• Business

    Goldman Sachs: Αναβάθμιση στις τιμές-στόχους των μετοχών των Ελληνικών τραπεζών

    Goldman Sachs


    Θετικές είναι οι προβλέψεις της Goldman Sachs για τις ελληνικές τράπεζες, αυξάνοντας τις τιμές στόχων για τις μετοχές τους, καθώς θεωρεί πως οι πολιτικοί κίνδυνοι υποχωρούν μιας και έχει αξιολόγηση προχωρά προς την ολοκλήρωσή της. Ωστόσο, όπως επισημαίνει,  παραμένει ακόμη πολλή σκληρή δουλειά που πρέπει να γίνει.

    Για την Alpha Bank η Goldman Sachs δίνει τιμή στόχο τα 2,80 ευρώ από 2,60 ευρώ πριν περιθώριο ανόδου 28%, για την Eurobank το 1,00 ευρώ από 0,85 πριν περιθώριο ανόδου 11%, για την Πειραιώς το 0,27 ευρώ από 0,25 πριν περιθώριο ανόδου 27%, και για την Εθνική το 0,36 ευρώ από 0,3 πριν και περιθώριο ανόδου 8%.

    Η Goldman Sachs παρατηρεί πως οι τραπεζικές μετοχές ανακάμπτουν μετά την πρόοδο στην διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία οδήγησε στην μείωση του spread των ελληνικών ομολόγων στο 5,6% τον Μάιο.

    Ωστόσο η λειτουργική τάση παραμένει εύθραυστη, καθώς η περίοδος αβεβαιότητας από την αρχή του έτους μέχρι την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας «χτύπησε» τον τραπεζικό κλάδο.

    Σύμφωνα με την Goldman Sachs, οι ροές στα NPEs, συμπεριλαμβανομένων τριών με αρνητικό σχηματισμό,  οι ροές μετατράπηκαν σε θετικές και πάλι το α’ τρίμηνο, με τις εκροές καταθέσεων να ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ από τον περασμένο Δεκέμβριο. Για την Goldman Sachs η κατάσταση παραμένει αβέβαιη, καθώς θεωρεί πως ο κλάδος επηρεάζεται σημαντικά από τις πολιτικές και μακροοικονομικές εξελίξεις και οι μετοχές αναμένεται να σημειώσουν έντονες διακυμάνσεις.

    Έτσι η Goldman Sachs δίνει σύσταση buy μόνο για την Alpha Bank, λόγω του καλύτερου προφίλ κινδύνου έναντι των υπολοίπων, ενώ για τις υπόλοιπες τρεις η σύσταση είναι neutral.

    Αναφορικά με το σχέδιο του SSM για την μείωση των NPEs στην Ελλάδα κατά 40 δισ. ευρώ έως το 2019  από τα 115 δισ. ευρώ που βρίσκεται σήμερα, η  Goldman Sachs επισημαίνει πως τα πρόκειται για προτάσεις που δεν έχουν δοκιμαστεί ενώ βασίζονται σε ένα υποστηρικτικό μακροοικονομικό και πολιτικό σκηνικό, σε ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο για τη διαχείριση των κακών δανείων και την ανάκαμψη και στην λειτουργική αποτελεσματικότητα των τραπεζών.

    Οι αναλυτές εκτιμούν πως ενώ έχει σημειωθεί πρόοδος σε όλες αυτές τις πτυχές, η επίλυση θα απαιτήσει χρόνο, ενώ η κατάσταση στο πρώτο τρίμηνο έχει καθυστερήσεις τις εξελίξεις.

    Ιστορικά, η πορεία των ελληνικών τραπεζικών μετοχών ακολουθεί στενά την πορεία της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων, τα οποία κατά τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την συμφωνία με τους δανειστές που άνοιξε τον δρόμο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, έχουν μειωθεί σημαντικά. Αυτό όμως, όπως αναφέρει η Goldman Sachs,  καταδεικνύει ότι υπάρχει στενή σχέση μεταξύ των πολιτικών εξελίξεων και της πορείας των μετοχών στο ταμπλό.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ν. Καραμούζης: Επενδύσεις και η αναγέννηση του ιδιωτικού επιχειρείν είναι το αντίβαρο στην κρίση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δημήτρης Τζανακόπουλος: Χρέος των δανειστών να πάρουν τώρα τις αναγκαίες αποφάσεις για την Ελλάδα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Παναγιώτης Ρουμελιώτης (Τράπεζα Αττικής): Χωρίς έξοδο στις αγορές θα χρειαστούμε νέο μνημόνιο



    ΣΧΟΛΙΑ