• Business

    Επιτροπή Ανταγωνισμού: «Καμπάνα» 9,7 εκατ. ευρώ στην Colgate Palmolive για αθέμιτες πρακτικές


    Συνολικό πρόστιμο ύψους 9,7 εκατ. ευρώ επέβαλλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην Colgate Palmolive και στις Εν Ελλάδι θυγατρικές της για σύσταση καρτέλ καθώς και για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης στην αγορά των καλλυντικών και των απορρυπαντικών.  Επιπλέον, η Επιτροπή επέβαλλε πρόστιμα και σε πέντε ελληνικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ για συμμετοχή σε καρτέλ (απαγορευμένες συμπράξεις).

    Ειδικότερα, η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού με απόφαση της έκρινε (ομοφώνως) ότι οι εταιρείες του Ομίλου COLGATE – PALMOLIVE (COLGATE-PALMOLIVE (HELLAS) A.B.E.E. και COLGATE-PALMOLIVE ΕΜΠΟΡΙΚΗ (ΕΛΛΑΣ) ΜΕΠΕ) και η μητρική εταιρεία COLGATE-PALMOLIVE COMPANY  (κατά πλειοψηφία) υιοθέτησαν ρήτρα απαγόρευσης παράλληλων εισαγωγών στην ελληνική επικράτεια, τόσο για τα είδη απορρυπαντικών όσο και για καλλυντικά ευρείας διανομής.

    Η παράβαση αυτή καταλογίστηκε (ομοφώνως) και σε πέντε αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Πρόκειται για τις ΑΒ Βασιλόπουλος, την Σκλαβενίτης, την ΜΑΚΡΟ Cash & Carry, ΠΕΝΤΕ και Κυψέλη.

    Η Επιτροπή έκρινε επίσης οι εταιρείες του ομίλου Colgate – Palmolive καταχράστηκαν τη δεσπόζουσα θέση που κατείχαν στην ελληνική αγορά αναφορικά με τα καθαριστικά για γυάλινες επιφάνειες (τζάμια), με τη θέσπιση και διατήρηση του συμβατικού όρου περιορισμού των παράλληλων εισαγωγών σε συμβάσεις με πελάτες τους στην εν λόγω  σχετική αγορά καθαριστικών τζαμιών.

    Με  βάσει τις παραδοχές αυτές, η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε πρόστιμο εις ολόκληρον και αλληλεγγύως στις εταιρίες COLGATE-PALMOLIVE (HELLAS) A.B.E.E., COLGATE-PALMOLIVE ΕΜΠΟΡΙΚΗ (ΕΛΛΑΣ) ΜΕΠΕ και COLGATE-PALMOLIVE COMPANY συνολικού ύψους 8.671.267 ευρώ για τη διαπιστωθείσα ως άνω παράβαση της απαγόρευσης των παράλληλων εισαγωγών  στην ελληνική επικράτεια και 747.518 ευρώ για τη διαπιστωθείσα ως άνω παράβαση της κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης τους στο συγκεκριμένο απορρυπαντικό.

    Επιπρόσθετα, επέβαλε πρόστιμο αλληλεγγύως και  εις ολόκληρον  στις εταιρίες COLGATE-PALMOLIVE (HELLAS) A.B.E.E. και COLGATE-PALMOLIVE ΕΜΠΟΡΙΚΗ (ΕΛΛΑΣ) ΜΕΠΕ συνολικού ύψους  400.000 για παροχή ανακριβών και ελλιπών στοιχείων κατά τη διεξαγωγή της αυτεπάγγελτης έρευνας.

    Τέλος, όσον αφορά στα πρόστιμα στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ διαμορφώνονται ως εξής:

    • ΑΒ Βασιλόπουλος: 474.714 ευρώ
    • Σκλαβενίτης: 213.297 ευρώ
    • ΜAKRO Cash & Carry: 183.330 ευρώ
    • ΠΕΝΤΕ: 143.922 ευρώ
    • ΚΥΨΕΛΗ: 1.944 ευρώ

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Alpha Bank: Kλειδί για την ανάκαμψη οι επενδύσεις

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Άπιαστο όνειρο» η ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα – Το παράδειγμα της Νορβηγίας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γ. Αγγελικούσης: Τέσσερις νέες παραγγελίες για τάνκερ VLCC στα αγαπημένα του ναυπηγεία



    ΣΧΟΛΙΑ