• Business

    «Ναυάγησε» το Χρηματιστήριο του Κατάρ


    Βυθίζεται σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά του Κατάρ με τους επενδυτές να τρέπονται σε μαζική φυγή, καθώς η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Λιβύη, έσπασαν τους δεσμούς με τη Ντόχα, κατηγορώντας την ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία.

    Ο δείκτης μετοχών της χώρας, ο Qatari Index υποχώρησε κατά 7,6% κατά την πρώτη ώρα συναλλαγών, με τα περισσότερα bluechips να σημειώνουν ακόμη μεγαλύτερη βουτιά, όπως για παράδειγμα η Vodafone Qatar, η μετοχή που συγκεντρώνει την μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα, να καταγράφει ελεύθερη κατά 10% που είναι και το limit down όριο για τις μετοχές του Κατάρ.

    Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας του Κατάρ, η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, υποχωρεί 6%.
    Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν ανακοίνωσαν την αναστολή των μεταφορικών δεσμών με το Κατάρ και έδωσαν στους κατοίκους και τους επισκέπτες του Κατάρ δύο εβδομάδες να εγκαταλείψουν τα σύνορά τους.

    Με εκτιμώμενα κεφάλαια 335 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο ταμείο κρατικών επενδύσεων, με το εμπορικό πλεόνασμα 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο τον Απρίλιο και με τις εκτεταμένες λιμενικές εγκαταστάσεις που μπορεί να χρησιμοποιήσει αντί των χερσαίων συνόρων της με τη Σαουδική Αραβία, τα οποία έκλεισαν, το Κατάρ πιθανόν να είναι σε θέση να αποφύγει μια βαθιά οικονομική κρίση, όπως σημειώνουν αναλυτές στο Reuters.

    Οι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου πραγματοποιούν μικρές συναλλαγές εμπορευμάτων μεταξύ τους, και αντίθετα βασίζονται στις εισαγωγές από χώρες εκτός της περιοχής, ενώ οι αποστολές υγροποιημένου φυσικού αερίου του Κατάρ μέσω θαλάσσης αναμένεται να συνεχιστούν κανονικά.

    Η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του Κόλπου αντιπροσωπεύουν παραδοσιακά μόνο το 5 έως 10% των καθημερινών συναλλαγών στο χρηματιστήριο του Qatari, σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς.

    Ωστόσο, το διπλωματικό ρήγμα θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις σε ορισμένες επιχειρηματικές συμφωνίες και εταιρείες στην περιοχή, ιδίως στην Qatar Airways, η οποία δεν μπορούν πλέον να πετάξει σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες αγορές της Μέσης Ανατολής.

    Η Σαουδική Αραβία κάλεσε τις διεθνείς εταιρείες να αποφύγουν το Κατάρ, αυξάνοντας την προοπτική να προσπαθήσει να κάνει τις ξένες επιχειρήσεις να επιλέξουν μεταξύ της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο Κατάρ και της πρόσβασης στην πολύ μεγαλύτερη Σαουδική οικονομία.

    Όπως σημειώνουν οι αναλυτές δεν ήταν σαφές πόσο καιρό θα διαρκέσει η διαφωνία, ενώ οι αγορές θα μπορούσαν να ανακάμψουν γρήγορα εάν οι εντάσεις μειωθούν. Όπως τονίζουν, αυτή είναι μια αντίδραση στον πολιτικό θόρυβο που έχει άμεσο αντίκτυπο στην μεταβλητότητα. Έτσι μπορεί η αντίδραση να είναι βραχύβια και πλήρως αναστρέψιμη, εάν αρχίσει να υποχωρεί η πολιτική ένταση.

    Και άλλες αγορές του Κόλπου σημειώνουν επίσης απώλειες, με το Ντουμπάι να χάνει 0,8% και η το χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας να μειώνεται κατά 0,2%.

    Παράλληλα, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή στέλνει σήμερα σε ισχυρό ράλι το πετρέλαιο. Τα συμβόλαια αργού πετρελαίου Brentσημειώνουν άνοδο κατά 48 σεντς, ή 1%, στα 50,43 δολάρια το βαρέλι , ενώ τα συμβόλαια αργού στις ΗΠΑ διαπραγματεύονται στα 48,14 δολάρια το βαρέλι, αυξημένα κατά 48 σεντς ή 1%.

    Πηγή: iForex

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Red Alert: Οι κίνδυνοι εάν βγει η Ελλάδα στις αγορές χωρίς QE. Τι λένε κυβερνητικά στελέχη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εξαγορές στην Ελλάδα αναζητούν Lactalis και Granarolo



    ΣΧΟΛΙΑ