• Business

    BlackRock Blog: Τι κρύβεται πίσω από το μαζικό sell-off των τεχνολογικών μετοχών

    Facebook

    Facebook


    Το βασικό ερώτημα που απασχολεί τους επενδυτές είναι γιατί πολλές τεχνολογικές μετοχές έχουν καταρρεύσει πρόσφατα, χωρίς να υπάρχει κάποιος προφανής λόγο.

    Επιφανειακά τα πράγματα φαίνονται ήρεμα. Ο δείκτης S&P 500 παραμένει εντός του 1% των ιστορικών υψηλών που έχει καταγράψει και η μεταβλητότητα εξακολουθεί να είναι σχεδόν στο μισό του μακροπρόθεσμου μέσου όρου. Εντούτοις, κάτω από την επιφάνεια, η εικόνα μπορεί να είναι εντελώς διαφορετική.

    1. Ένα απότομο reversal στο φετινό momentum trade

    Πίσω στα τέλη της δεκαετίας του 1990, η τεχνολογία παρουσίαζε για άλλη μια φορά έντονο momentum. Το reversal που παρατηρείται φέτος στον τεχνολογικό κλάδο αποτελεί ουσιαστικά κομμάτι ενός ευρύτερου reversal των μετοχών-momentum, όπου η τεχνολογία πρωταγωνιστεί.

    2. Τα multiples είναι πολύ υψηλότερα

    Οι επενδυτές-«ταύροι» μπορούν σωστά να επισημάνουν ότι τώρα οι αξίες των τεχνολογικών μετοχών ωχριούν σε σύγκριση με τα σουρεαλιστικά επίπεδα που είχαν καταγράψει στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Ακόμα, τα multiples αυξάνονται γρήγορα. Το trailing price-to-earnings (P/E) για τον S&P 500 είναι πάνω από το 35% από το χαμηλό της περσινής χρονιάς. Με τα trailing κέρδη σχεδόν 25 φορές μεγαλύτερα, ο τομέας αυτός είναι ο πιο ακριβός από την εποχή της οικονομικής κρίσης, όταν τα κέρδη είχαν καταρρεύσει. Ωστόσο, με βάση μια price-to-book (P/B) προσέγγιση, οι αποτιμήσεις είναι ακόμα πιο εκτεταμένες. Οι αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης διαπραγματεύονται στο υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2007.

    3. Η έξαρση της ανάπτυξης έχει κάνει όλο το επενδυτικό στυλ ακριβό

    Η έξαρση και η πρόσφατη πτώση των τεχνολογικών μετοχών πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω ενός πρίσματος, το οποίο είναι το εξής: Καθώς οι επενδυτές «συνήλθαν» από το “εμπόριο Trump”, έχουν επιστρέψει σε δύο επενδυτικές συμπεριφορές – απόδοση και ανάπτυξη. Αυτή η μεταστροφή έχει κάνει τις μετοχές αυτές πολύ ακριβές, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες. Και ενώ οι τεχνολογικές μετοχές μπορεί να μην αποτελούν «φούσκα», η αναλογία όγκου/αξίας θυμίζει εποχές δεκαετίας του ’90. Από τα τέλη Μαΐου, η αναλογία αυτή (με βάση μια price-to-book (P/B) προσέγγιση) ήταν μόλις κάτω από 0,33. Που σημαίνει ότι περίπου 1,5 τυπικές αποκλίσεις κάτω του μέσου όρου και κοντά στο ιστορικό χαμηλό των 0,31 που επιτεύχθηκε το Φεβρουάριο του 2000, ακριβώς πριν από την έκρηξη της τεχνολογικής φούσκας. Δείτε το παρακάτω διάγραμμα.

    chart-growth

    Κατά κάποιο τρόπο, το μαζικό αυτό sell-off θυμίζει το κραχ του 2007. Όπως και τώρα, τα funds έσπευδαν να ρευστοποιήσουν για να εισπράξουν αποδόσεις μέσα σε ένα περιβάλλον χαμηλής μεταβλητότητας, ενώ παράλληλα επιδίδονταν στο crowding σε μετοχές-momentum. Το αν αυτό το sell-off θα προκαλέσει περαιτέρω αναστάτωση, αναμένεται να φανεί στην πορεία. Αυτό που τώρα είναι εμφανές είναι ότι το επίμονο κυνήγι συγκεκριμένων τίτλων, έχει κάνει την αγορά πολύ εύθραυστη.

    Το κείμενο είναι του Russ Koesterich, CFA Portfolio Manager στη Global Allocation Team της BlackRock

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr 



    ΣΧΟΛΙΑ