• Business

    BlackRock Blog: Ποιες είναι οι συνέπειες της συμφωνίας για την αύξηση στο ανώτατο όριο του χρέους

    Τραμπ

    Ντόναλντ Τραμπ


    Η Ουάσιγκτον απέτρεψε μια επαπειλούμενη δημοσιονομική κρίση, αλλά το αποτέλεσμα ενδέχεται να είναι ένα ξαφνικό δημοσιονομικό κενό τον Δεκέμβριο ή στις αρχές του 2018. Προβλέπουμε οξυμένη πολιτική αβεβαιότητα προς το τέλος του έτους, καθώς το Αμερικανικό Κογκρέσο πρέπει να επανεξετάσει την αύξηση του ομοσπονδιακού δανεισμού και τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης.

    Η συμφωνία της περασμένης εβδομάδας (σσ. για την αύξηση του ορίου δανεισμού για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στους πληγέντες από το πέρασμα του τυφώνα Χάρβεϊ, στο Τέξας) αυξάνει το ανώτατο όριο του χρέους και χρηματοδοτεί την κυβέρνηση μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, παίρνοντας τον κίνδυνο τεχνητής χρεωκοπίας από το τραπέζι για την ώρα. Το βραχυπρόθεσμο δημόσιο χρέος των ΗΠΑ αποτελεί το βασικό βαρόμετρο αυτού του κινδύνου, όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα. Οι αποδόσεις των ομολόγων του Δημοσίου που ωριμάζουν σύντομα -μετά την αρχική προθεσμία του τέλους Σεπτεμβρίου- μειώθηκαν, καθώς δεν θεωρήθηκαν πλέον ως πιο ευάλωτα στην αδυναμία πληρωμής, ενώ τα επιτόκια των τίτλων που ωριμάζουν μετά τη νέα προθεσμία του Δεκεμβρίου αυξήθηκαν.

    34357_BII_COTW_091117_v2_blog

    Η φυσική καταστροφή που πραγματοποιήθηκε τόσο λόγω του τυφώνα Χάρβεϊ όσο και ένεκα του κυκλώνα Ίρμα ήταν που ώθησαν τους πολιτικούς σε δράση την περασμένη εβδομάδα.

    Το αποτέλεσμα είναι ένα πιθανό δημοσιονομικό κενό προς το τέλος του έτους, καθώς εκείνη την περίοδο οι νομοθέτες θα βρεθούν ξανά αντιμέτωποι με το όριο του χρέους και την κρατική χρηματοδότηση. Αντιμετωπίζουν επίσης μια σειρά από άλλα ακανθώδη ζητήματα, όπως η αντιμετώπιση των δικαιωμάτων διαμονής παιδιών που εισήλθαν παράνομα στη χώρα (σσ. νόμος DACA) και η αμφιλεγόμενη χρηματοδότηση ενός τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

    Στην πολιτική αυτή καταιγίδα προστίθεται και το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ συμμάχησε με τους Δημοκρατικούς την περασμένη εβδομάδα σχετικά με τη συμφωνία για την αύξηση του ορίου δανεισμού, παρά τις εκκλήσεις των Ρεπουμπλικάνων για πολύ μεγαλύτερη παράταση του ανώτατου ορίου του χρέους και του προϋπολογισμού. Και αυτό θα μπορούσε να καταστήσει δυσκολότερη τη δημοσιονομική συζήτηση την επόμενη φορά. Θα μπορούσε επίσης να περιπλέξει και να καθυστερήσει τις πολυαναμενόμενες φορολογικές περικοπές και μεταρρυθμίσεις.

    Το κείμενο είναι  του Richard Turnill, BlackRock Global Chief Investment Strategist

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: BlackRock Blog: Μην αφήσεις να σε φοβίσουν με τις αποτιμήσεις των μετοχών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BlackRock Blog: Τέσσερις επενδυτικές επιλογές για το δεύτερο εξάμηνο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Γιατί οι επενδυτές αγνοούν -προς το παρόν- τις πολιτικές αναταράξεις

     



    ΣΧΟΛΙΑ