καθώς και την δυναμική της ελληνικής οικονομίας, η οποία πλέον βρίσκεται στο club των εν δυνάμει αναπτυγμένων αγορών και πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν να αποκτήσουν θέσεις στην ελληνική αγορά.
Χθες ο Φωκίων Καραβίας, CEO της Eurobank, μαζί με τον CFO Χάρη Κοκολογιάννη και τον επικεφαλής του IR Δημ Νικολό, είδαν περισσότερους από 80 επενδυτές, ενώ περί τα 60 ραντεβού είχε το team της Alpha Bank με επικεφαλής τον CFO Βασίλη Κοσμά.
Όπως είναι φυσικό ο πόλεμος στο Ιράν και η φλεγόμενη Μέση Ανατολή ήταν ψηλά στην ατζέντα με το ενδιαφέρον των επενδυτών να εστιάζεται στις πιθανές επιπτώσεις των γεωπολιτικών εξελίξεων, και κατά πόσο θα επηρεάσουν τις προοπτικές για την πιστωτική επέκταση, το κόστος κινδύνου και τη διατηρήσιμη πορεία των μεγεθών τα επόμενα έτη.
Οι τραπεζίτες σημείωσαν πως μοχλοί ανάπτυξης είναι η ισχυρή πιστωτική επέκταση, οι συνέργειες και οι εξαγορές, η γεωγραφική επέκταση και η διαφοροποίηση των πηγών εσόδων μέσω στρατηγικών κλάδων, όπως το bancassurance, το asset management και το real estate. Υπογράμμισαν ακόμα τις θετικές προοπτικές ανάπτυξης που συνεχίζει να έχει η Ελλάδα και ότι η χώρα εμφανίζει υψηλότερη ανθεκτικότητα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, στο νέο περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας.
Eurobank
Στις συναντήσεις με τους επενδυτές ο Φωκίων Καραβίας και η ομάδα του δέχθηκαν ερωτήσεις για την επίπτωση των τιμών ενέργειας στο ΑΕΠ, τις επιπτώσεις στον τουρισμό και την ναυτιλία, καθώς το αποτύπωμα της Eurobank είναι ισχυρό στους συγκεκριμένους τομείς. Η πιστωτική επέκταση, η διαφοροποίηση των πηγών εσόδων, τα spreads, οι επενδύσεις σε τεχνολογία και η υιοθέτηση της ΑΙ ήταν επίσης ερωτήματα που κλήθηκαν να απαντήσουν.
Ο Φωκίων Καραβίας υπογράμμισε πως πέρυσι η τράπεζα πέτυχε ρεκόρ (4,5 δις ευρώ) πιστωτικής επέκτασης, την έντονη παρουσία της στο εξωτερικό (Κύπρος, Βουλγαρία, Λουξεμβούργο) απ ΄όπου προέρχεται το 52% των καθαρών κερδών της. Όπως είπε τα κέρδη ανά μετοχή θα εμφανίσουν ρυθμό ανάπτυξης 10% τον χρόνο, γεγονός που θα οδηγήσει την απόδοση της λογιστικής αξίας σε περίπου 17% έως το 2028 και διανομή πάνω από το 55% των καθαρών κερδών.
Επίσης η τράπεζα συνεχίζει το επενδυτικό της πλάνο σε τεχνολογικές υποδομές ύψους 730 εκατ. ευρώ στην τριετία. Στην Ελλάδα οι επενδύσεις αφορούν την επέκταση των ψηφιακών υπηρεσιών, την αυτοματοποίηση διαδικασιών και την αναβάθμιση back-office, εμπορικών ενεργειών, ανάπτυξης λογισμικού και αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας. Στην Κύπρο, το IT capex καθοδηγείται από τη λειτουργική συγχώνευση και την ψηφιοποίηση. Στη Βουλγαρία από την υιοθέτηση του ευρώ και στο Λουξεμβούργο από νέο core system.
Για την Eurobank μοχλοί ανάπτυξης είναι η οργανική αύξηση των χορηγήσεων (σωρευτική ετήσια μεταβολή +7,5% περίπου), τα οφέλη και οι συνέργειες από την ηγετική θέση στην Κύπρο, από την εξαγορά της Eurolife και την περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών στη Διαχείριση Περιουσίας (σωρευτική ετήσια μεταβολή κατά περίπου +16% των υπό διαχείριση κεφαλαίων).
