• Business

    TheBlackRock Blog: Τα 3 βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις προτού δημιουργήσεις το επενδυτικό σου Portfolio

    Χρηματιστήριο: Επιστροφή πάνω από τις 880 μονάδες, με συγχορδία ανόδου από blue chips και small caps


    Το οικονομικό μέλλον σας δεν είναι κάτι που πρέπει να αφήσετε στην τύχη. Απαιτεί ένα καλά διαμορφωμένο επενδυτικό portfolio, το οποίο θα είναι στοχευμένο προς την κατεύθυνση που σας ενδιαφέρει. Ο Patrick Nolan λοιπόν, προσφέρει μερικές χρήσιμες συμβουλές.

    Σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί το ρίσκο στην αγορά, η πολιτική αβεβαιότητα και μια προοπτική για χαμηλότερες μακροπρόθεσμες αποδόσεις σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων,  το  πόσο καλά μπορείτε να φτιάξετε το portfolio επενδύσεων σας, είναι πιθανόν να αλλάξει όλη την επαγγελματική σας πορεία.

    Σε αντίθεση με τις κοινά παραδεκτές απόψεις, η «διαμόρφωση χαρτοφυλακίου», δεν είναι μία απλή διαδικασία παράθεσης τίτλων.  Είναι σημαντικό πρώτα να κατανοήσετε

    • Τον τρόπο με τον οποίο οι διάφορες πληροφορίες που διαθέτουμε, πρέπει να συγκεραστούν ούτως ώστε να δώσουν το κατάλληλο αποτέλεσμα.
    • Το χρονικό διάστημα που είναι καλό να γίνουν γνωστές οι συγκεκριμένες πληροφορίες.
    • Καθώς και τους κινδύνους που ενδεχομένως εμπεριέχονται σε αυτές.

    Ακόμη και αυτή η διαδικασία λοιπόν αποτελεί μια υπεραπλούστευση.

    Στη δουλειά μας, πολύ συχνά, συναναστρεφόμαστε με οικονομικούς συμβούλους και μελετάμε χιλιάδες επενδυτικά portfolia κάθε χρόνο. Αυτό το γεγονός, μας δίνει τη δυνατότητα να συλλέγουμε πολύτιμες πληροφορίες και να αποκτάμε τις ιδέες, τις γνώσεις και τις βέλτιστες εκείνες πρακτικές, που θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός επιτυχούς χαρτοφυλακίου της επενδυτικής μας πορείας (investment portfolio).

    Τα 3 βήματα λοιπόν που χρειάζεται να ακολουθήσεις, είναι τα παρακάτω:

    1. Για ποιο λόγο επενδύω;

    Είναι αλήθεια πως πολλοί επενδυτές αποτυγχάνουν να προβούν σε μια ορθή αναφορά των προτερημάτων τους και κατ’επέκταση να προσανατολίσουν τις επενδύσεις τους με σαφή στόχο και αντικειμενικότητα. Ωστόσο αυτό το βήμα είναι ιδιαιτέρως σημαντικό και γι’ αυτό το λόγο πρώτα από όλα οφείλετε να αξιολογήσετε: α) πόσες δεξιότητες έχετε, β) πόσες παραπάνω θα χρειάζεστε για την περάτωση κάποιου μελλοντικού στόχου, και γ) πόσες θα έχετε ανάγκη ούτως ώστε οι επενδύσεις σας, να φτάσουν από το σημείο Α στο σημείο Β.

    Η πιο σκληρή ερώτηση: Ο στόχος μου είναι πραγματικά εφικτός; Με άλλα λόγια, εξετάστε εάν ο στόχος σας είναι λογικός ή αν χρειάζεται να προσαρμόσετε το χρονοδιάγραμμα ή τις προσδοκίες σας, στα υπάρχοντα δεδομένα.

    stock this-is-one-of-the-most-devastating-reports-weve-seen-for-the-future-of-wall-street-stock-pickers

    2. Τι είδους ρίσκα είμαι διατεθειμένος να δεχθώ για την επίτευξη αυτών των στόχων;

    Στη βιομηχανία, συχνά υπολογίζουμε τον κίνδυνο ως μαθηματική έννοια, όπως η τυπική απόκλιση. Αλλά γνωρίζουμε καλά ότι, για τους επενδυτές, ο κίνδυνος είναι περισσότερο συναισθηματικός, κάτι το οποίο μπορεί να είναι δύσκολο να προβλεφθεί.

