• Business

    Να για ποιο λόγο οι Έλληνες έμποροι λατρεύουν τους Κινέζους τουρίστες


    Πρωταθλητές είναι οι Κινέζοι τουρίστες στις tax free συναλλαγές, τις αγορές δηλαδή άπό ελληνικά καταστήματα με επιστροφή ΦΠΑ, καθώς από τα 50 εκατ ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 10 εκατ ευρώ ήταν αγορές που πραγματοποίησαν Κινέζοι τουρίστες.

    Φέτος ο τζίρος των tax free συναλλαγών στη χώρα μας είναι αυξημένος κατά 20% (στοιχεία Αυγούστου) σε σχέση με πέρυσι και ξεπέρασε τα 50 εκατ ευρώ. Στις συναλλαγές tax free δεν περιλαμβάνονται εκείνες που πραγματοποιούνται στα καταστήματα αφορολογήτων ειδών (duty free) του αεροδρομίων.

    Κινέζοι, Ρώσοι και Αμερικανοί τουρίστες είναι οι μεγαλύτεροι λάτρεις των tax free αγορών, ενώ σημαντικούς τζίρους έκαναν και οι τουρίστες από την Ινδία, την Ταϊβάν, την Σιγκαπούρη, και το Ισραήλ με τις αγορές τους να είναι αυξημένες κατά 50% με 60% σε σχέση με πέρυσι. Αντίθετα σημαντική κάμψη παρουσίασαν οι αγορές από Ουκρανούς (-45%) και Τούρκους (-20%) τουρίστες.

    Η αύξηση των tax free οφείλεται τόσο στην άνοδο της τουριστικής κίνησης, όσο και στην απόφαση του υπουργείου Οικονομικών (Οκτώβριος 2016) με την οποία μειώθηκε το ελάχιστο ποσό αγοράς tax free συναλλαγών στα 50 ευρώ, από τα 120 ευρώ. Αποτέλεσμα ήταν να διπλασιαστούν σχεδόν οι συναλλαγές και ταυτόχρονα να μειωθεί κατά 30% περίπου η μέση αξία κάθε συναλλαγής, που τώρα διαμορφώνεται στα επίπεδα των 300 ευρώ.

    Σημειώνουμε ότι στην Αθήνα πραγματοποιείται το 55%-60% των συνολικών αγορών της κατηγορίας, μάλιστα οι αγορές φέτος είναι αυξημένες κατά 40% σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που δείχνει ότι η πρωτεύουσα έχει επανακάμψει δυναμικά στην τουριστική αγορά.

    Ανοδικά κινήθηκαν επίσης οι tax free συναλλαγές στη Σαντορίνη, τα Ιωάννινα, τη Θεσσαλονίκη. Αντίθετα στη Μύκονο αν και ο αριθμός των συναλλαγών αυξήθηκε σχεδόν κατά 80%, ο τζίρος ήταν μειωμένος κατά 20%, καθώς η μέση αξία κάθε συναλλαγής έπεσε στα 500 με 600 ευρώ, από τα 1.200 ευρώ που ήταν πέρυσι.

    Στις tax free συναλλαγές, ο αγοραστής που δεν είναι κάτοικος Ελλάδος, λαμβάνει επιστροφή μέρους του ΦΠΑ –κατά την έξοδο του από τη χώρα. Πιο απλά: ο τουρίστας κάνει την αγορά που θέλει σε κατάστημα με την ένδειξη Tax Free. Όταν φεύγει από την Ελλάδα, στο αεροδρόμιο ή σε οποιαδήποτε συνοριακό σταθμό δείχνει τα προϊόντα που αγόρασε στο Τελωνείο μαζί με την απόδειξη tax free και το διαβατήριο του και ζητά να σφραγιστεί το πρωτότυπο αντίγραφο της απόδειξης Tax Free. Στη συνέχεια στους συνεργάτες των εταιρειών διαμεσολάβησης Tax Free παρουσιάζει την σφραγισμένη πλέον από το Τελωνείο απόδειξη και ζητά το ποσό ΦΠΑ που αναλογεί.

    Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται δύο εταιρείες, η Premier Tax Free Greece και η Global Blue Hellas ως διαμεσολαβητές για την επιστροφή φόρου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΑΑΔΕ: «Τελεσίγραφο» στις τράπεζες να στείλουν στοιχεία λογαριασμών έως τις 15 Σεπτεμβρίου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τράπεζες: Γιατί μειώθηκε αιφνιδιαστικά ο ELA κατά 5 δισ. ευρώ. Τι σηματοδοτεί

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιατί είναι πύρινος εφιάλτης τα (κόκκινα) 10 δισ ευρώ των στεγαστικών δανείων



    ΣΧΟΛΙΑ