• Business

    Η ατυχία να ασχολείσαι με ΑΠΕ στην Ελλάδα – Δέκα χρόνια για μια άδεια


    Μπορεί να έχουν περάσει επτά χρόνια από την είσοδο της χώρας στον «αστερισμό» των Μνημονίων και τη δέσμευση για τον εκσυγχρονισμό του Δημόσιου Τομέα, ωστόσο η περίφημη μεταρρύθμιση του κρατικού μηχανισμού παραμένει… στα χαρτιά.

    Και μάλλον έτσι θα συνεχίσει όσα Μνημόνια και αν υπογράψουμε, όσες δεσμεύσεις και αν αναλάβουμε…

    Ενδεικτική της έλλειψης προόδου είναι η περίπτωση της αδειοδότησης των επενδύσεων για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

    Όπως ανέφερε ο χθες διευθύνων σύμβουλος της Protergia, Ντίνος Μπενρουμπής από το βήμα του διεθνούς συνεδρίου του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, αυτή τη στιγμή η εταιρεία του κατασκευάζει αιολικά πάρκα που πήραν άδεια παραγωγής το 2003 (!).

    «Στη διαδικασία των αδειοδοτήσεων κολλάμε. Ακόμη και εμείς που ξέρουμε τη δουλειά, για να αδειοδοτήσουμε ένα αιολικό πάρκο θέλουμε δέκα χρόνια», σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Το Θέατρο του παραλόγου

    Και σαν να μην έφθανε αυτό, όπως είπε ο ίδιος, «έρχεται η Πολιτεία και ισχυρίζεται ότι καθυστερήσαμε με την επένδυση και απειλεί να μας αφαιρέσει την άδεια άπαξ (!), εάν δεν την ολοκληρώσουμε μέσα σε ένα χρόνο».

    Τα προβλήματα μιας επένδυσης στις ΑΠΕ δεν σταματούν εδώ. Σύμφωνα με τον κ. Μπενρουμπή, μπορεί ο οποιοσδήποτε να εμποδίσει μια επένδυση, καταγγέλλοντάς την χωρίς καν να πληρώσει παράβολο και χωρίς να φέρει καμία ευθύνη.

    Αυτό μπορεί να πάρει την επένδυση πίσω από 5 έως και 8 χρόνια, ανεξάρτητα αν είναι σωστή σε όλα της.

    Τόσος χρόνος εκτιμάται πως χρειάζεται έως ότου το ΣτΕ εκδικάσει την υπόθεση και βγάλει την απόφασή του. Η ετυμηγορία τις περισσότερες φορές, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Protergia, έρχεται όταν έχει λειτουργήσει η επένδυση πέρα από μισή ζωή της.

    «Ούτε ένα ευρώ επιχορήγηση»

    Ο κ. Μπενρουμπής υπογράμμισε πως δυσκολίες υπάρχουν και στην εκταμίευση των ενισχύσεων από τους Αναπτυξιακούς Νόμους. Τα χρήματα, τόνισε, καθυστερούν να εκταμιευθούν παρότι οι επιχορηγήσεις έχουν κυρωθεί με απόφαση της Βουλής.

    «Σας πληροφορώ ότι παρά τις αποφάσεις δεν έχουμε εισπράξει ούτε ένα ευρώ επιχορήγηση εδώ και πέντε χρόνια», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

    Με αυτή την στάση απέναντι στην επιχειρηματικότητα, σημείωσε, δεν μπορεί η χώρα να ελπίζει στην προσέλκυση των απαραίτητων ξένων επενδύσεων που έχει ανάγκη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τσίπρας προς υπουργούς: «Bγάλτε επιτέλους τις επενδύσεις από τα συρτάρια»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: HSBC: Σενάρια για νέο μνημόνιο στην Ελλάδα, απίθανο πια το QE

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιατί Αμερικανός οικονομολόγος αναφώνησε «Ουάου» μόλις διαπίστωσε τον δημοσιονομικό ζουρλομανδύα της Ελλάδας



    ΣΧΟΛΙΑ