• Business

    Το Brexit οδηγεί στην μείωση της εμπιστοσύνης των εργοδοτών

    • NewsRoom


    Υπάρχει ένα ενδιαφέρον μείγμα ενδείξεων από την τελευταία έρευνα της εμπιστοσύνης των εργοδοτών στην οικονομία. Η βασική εμπιστοσύνη φαίνεται να υποχωρεί, έχει μειωθεί τουλάχιστον σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Αλλά το άλλο μισό της έρευνας μας υποδεικνύει ότι υπάρχει μικρή χαλάρωση από την πλευρά της παραγωγής αναφορικά με την οικονομία, που σημαίνει ότι οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης πρόκειται να αντιμετωπίσει μια έντονα ανοδική πορεία της απασχόλησης και των μισθών –ό,τι ακριβώς θα θέλαμε να συμβεί φυσικά. Ως συνήθως, αυτό μας δείχνει πόσο σύνθετη είναι μια οικονομία, πόσο ανάμεικτα είναι τα σημάδια που έχουμε από αυτή:

    “Οι ευκαιρίες για απασχόληση μειώνονται, με τα σχέδια των εργοδοτών για προσλήψεις, να διαμορφώνονται στο χαμηλότερο επίπεδο του έτους, καθώς επιδεινώνονται οι οικονομικές προοπτικές.

    Περισσότερες επιχειρήσεις αναμένουν ότι οι οικονομία θα επιδεινωθεί στους επόμενους τρεις μήνες από ό,τι όσες πιστεύουν ότι θα τα πάει καλύτερα, που σημαίνει ότι είναι πολύ λιγότερο πιθανό να προσλάβουν νέους υπαλλήλους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Οργάνωσης Προσλήψεων και Απασχόλησης (REC).

    Όχι, δεν μας αρέσει αυτό. Όπως μας είπε ο Keynes, ο επιχειρηματικός κύκλος είναι τουλάχιστον εν μέρει παρακινούμενος από αυτά τα “ζωώδη ένστικτα”. Εάν οι επιχειρήσεις επιχειρήσουν να επενδύσουν τότε η οικονομία θα φαίνεται αρκετά καλά, καθώς οι ίδιες οι επενδύσεις θα αυξήσουν τη ζήτηση και ούτε καθεξής. Παρομοίως, εάν κάτι τους κάνει να συγκρατηθούν, τότε οι οικονομικές προοπτικές δεν είναι τόσο καλές.

    “Μια έρευνα της REC διαπίστωσε πως το 31% αναμένει η οικονομία της χώρας να επιδεινωθεί, ενώ μόλις το 28% εκτιμά ότι η οικονομία θα βελτιωθεί.

    Το καθαρό ισοζύγιο έχει υποχωρήσει στο -3% από το +6% στην έρευνα Jobs Outlook τον προηγούμενο μήνα”.

    Όχι, δεν μας αρέσει καθόλου. Ωστόσο η άλλη πλευρά της ίδιας έρευνας έχει μάλλον διαφορετικές επιπτώσεις.

    “Η έρευνα της REC υποδεικνύει ένα επικείμενο έλλειμμα δεξιοτήτων, με το 40% των εργοδοτών να δηλώνει πως δεν έχουν πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και θα πρέπει να προσλάβουν προκειμένου να καλύψουν ενδεχόμενη πρόσθετη ζήτηση”.

    Αυτά τα ζωώδη ένστικτα των επιχειρήσεων είναι πράγματι σημαντικά. Αλλά το ίδιο είναι και εκείνα των καταναλωτών. Εάν συνεχίσουν να βγαίνουν έξω και να ξοδεύουν, να ξοδεύουν, να ξοδεύουν, τότε δεδομένου ότι βρισκόμαστε ήδη σε στάδιο περιορισμού της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας, αυτή η επιπλέον ζήτηση θα σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προσλάβουν, και αυτό σχεδόν σίγουρα θα σημαίνει ότι θα πρέπει να αυξήσουν και τους μισθούς επίσης. Το οποίο είναι και αυτό που θα θέλαμε να συμβεί, να αυξηθούν οι μισθοί σταδιακά και επομένως το βιοτικό επίπεδο να είναι ο στόχος του να έχουμε μία οικονομία κατά πρώτο λόγο. Βρισκόμαστε επομένως σε ένα σημείο ισορροπίας, από όπου θα μπορούσαμε να πάμε και προς τις δύο κατευθύνσεις.

    Ότι οι επιχειρήσεις φαίνεται να έχουν μια μικρή απώλεια εμπιστοσύνης είναι αλήθεια, αλλά εάν κάνουν λάθος για αυτό, τότε οι περιορισμοί της πλεονάζουσας ικανότητας σημαίνουν ότι οι προσλήψεις και οι αυξήσεις των μισθών είναι πιθανές –υπό την προϋπόθεση ότι οι αρνητικές εκτιμήσεις είναι η λάθος αντίδραση.

    Του Tim Worstall

    Πηγή: Forbes

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ποιοι ανήκουν στην «αφρόκρεμα» του τεχνολογικού κλάδου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BlackRock Blog: Οι πολλές «γεύσεις» των περιουσιακών στοιχείων κυμαινόμενου επιτοκίου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Γιατί οι επενδυτές αγνοούν -προς το παρόν- τις πολιτικές αναταράξεις



    ΣΧΟΛΙΑ