• Business

    Eurobank Equities: Οι τρεις λόγοι που παραμένει αισιόδοξη για την πορεία των ελληνικών τραπεζών

    Eurobank

    Eurobank


    Αισιόδοξη, παρά το κακό ξεκίνημα του 2017, παραμένει η Eurobank Equities για τις προοπτικές του κλάδου των τραπεζών στην Ελλάδα, λίγο πριν την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων τους για το 2016.

    Οι ελληνικές τράπεζες, αναφέρει η Eurobank Equities, έχουν υποστεί τις επιπτώσεις της αβεβαιότητας που προκαλεί το αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση με του δανειστές, με τις εκροές των καταθέσεων να αυξάνονται στις αρχές του 2017, και να  υποαποδίδουν έναντι των ανταγωνιστών τους στην Ευρωζώνη.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurobank Equities, η κερδοφορία του τέταρτου τριμήνου του 2016 για τις ΕΤΕ, Πειραιώς, Alpha Bank αναμένεται να δείξει μικρή πρόοδο. Αναμένεται να φανεί πρόοδος σε ό,τι αφορά στη ρευστότητα και την ποιότητα ενεργητικού, ενώ τα βασικά έσοδα αναμένονται σταθερά.

    Tα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένονται μειωμένα λόγο της απομόχλευσης, αντισταθμίζοντας τις θετικές επιρροές από τα κόστη χρηματοδότησης από τις εισροές καταθέσεων που σημειώθηκαν το συγκεκριμένο διάστημα (σ.σ. οι εκροές ξεκίνησαν το 2017).

    Οι λειτουργικές δαπάνες αναμένονται κάπως υψηλότερες σε τριμηνιαίο επίπεδο εξαιτίας εποχικών παραγόντων ενώ αναμένονται αυξημένες προβλέψεις για δάνεια παρά την αναμενόμενη βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού, κάτι που αντανακλά τις προσπάθειες να βελτιωθούν οι δείκτες κάλυψης.

    Σύμφωνα με τη Eurobank Equities, όμως, τα βλέμματα όλων θα είναι κυρίως στραμμένα στις τάσεις του πρώτου τριμήνου. Η χρηματιστηριακή εκτιμά πως, παρά το αρνητικό κλίμα, υπάρχουν τρεις παράγοντες που μπορούν να εγγυηθούν θετικά αποτελέσματα για τις τράπεζες:  α) Το  καλύτερο μακροοικονομικό περιβάλλον (ανάπτυξη αντί ύφεσης το 2016), β) η βελτίωση του πλαισίου για τη διαχείριση των NPLs και γ) οι ποσοτικοί τριμηνιαίοι στόχοι που προσθέτουν πίεση στις τράπεζες για να αποδώσουν. Παρά ταύτα, σημειώνεται, η καθυστέρηση στην αξιολόγηση μπορεί να δημιουργήσει πίεση στη μακροοικονομική εικόνα και να προσθέσει πτωτικά ρίσκα στις εκτιμήσεις.

    Έτσι, οι συστάσεις της χρηματιστηριακής για τις τρεις μετοχές είναι «αγορά» με τιμές-στόχους 2,79 ευρώ για την Alpha Bank 0,4 ευρώ για την Εθνική και 0,26 ευρώ για την Πειραιώς.

    Με βάση τις αναλύσεις της Eurobank Equities, η Εθνική Τράπεζα παραμένει πρώτη στις προτιμήσεις της χρηματιστηριακής καθώς εμφανίζει τον καλύτερο συνδυασμό ισχυρών fundamentals και ελκυστικής αποτίμησης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΤτΕ: Συνεχίστηκε η αιμορραγία των καταθέσεων και τον Φεβρουάριο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δεν στεριώνουν στελέχη στο ΤΧΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Fraport: Δάνειο 1 δισ. ευρώ από Alpha Bank και άλλες 4 τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