Πρωταγωνιστικό ρόλο στο business plan της περιόδου 2026-2028 έχει φυσικά το bancassurance και η διαχείριση περιουσίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με την ενσωμάτωση των δραστηριοτήτων της Eurolife και την περαιτέρω ενίσχυση του αποτυπώματος σε Κύπρο και Βουλγαρία να αποτελούν βασικούς στόχους για την τράπεζα.
Alpha Bank
Ισχυρό ήταν το ενδιαφέρον για την Alpha Bank καθώς η ομάδα της τράπεζας υπό τον CFO Βασίλη Κοσμά είχε περισσότερες από 60 συναντήσεις με επενδυτές.
Στο επίκεντρο των ερωτήσεων βρέθηκε η στρατηγική συνεργασία με την UniCredit, με τους επενδυτές να εστιάζουν στην πρόοδο, τα πεδία συνεργασίας και τα οφέλη που ήδη αναδεικνύονται, ιδίως σε επίπεδο τεχνογνωσίας, λειτουργικής αποδοτικότητας και μείωσης του κόστους. Το άλλο ερώτημα ήταν κατά πόσο οι γεωπολιτικές εξελίξεις θα επηρεάσουν την πιστωτική επέκταση, το κόστος κινδύνου και τη διατηρήσιμη πορεία των μεγεθών τα επόμενα έτη.
Σημαντικό μέρος των συζητήσεων αφορούσε τη χρήση κεφαλαίου, με έμφαση στη διαμόρφωση ισορροπημένης πολιτικής μεταξύ μερισμάτων, επαναγοράς ιδίων μετοχών και επιλεκτικών κινήσεων ανάπτυξης.
Παράλληλα, στο μικροσκόπιο βρέθηκαν τα έσοδα από προμήθειες και οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσής τους, καθώς και η εξέλιξη του λειτουργικού κόστους, με έμφαση στον ρόλο της τεχνολογίας και των συνεργειών στη συνεχή βελτίωση της αποδοτικότητας.
Τα στελέχη της Alpha Bank υπογράμμισαν πως η τράπεζα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία της με τη UniCredit, η οποία ενισχύει τις δυνατότητές της στη χονδρική τραπεζική και ανοίγει νέες προοπτικές σε διεθνείς αγορές. Υπογράμμισαν τα σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης που υπάρχουν στο asset management καθώς η συγκεκριμένη αγορά στην Ελλάδα παραμένει σχετικά μικρή,
Σημείωσαν πως τα κέρδη ανά μετοχή υπολογίζεται πως θα φτάσουν τα 0,40 ευρώ ανά μετοχή το 2026, ποσό που μεταφράζεται σε κέρδη περίπου 950 εκατ. ευρώ για τους μετόχους.
Τέλος, ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση κατέγραψαν τα νέα στεγαστικά προϊόντα της Τράπεζας με επιτόκιο μόλις 2%, τα οποία οι επενδυτές αξιολογούν ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης, αλλά και ως αποτελεσματικό εργαλείο για την περαιτέρω ανάπτυξη της σχέσης με τους πελάτες και την ενίσχυση του cross selling.
Και όπως σχολιάζουν πηγές της τράπεζας, οι επαφές επιβεβαιώνουν ότι η Alpha Bank διατηρεί ισχυρή θέση στο επενδυτικό ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών, με σαφή εστίαση στη βιώσιμη ανάπτυξη, την ενίσχυση της αποδοτικότητας και τη δημιουργία αξίας για τους μετόχους.
Διαβάστε επίσης
Standard Chartered: Γιατί αποχωρούν ξαφνικά ο CFO και ο επικεφαλής AI – Αιφνιδιάστηκαν οι αγορές
UniCredit: Αναμένει έως €500 εκατ. μείωση κόστους λόγω της ΤΝ
Optima bank: Δίνει έως €65,5 εκατ. για το 80,84% της Euroxx
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οι γυναίκες που οδηγούν την Porsche μπροστά
- J & J Innovative Medicine: Απέσυρε δύο φάρμακα από την Ελλάδα – Το παρασκήνιο των νέων ελλείψεων
- Αττική Οδός: Εξετάζονται οι τελικές παρεμβάσεις στον κόμβο Μεταμόρφωσης από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ– Στον πάγο η Λεωφόρος Κύμης
- Οι 6 γαλάζιοι βουλευτές που παίζουν πόκερ, ο «μπαταχτσής» πολιτικός, το «τάξιμο» του πράσινου Πάρι, τα κρακεράκια της Ζωής και η έκπληξη του Γεραπετρίτη
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.