• Business

    Αγωνία για την τύχη της Frigoglass – Άφαντη η διοίκηση

    Χάρης Δαυίδ, πρόεδρος Frigoglass

    Χάρης Δαυίδ, πρόεδρος Frigoglass


    «Σιγήν ιχθύος» τηρούν στην Frigoglass για την απόφαση της Μoody’s να κηρύξει την εταιρεία σε καθεστώς μερικής στάσης πληρωμών.

    Τα ερωτήματα για την τύχη της εταιρείας φουντώνουν όσο περνούν τα 24ώρα και δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι.

    Η κίνηση της διοίκησης να μην πληρώσει το κουπόνι που έληγε στις 15 Μαΐου στο πλαίσιο της συμφωνίας κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης που είχε ανακοινώσει προκάλεσε αίσθηση στην αγορά και πολλαπλασίασε τους φόβους για τον κίνδυνο ατυχήματος.

    Παρότι η εταιρεία ανταποκρίνεται στις υπόλοιπες υποχρεώσεις της, υπάρχει μεγάλη αγωνία εάν τελικά καταφέρει να αποφύγει την κατάρρευση και να ξαναμπεί σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.

    Παράγοντες της αγοράς μιλούν για πρωτοφανή πλήγμα στην εικόνα της οικογένειας Δαυίδ που ελέγχουν την εταιρεία και περιμένουν με ενδιαφέρον τις επόμενες κινήσεις της για την έξοδο από την κρίση.

    Τα βλέμματα στρέφονται στην Αγγλία, και στην έγκριση της πολυπόθητης συμφωνίας από βρετανικό δικαστήριο, το οποίο εξειδικεύεται σε τέτοιου είδους ζητήματα.
    Πηγές κοντά στη διοίκηση της εταιρείας σε παλαιότερες δηλώσεις τους είχαν αναφέρει πως η επιλογή της Αγγλίας έγινε για λόγους που είχαν να κάνουν με την ευελιξία και την ταχύτητα των διαδικασιών.

    Τόνισαν επίσης πως πρόκειται για ένα ιδιαίτερο περίπλοκο εγχείρημα διάσωσης, πολύ μεγαλύτερο και απαιτητικό σε σχέση με όσα έχουν λάβει χώρα μέχρι σήμερα (βλ. Μαρινόπουλος) και υπογράμμισαν πως περιλαμβάνει και «κούρεμα» δανείων με την σύμφωνη γνώση των πιστωτών (τράπεζες και προμηθευτές).

    Η ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης θα συμβάλει καταλυτικά στη μείωση του δανεισμού και των χρηματοοικονομικών εξόδων που επιβαρύνουν αυτή την στιγμή τον ισολογισμό της εταιρείας.

    Συγκεκριμένα, τα έξοδα για τόκους θα περιοριστούν σε περίπου 13-14 εκατ. ευρώ από περίπου 30 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα.

    Παράλληλα με την μείωση του δανεισμού και των χρηματοοικονομικών εξόδων, το σχέδιο αναδιάρθρωσης προβλέπει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) κατά 137 εκατ. ευρώ, στην οποία ο βασικός μέτοχος (οικογένεια Δαυίδ) θα συμμετάσχει με περίπου 60 εκατ. ευρώ.

    Υπενθυμίζεται πως η αύξηση κεφαλαίου εγκρίθηκε την προηγούμενη Τρίτη, 27 Ιουνίου 2017 στην πρώτη επαναληπτική γενική συνέλευση της Frigoglass, με ποσοστό 61,78%.

    «Λουκέτο» σε εργοστάσια

    Στο πλάνο εξυγίανσης περιλαμβάνονται και η παύση λειτουργίας πολλών εργοστασίων.
    Ήδη, έχουν κλείσει εργοστάσια που υστερούσαν σε ανταγωνιστικότητα μεταξύ των οποίων και αυτό στην Κίνα και η έμφαση δίδεται στα μεγαλύτερα και πιο αποδοτικά.|

    «Είμαστε σε μια φάση που κλείνουμε εργοστάσια… μαζεύουμε τα έξοδά μας… μαζεύουμε ότι μπορούμε. Όπου κρίνουμε ότι δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης λόγω συρρίκνωσης της αγοράς αποχωρούμε», είπε πρόσφατα ο επικεφαλής της εταιρείας, Χάρης Δαυίδ στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των μετόχων.

    Για την ιστορία, η αντίστροφη μέτρηση για την Frigoglass ξεκίνησε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, όταν κατέρρευσε η συμφωνία πώλησης του κλάδου υαλουργίας, η οποία θα έφερνε σημαντικά κεφάλαια στα ταμεία της εταιρείας.

    Καταλυτικό ρόλο έπαιξε και η στάση των τραπεζών, οι οποίες σύμφωνα με τον κ. Δαυίδ «τραβήξουν το χαλί» στην εταιρεία και δεν της έδωσαν την χείρα βοηθείας που ζητούσε τότε.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μεγάλη ήττα για την οικογένεια Δαυίδ της Coca Cola: H Μoody’s κήρυξε την Frigoglass σε καθεστώς στάσης πληρωμών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  X. Δαυίδ: Το Mea culpa, οι τράπεζες και η στήριξη στην Frigoglass



    ΣΧΟΛΙΑ