• Business

    Νέος κύκλος αγωνίας για τη Frigoglass: Οι αβεβαιότητες και ο κίνδυνος κατάρρευσης της συμφωνίας εξυγίανσης

    Χάρης Δαυίδ, πρόεδρος Frigoglass

    Χάρης Δαυίδ, πρόεδρος Frigoglass


    Μπορεί με την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης από το Ανώτατο Δικαστήριο της Αγγλίας και της Ουαλίας να ξεπεράστηκε ο βασικός σκόπελος, ωστόσο ο δρόμος μέχρι την οριστική διάσωσή της Frigoglass κρύβει ακόμη αρκετές παγίδες ενώ ανοιχτό παραμένει πάντοτε το ενδεχόμενο για «ξαφνικό θάνατο»

    Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην οικονομική έκθεση εξαμήνου, στην περίπτωση που η αναδιάρθρωση δεν ολοκληρωθεί η διοίκηση της εταιρείας ή άλλων θυγατρικών του ομίλου ενδέχεται να υποχρεωθεί όπως εκκινήσει διαδικασίες πτώχευσης.

    Ήδη, οι περισσότεροι προμηθευτές εξέφρασαν την ανησυχία τους για την πορεία αναδιάρθρωσης αλλά και την έγκαιρη αποπληρωμή των τιμολογίων τους. Κάποιοι μάλιστα υπό τον φόβο να χάσουν τα χρήματά τους, μείωσαν τις παραγγελίες τους.

    Έντονη ανησυχία και για τα χρονικά περιθώρια που έχουν τεθεί αναφορικά με την ολοκλήρωση της συμφωνίας αναδιάρθρωσης. Όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση, η 30η Σεπτεμβρίου, η οποία έχει τεθεί ως απώτατη ημερομηνία υπάρχει κίνδυνος να μην πιαστεί, αν και η ημερομηνία αυτή δύναται να παραταθεί μέχρι την 30η Νοεμβρίου με κοινή συμφωνία των εμπλεκομένων.

    Ήδη, υπάρχουν σχετικές συζητήσεις για να επεκταθεί η απώτατη ημερομηνία ολοκλήρωσης της συμφωνίας πέραν 30ής Σεπτεμβρίου. Η εταιρεία πάντως εκτιμά ότι η κεφαλαιακή αναδιάρθρωση θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Οκτωβρίου.

    Εάν δεν γίνουν όλα τα βήματα που απαιτούνται βάση της συμφωνίας αναδιάρθρωσης, τότε η διοίκηση υπό τον Xάρη Δαυίδ θα χρειαστεί διαπραγματευτεί εκ νέου την αναδιάρθρωση των δανειακών υποχρεώσεων της Frigoglass, με όλα τα ενδεχόμενα και πάλι ανοιχτά…  (συμπεριλαμβανομένου και του ενδεχόμενου οι πιστωτές να καταγγείλουν τα δάνεια που έχουν χορηγήση και να απαιτήσουν την άμεση εξόφλησή τους).

    Σύμφωνα πάντα με την οικονομική έκθεση, σε μια τέτοια περίπτωση «θα προκύψει σημαντική αβεβαιότητα ως προς τη δυνατότητα συνέχισης της δραστηριότητας της εταιρείας και των λοιπών εταιρειών του ομίλου, οι οποίες ενδέχεται να βρεθούν σε κατάσταση αδυναμίας αποπληρωμής των υποχρεώσεών τους, ενώ το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ή/και των υπολοίπων εταιρειών του ομίλου θα πρέπει να προχωρήσουν στις απαραίτητες εκ του νόμου ενέργειες για τη κήρυξη της εταιρείας ή των υπολοίπων εταιρειών του ομίλου σε κατάσταση πτώχευσης ή αντίστοιχης διαδικασίας αφερεγγυότητας».

    Η ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης θα συμβάλει καταλυτικά στη μείωση του δανεισμού και των χρηματοοικονομικών εξόδων της Frigoglass που επιβαρύνουν σήμερα τον ισολογισμό της.

    Υπολογίζεται ότι τα έξοδα για τόκους θα περιοριστούν σε περίπου 13-14 εκατ. ευρώ από περίπου 30 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα.

    Παράλληλα, με την μείωση του δανεισμού και των χρηματοοικονομικών εξόδων, το σχέδιο αναδιάρθρωσης προβλέπει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) κατά 137 εκατ. ευρώ, στην οποία ο βασικός μέτοχος (οικογένεια Δαυίδ) θα συμμετάσχει με περίπου 60 εκατ. ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: My Market: Πώς σχεδιάζει η αλυσίδα σούπερ μάρκετ τα επόμενα βήματα της

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παρασκήνιο: Γιατί ο όμιλος Βαρδινογιάννη ξαναμπαίνει στις τράπεζες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Lidl Hellas: Τι απαντά στις καταγγελίες για απολύσεις και συνθήκες εργασίας



    ΣΧΟΛΙΑ