• Business

    Moody’s: Πρώτη η Εθνική Τράπεζα θα απεξαρτηθεί από τον ELA

    Moody's

    Moody’s


    Θετικές βλέψεις για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής εκφράζει η Moody’s. Ως «πιστωτικά θετική» (credit positive) χαρακτηρίστηκε μάλιστα η κίνηση αυτή καθώς η ΕΤΕ θα λάβει 718,3 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα αυξήσουν τον δείκτη κεφαλαίων CET1 κατά περίπου 110 μονάδες βάσης και θα μειώσουν την εξάρτηση από τον ELA.

    Η Εθνική, όπως σημειώνει, προωθεί ενεργητικά το σχέδιο αναδιάρθρωσης, με βάση το οποίο κλήθηκε να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία και να στρέψει την προσοχή της στις εγχώριες τραπεζικές δραστηριότητες.

    Η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής έπεται μιας σειράς κινήσεων απομόχλευσης του ισολογισμού, μεταξύ αυτών η πώληση της δραστηριότητας στη Βουλγαρία, η οποία βελτίωσε τον δείκτη CET 1 κατά 100 μονάδες βάσης.

    Οι δύο προαναφερθείσες πωλήσεις θα αυξήσουν τον pro forma CET1 σε περίπου 18,1%, το υψηλότερο απ’ όλους τους ανταγωνιστές στην εγχώρια αγορά, έναντι 16% που καταγράφηκε τον Μάρτιο.

    Απόρροια των γεγονότων που προαναφέρθηκαν και των μέτρων που ελήφθησαν είναι κάποιες βασικές προκλήσεις. Η Moody’s αναμένει ότι η Εθνική θα είναι η πρώτη τράπεζα που θα ξεπληρώσει τον ELA εντός των επόμενων 12-18 μηνών, διαδικασία που στηρίζεται στις πωλήσεις ενεργητικού και στην επιστροφή περισσότερων καταθέσεων καθώς η εμπιστοσύνη θα βελτιώνεται εξαιτίας και της ήπιας οικονομικής ανάπτυξης το 2017-2018.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Λεωνίδας Φραγκιαδάκης: Τι πέτυχε το αφεντικό της Εθνικής με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος (Chipita) δίνει την πιο συγκλονιστική συνέντευξη. Aπό το διαμέρισμα στο Μοσχάτο στην υπερπαραγωγή των κρουασάν

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Barclays: Γιατί η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον σημαντικό κίνδυνο για την Ευρωζώνη

     



    ΣΧΟΛΙΑ