    Συχνά, o σχεδιασμός του ρίσκου μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά. Φανταστείτε ότι μια επένδυση ύψους 100.000 δολαρίων σε ένα περιουσιακό στοιχείο με ετήσιο επίπεδο μεταβλητότητας 10% θα μπορούσε εύκολα να υποβληθεί σε ανάληψη ποσού 10.000 $ σε ένα δεδομένο έτος. Η εκτίμηση της ανοχής σας για το ρίσκο δεν είναι πιθανότατα για το κατά πόσον η μεταβλητότητα 10% σας φαίνεται εντάξει. Αντιθέτως, πρόκειται για ένα πιο πρακτικό ερώτημα: Μπορώ να βγάλω κέρδος 10.000 δολαρίων της αξίας ανά πάσα στιγμή;

    Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφερθεί κάτι εξίσου σημαντικό: Γνωρίστε τους κινδύνους που παίρνετε. Τίποτα δεν αφαιρεί το συναίσθημα από την επένδυση, αλλά η εμπιστοσύνη σε αυτό που έχετε δημιουργήσει μπορεί μερικές φορές να σας βοηθήσει να παραμείνετε στην πορεία και να μην αφήσετε «αγχώδεις» περιόδους να εκτροχιάσουν την επιδίωξη των στόχων σας.

    τράπεζες

    3. Τι είμαι πρόθυμος να πληρώσω για την επίτευξη των στόχων;

    Το κόστος του χαρτοφυλακίου περιλαμβάνει δύο κατηγορίες: αμοιβές (έξοδα συναλλαγής ή έξοδα διαχείρισης) και φόρους. Κάθε ένα από αυτά συμπεριλαμβάνει τις επιστροφές που παράγει ένα portfolio, κάτι το οποίο εντείνεται ακόμη περισσότερο σε περιόδους χαμηλών αποδόσεων.

    Το να είσαι συνετός με τον προϋπολογισμό σου, αποτελεί λοιπόν βασικό πυλώνα της συγκεκριμένης διαδικασίας και σημαίνει το να εξετάζεις πώς οι χαμηλού κόστους συναλλαγές, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με ενέργειες υψηλής στρατηγικής.

    Ενώ πρόκειται για τρία φαινομενικά απλά ερωτήματα, χρειάζονται σκληρή σκέψη για να καταλήξουν σε καίριες απαντήσεις γύρω από τις οποίες μπορεί να δημιουργηθεί και να προσανατολισθεί ένα παραγωγικό portfolio επενδύσεων. Η συνεργασία με έναν επαγγελματία χρηματοοικονομικό σύμβουλο, μπορεί να φέρει αντικειμενικότητα και εμπειρογνωμοσύνη στη συζήτηση. Μπορεί επίσης να φέρει κάποια ηρεμία στον ενδιαφερόμενο: Η έρευνά μας δείχνει ότι οι επενδυτές που συνεργάζονται με έναν οικονομικό σύμβουλο αισθάνονται πιο σίγουροι και καλύτερα προετοιμασμένοι για το οικονομικό τους μέλλον.

    Πρέπει να θυμάστε πως οι στόχοι της ζωής σας είναι πολύ σημαντικοί.

    Πηγή: TheBlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr. Το κείμενο είναι του Patrick Nolan, Portfolio Strategist, BlackRock Portfolio Solutions.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Να πάνε στον εισαγγελέα οι επιχειρηματίες που τα έφαγαν με τις Porsche, τα liar jet και τα πούρα. Όχι οι τραπεζίτες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αποτρόπαιο έγκλημα στην Αγία Βαρβάρα: Ο πατέρας της στραγγάλισε την 6χρονη Στέλλα και την πέταξε στα σκουπίδια

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτό είναι το πιο ακριβό σπίτι στη Μύκονο που πωλείται 11,7 εκ. – Έχει 17 υπνοδωμάτια και 17 μπάνια (20 Φωτό)

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