• Business

    Θα πέσει τελικά «black» στην επένδυση της BlackRock στον Κηφισό;

    michanikos.gr


    Μετέωρη εξακολουθεί να παραμένει η επένδυση της BlackRock στον Κηφισό, μετά την αναβολή της χθεσινής προγραμματισμένης συνάντησης μεταξύ των εκπροσώπων του BlackRock Europe Property Fund III και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη.

    Έτσι ακόμα μια μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα φαίνεται πως βρίσκεται ένα βήμα πριν εγκαταλείψει τη χώρα. Μέχρι σήμερα, οι συνομιλίες για το μνημόνιο αλληλοκατανόησης έχουν πέσει στο κενό, οι υπογραφές δεν έχουν μπει, με αποτέλεσμα η BlackRock Europe Property Fund III να «παγώνει» το έργο, μέχρι νεοτέρας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες το BlackRock Europe Property Fund III το fund ζητούσε με επιστολή του προς το υπουργείο Περιβάλλοντος στις συνομιλίες της Δευτέρας να υπάρχει ως βάση ένα μη δεσμευτικό μνημόνιο αλληλοκατανόησης, κάτι το οποίο δεν έγινε από την πλευρά του ΥΠΕΝ, με αποτέλεσμα την αναβολή της συνάντησης.

    Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή εμπορικού πολυχώρου στην έκταση του πρώην εργοστασίου της Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη, την οποία, το χειμώνα του 2007, η ιστορική βιομηχανία πώλησε έναντι 37 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Artume, η οποία ελέγχεται από την Blackrock. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, εδώ και μια δεκαετία, η επένδυση παραμένει απλά μια μακέτα. Και αυτό παρά το γεγονός πως έχουν δαπανηθεί σχεδόν 130 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία περίπου 35 εκατ. σε φόρους ακίνητης περιουσίας.

    Για να ξεκινήσει η επένδυση θα πρέπει ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, να υπογράψουν το προεδρικό διάταγμα, που έχει εγκρίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας και προσδιορίζει τους όρους δόμησης στην έκταση του έργου, όπως και στην ευρύτερη περιοχή. Ωστόσο, μια μικρή μερίδα πολιτών, με σχέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, που τάσσεται κατά της επένδυσης, φαίνεται πως εμποδίζει την τελική υπογραφή του υπουργείου.

    Παράλληλα, βάσει της πρόσφατης απόφασης του ΚΥΣΟΙΠ, θα πρέπει να ακολουθήσει η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας (MoU) μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και της Artume, που θα προσδιορίζει τις δεσμεύσεις της τελευταίας για την υλοποίηση δράσεων με στόχο την αναζωογόνηση της ευρύτερης περιοχής. Και αυτό παραμένει κολλημένο, με το κλίμα μεταξύ του Υπουργείου και των επενδυτών να είναι τουλάχιστον εχθρικό.

    Μπορεί οι πληροφορίες να αναφέρουν ότι η κυβέρνηση επιθυμεί την απεμπλοκή της επένδυσης, μετά και τη συνάντηση του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, με στελέχη της BlackRock στις ΗΠΑ, ωστόσο είναι απορίας άξιο πως, μια επένδυση συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, οδηγείται σε απρόσμενο τέλος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Marks & Spencer: Μένει ή φεύγει; Τι σχεδιάζει για την ελληνική αγορά

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τράπεζες: Τι πρέπει να κάνετε αν λάβετε επιστολή που σας χαρακτηρίζει ως «μη συνεργάσιμο» δανειολήπτη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά της HSH Nordbank περιμένει η διοίκηση της τράπεζας



    ΣΧΟΛΙΑ